Microsoft gaat full Sherlock Holmes om onvindbare malware te…vinden?
Als er iets is dat je niet terug wil vinden op je computer, is het wel malware. Microsoft waarschuwt er nu voor en geeft tips hoe je het kunt vinden.
Criminelen willen maar al te graag achter jouw gegevens komen. Dat kunnen natuurlijk inloggegevens zijn voor bepaalde website, maar ook zaken als je bankrekeningnummer of je BSN. In sommige gevallen gebruiken ze daarvoor malware, maar Microsoft komt nu met een tip om dat te voorkomen.
De hardnekkige malware
Malware op je computer is bijzonder vervelend. Het is soms heel lastig op te sporen, waardoor je niet ziet dat het kwaadaardige programma op je computer staat. Toch zijn er manieren om het te zien en daarop meteen actie te ondernemen.
Microsoft laat nu zien dat er manieren zijn om een hardnekkige malwarevariant te ontmaskeren. Deze heeft de naam BlackLotus (niet te verwarren met de film van Rico Verhoeven, alhoewel je de kickbokser ook niet hardnekkig achter je aan wil).
BlackLotus is volgens Microsoft speciale malware dat zich richt op de Unified Extensible Firmware. Van die naam heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar het bevindt zich in het proces waarmee je jouw computer opstart.
Omdat het dus voor het besturingssysteem van je computer wordt uitgevoerd, betekent het dat deze malware anti-virusprogramma’s kan uitschakelen, waardoor hackers makkelijker je computer kunnen gebruiken en dat is natuurlijk niet iets dat je wil.
Daarnaast heeft het nog een ander nadeel. Zelfs als je jouw besturingssysteem opnieuw installeert, gaat het niet weg. Het is dus behoorlijk hardnekkig. Zelfs de schijf van je computer vervangen heeft geen nut.
Zo verhelp je het volgens Microsoft
Gelukkig is er wel een oplossing om deze malware alsnog op te sporen en te verwijderen. Hiervoor heeft Microsoft een speciale gids geschreven die je hier kunt vinden. Toch is het niet zo heel gemakkelijk en heb je flinke kennis nodig op het gebied van computers.
Als dit eenmaal gelukt is, moet je de malware van het netwerk verwijderen en de computer opnieuw installeren met een schoon besturingssysteem, of het herstellen van een schone back up. Ook daarover geef Microsoft meer informatie via de link.
Android-gebruikers opgepast: deze malware wil je bankgegevens jatten