Motorola Edge: 5 redenen om hem (niet) te kopen | Review

Smartphones Mark Hofman 15 jun 2020
Leestijd: 7 minuten

Het heeft even geduurd, maar Motorola is weer terug in het hoge segment. Naast de Motorola Razr, komt het bedrijf nu met de Edge en Edge+. In Nederland kunnen we sinds twee weken aan de slag gaan met de reguliere Edge, maar wat haal je ermee in huis? 

Om daar achter te komen heb ik de smartphone gebruikt als mijn vaste smartphone. Ik nam hem mee onderweg, fotografeerde me gek en speelde hier en daar een spelletje. Dit is de review van de Motorola Edge.

Geen zin om te lezen? Check de review hierboven dan in videovorm!

Motorola Edge: 5 redenen om hem (niet) te kopen

Dit is een 5 redenen om (niet) te kopen review. Dat hebben we in het verleden vaker gedaan en houden we in 2020 voorlopig aan. Het gaat erom dat ik je in deze review een aantal redenen geef waarom je de desbetreffende smartphone moet kopen en vervolgens waarom niet. In totaal zijn het altijd vijf redenen, maar de verhoudingen kunnen per toestel uiteraard verschillen.

Wat betreft de Motorola Edge geef ik je drie redenen waarom je hem moet kopen en twee redenen waarom niet.

Motorola Edge: waarom je hem moet kopen

Laten we beginnen met de positieve punten. Dit zijn de drie redenen waarom je de Motorola Edge aan zou willen schaffen.

#1 De batterij

De Motorola Edge beschikt over een 4500 mAh batterij. Op papier moet je daar makkelijk een dag mee doorkomen. Mocht dat niet het geval zijn, dan voorziet Motorola je van een snellader en kan je deze batterij met een vermogen van 18W opladen. Een samenstelling waar ik eigenlijk niets op aan kan merken.

De batterij heeft me gemiddeld zo’n anderhalve dag bijgestaan en leverde daarbij een schermtijd van ongeveer 7 uur. Ik deed de test en keek bijvoorbeeld vier uur lang YouTube-filmpjes, gebruikte Google Maps zo’n 40 minuten voor de navigatie, speelde een spelletje en ging zoals gewoonlijk door mijn social feeds heen.

Uiteindelijk had ik nog 8% na anderhalve dag en was het tijd om de telefoon op te laden met de 18W snellader. En dat gaat snel, zoals je gewend bent van snelladen met een vermogen van 18W. Open deuren intrappen is ook een kunst…

#2 Het camerasysteem

Op de achterkant van de telefoon vind je het triple-camerasysteem. Deze bestaat uit een 64 megapixel groothoeklens, een 16 megapixel Ultra-wide lens en een 8 megapixel Telefoto-lens. Het systeem zit in de linkerbovenhoek verwerkt in vier bolletjes. Dat komt, omdat Motorola ook een eigen Time-of-Flight sensor heeft toegevoegd.

Ik ben best wel onder de indruk van dit camerasysteem. Laat ik het zo zeggen: ik had er, vanwege eerdere ervaringen minder van verwacht. Motorola heeft me op dat gebied echt blij verrast. Foto’s die je maakt zijn van hoogstaande kwaliteit en lijken ook qua kleuren de boel goed op orde te hebben. Zeker de Macro-stand is naar mijn idee indrukwekkend, zowel op foto als op videogebied.

Ik ben ook zeker te spreken over de vele opties die je als fotograaf hebt. Dat is iets dat Motorola vaker doet, maar lijkt hier nog iets beter uit de verf te komen dan normaal gesproken. Was het probleemloos? Nee, dat niet. Wanneer de belichting niet heel goed is lijkt de camera wat moeite te hebben met kleuren. In het algemeen kan de software nog wel eens vreemd doen. Denk aan problemen met het scherpstellen of de belichting die af en toe even flipt. Maar dat staat eigenlijk in het niets van de kwaliteit van de camera.

De kwaliteit, de opties en de indeling van het systeem zorgen gewoon voor een prettige ervaring.

#3 De software

De Motorola Edge draait op Android 10 en er valt eigenlijk niet heel veel te zeggen daarover. Dat is eerder goed dan slecht.

Zo zit er bijvoorbeeld geen opvallende eigen skin over Android 10 en wordt je ook niet doodgegooid met allerlei standaard applicaties. Sterker nog: de galerij ontbreekt op de telefoon en je wordt direct naar Google Foto’s gebracht. Het is eerder de andere kant op dus. Motorola heeft overigens wel iets van een vinger in de pap. Dat komt in de vorm van de Moto Experiences, waar ook de Moto Actions onder vallen.

Inmiddels hartstikke bekend bij de smartphones van het merk. Wie schudt krijgt een lampje en wie draait krijgt de camera. Een kleine toevoeging die deze telefoon, op het gebied van software, toch wel uniek maakt. De toevoeging van My UX is overigens ook top. Het zorgt er namelijk voor dat je de software naar eigen wens in kan stellen. De vorm van de tegels, de kleuren van je telefoon: het is aan te passen en dat is gewoon fijn. Daarbij zijn de schermranden van deze telefoon dusdanig gebogen, dat de content soms van je scherm valt. Dat is standaard het geval, maar is uit te zetten in de instellingen. Ik snap niet zo heel goed waarom de optie er überhaupt is om content naast het scherm te laten vallen, maar het is fijn dat je er wat aan kan doen.

Enige puntje van kritiek is het feit dat er slechts 1 update gepland staat voor deze telefoon. Je hebt op dit moment Android 10 en kan dus aan de slag met Android 11, maar wanneer Android 12 verschijnt val je buiten de boot. Niet heel erg toekomstproof als je het mij vraagt. Staat ook een beetje scheef ten opzichte van de 5G ondersteuning, waar we op dit moment simpelweg ook niets aan hebben. Wat ik daarmee wil zeggen, is dat die functie ook op de toekomst gericht is, dus dat botst een beetje naar mijn idee.

Maar dat is dan toch echt het enige wat ik er op aan te merken heb.

Motorola Edge
In volle glorie (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Motorola Edge: waarom je hem moet laten liggen

Helaas zijn er ook wat zaken die tegenvallen bij de Motorola Edge. Ik licht ze voor je uit.

#1 Het beeldscherm

Het beeldscherm van de Motorola Edge is uiterst indrukwekkend te noemen. We hebben te maken met een 6.7-inch OLED Display met een hole-punch notch in de rechterbovenhoek. Dat daadwerkelijke scherm is wel best wel goed. De kwaliteit ligt hoog, 90Hz verversingssnelheid, scherp, helder: al met al gewoon een goed beeldscherm.

En, niet te vergeten: gebogen schermranden! Iets…te…gebogen schermranden.

Ik kan er heel veel over zeggen, maar er bestaat duidelijk zoiets als een scherm dat te veel gebogen is. Licht weerkaatst op de randen, tekst valt van het scherm af (al is dat wel uit te zetten, maar het staat standaard aan) en accidental touches. Oftewel, per ongeluk je beeldscherm besturen met je vinger die de telefoon vasthoudt. Volgens Motorola is er op softwaregebied wel wat aan gedaan, maar toch heb ik er nog steeds last van.

Zonde, want de kwaliteit van dit beeldscherm is top.

#2 Net niet

Over het tweede punt heb ik lang na moeten denken, maar ik ben er inmiddels uit. De Motorola Edge voelt een beetje als een net-niet smartphone. Dat wil niet zeggen dat ik er niet blij mee ben. Sterker nog: ik vind het een hele lekkere telefoon. Alleen het is het net-niet. Ik geef wat voorbeelden:

  • Het ontwerp is strak. Het ziet er ontzettend goed uit, maar ligt net niet lekker in de hand.
  • Het beeldscherm is goed, maar is qua gebruik net niet prettig genoeg vanwege de extreme schermranden
  • Het camerasysteem maakt indruk op me en levert goede kwaliteit, maar doet het net niet altijd even lekker.
  • En het prijskaartje van €599 is net iets te hoog.

Het is dus echt geen slechte smartphone. Integendeel. Alleen hij voelt als een net-niet smartphone.

Motorola Edge
Voorkant van de Edge (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Motorla Edge: kopen of laten liggen?

Dat is ook een beetje het hele verhaal van de Motorola Edge. Wie aan de slag wil gaan met een smartphone van Motorola, zal in Nederland waarschijnlijk het vrolijkst worden van de Edge. Geen twijfel mogelijk. Eigenlijk iedereen die opzoek is naar degelijke telefoon met een indrukwekkende batterij, een goede camera, fijne software en een mooi ontwerp kan bij de Motorola Edge terecht.

Maar wie opzoek is naar het meeste waar voor zijn geld en voor €599 een telefoon wil hebben die iets completer is (en dus wel alle vakjes volledig afvinkt), heeft genoeg keuze. En ik ben bang dat deze er dan niet bij zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen