Minder geld hebben doet fysiek echt pijn, maar hoe zit dat precies?

Gezondheid Sam Dille 24 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je krap bij kas bent, dan heb je niet alleen pijn in je portemonnee, maar ook fysieke pijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die minder geld hebben dan hun buurtgenoten daadwerkelijk pijn lijden.

De mate waarop je deze pijn voelt, heeft dus te maken met je inkomsten ten opzichte van anderen. Woon je bijvoorbeeld in een rijke wijk, maar heb je zelf weinig geld, dan ervaar je meer pijn dan andere mensen in de buurt. Hierbij maakt het niet uit in welk land je woont.

Minder geld hebben zorgt voor fysieke pijn

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de University of London. Wetenschappers ontwikkelden een inkomensranglijst, waarin mensen werden ingedeeld op basis van hoeveel geld ze hebben. Hoe hoger de positie in de lijst, hoe hoger het inkomen is vergeleken met buurtgenoten. De Britse onderzoekers baseerden de lijst op gegevens van 2009 tot 2018 uit de jaarlijkse World Gallup Poll (GWP). Ze hebben gegevens verzameld van zo’n 1,3 miljoen mensen uit 146 landen.

Mensen die deze poll invulden, kregen de vraag hoeveel geld ze per maand verdienen. Dat bedrag werd gedeeld door het aantal mensen in het huishouden om tot een persoonlijk inkomen te komen. Tot slot kregen de respondenten de vraag of ze fysieke pijn hadden ervaren in de dag voordat ze de vragenlijst invulden.

Geld, fysieke pijn?
Geld maakt niet gelukkig, maar wel gezonder? (Afbeelding: Unsplash)

Sociale vergelijking

De positie op de lijst, dus hoeveel geld je hebt ten opzichte van buurtgenoten, bleek van invloed op hoeveel pijn iemand heeft. De lijst liet zien dat hoe lager je plek is, hoe groter de kans is dat je pijn ervaart. Opvallend is dat arme mensen in arme landen niet meer pijn ervaren dan arme mensen in rijke landen.

Het team publiceerde haar bevindingen in wetenschapstijdschrift Sage Journals. In het artikel vertelt Lucía Macchia, een van de onderzoekers, dat dit de eerste studie is die bewijst dat inkomen en pijn overal ter wereld aan elkaar gelinkt zijn. Een verklaring voor dit verband moet nog worden onderzocht, maar Macchia denkt dat het te maken kan hebben met negatieve gedachtes door sociale vergelijking. De hoeveelheid geld die je hebt zegt immers veel over je positie en status in de maatschappij.

Voor altijd jong: waarom we het volgens de wetenschap beter kunnen vergeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen