Servische bevolking toont nieuw milieuprobleem elektrische auto’s
Wanneer je denkt aan een elektrische auto, dan denk je vaak dat dat een stuk beter is voor het milieu dan een autop die op gewone brandstof rijdt. En dat is in veel gevallen ook. Maar nu is er in Servie een nieuw milieuprobleem opgedoken.
Dat blijkt uit een verslag van de NOS. In Servië is namelijk een enorme lithiumvoorraad in het Westen van het land ontdekt. Dat is een essentieel onderdeel van de batterij bij onder andere de elektrische auto. En dat leidt in het land tot problemen.
Milieuprobleem door elektrische auto
Rio Tinto, een bedrijf dat een Brits-Australische onderneming is, wil dat over vijf jaar gaan doen. Maar wanneer ze dat gaan doen, dan komt er bij het delven allemaal schadelijke stoffen vrij. Zo worden tijdens het verwerkingsproces zoutzuur en zwavelzuur gebruikt. Dat kan dan weer in de lucht, bodem of het water terecht komen, met alle gevolgen voor het milieu vandien. En dat is waarom de plaatselijke bevolking er tegen in gaat. Zo ook Miladin Djurdjevic, die als leraar werkt op de plaatselijke school en als woordvoerder optreedt.
Daarnaast zouden er tijdens het delfproces gebruik worden gemaakt van ondergrondse explosies. En daarvan is niet bekend wat de gevolgen daarvan zijn. Ook is men bang dat er water in de mijnen gaan lopen die dan weer geloosd moet worden. De plaatselijke rivieren zouden dat niet aankunnen, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan. En zodoende lijkt het er op dat bij het ontwikkelen van een elektrische auto dit soort problemen kunnen ontstaan.
Landbouw-problemen
Ook zouden er problemen ontstaan met de landbouw. Omliggende gebieden zouden waarschijnlijk ontruimd gaan worden of men moet flink gaan omrijden om bij hun grond te komen. Rondom de mijnen zou namelijk ruimte gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld een verwerkingsfabriek voor de lithium voor de elektrische auto. Of er ook iets gedaan gaat worden met de problemen zoals die worden opgeworpen, is niet bekend. Het draait volgens de demonstranten enkel om het geld dat de lokale overheden er mee kunnen verdienen.