Review: Motorola razr 50 ultra laat zien dat AI-gadgets onnodig zijn

Tech reviews Jeroen Kraak 12 jul 2024
Leestijd: 8 minuten

Motorola heeft met de razr 50 ultra een nieuwe vouwtelefoon aan zijn aanbod toegevoegd. Is het de beste Android fliptelefoon van dit moment?

Apple is er nog niet aan begonnen, maar Androidfabrikanten gaan lekker op de opvouwbare smartphone. De technologie is nog redelijk nieuw, maar Motorola is op dit gebied langzaam maar zeker een veteraan aan het worden. In 2022 maakte het zijn eerste moderne razr-toestel en inmiddels zijn we bij de derde generatie aangekomen.

Of je hem ook daadwerkelijk wil kopen is een tweede. WANT-redacteur Jeroen Kraak vloog naar New York, maakte kennis met het toestel en nam hem mee om hem twee weken lang dagelijks te gebruiken. Dit waren zijn bevindingen.

Het uiterlijk van de Motorola razr 50 ultra

De Motorola razr 50 ultra valt op. Natuurlijk niet alleen vanwege zijn vormfactor, maar ook zeker door de kleurenopties die ermee gepaard gaan. Felle kleuren als knalgroen, roze en oranje zijn eyecatchers.

De meest veilige kleur is donkerblauw, maar dan ben ik echt heel voorzichtig. Het is een uitgesproken toestel voor een vlaggenschip, zeker in combinatie met een speciaal hoesje dat voorzien is van een riem. Ik zie het zo snel gebeuren, maar wie hem als tas wil dragen heeft de mogelijkheid.

Motorola razr 50 ultra: het beste AI-gadget van dit moment?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Een Fashion Statement, zo zou ik de Motorola razr 50 ultra bijna willen noemen. Al gaat dat wel een stuk verder dan de kunstleren achterkant en de kleurenopties. Het scherm aan de voorkant bleek in de afgelopen weken namelijk de absolute aantrekkingskracht te zijn.

Scherm

Over een statement gesproken, Motorola kiest aan de voorkant voor een 4-inch scherm dat de gehele cover beslaat. Zelfs de camera’s worden omringd door het scherm. Iets wat Samsung met zijn Flip-modellen bijvoorbeeld nog achterwege laat. Misschien is het wat overbodig, maar het geeft de smartphone een strak ontwerp.

En dat scherm is voor mij de voornaamste reden om voor deze vouwtelefoon te gaan. Het bijzondere is dat je haast elke app op dat scherm kunt bedienen. Of het nu Instagram, Google Maps, of WhatsApp is, je opent ‘m en start ‘m simpel op dat scherm. En dat is dan ook de reden dat ik de smartphone ook verdomd weinig heb opengeklapt.

Maar beide schermen zijn ook van prima kwaliteit. Motorola kiest voor AMOLED met een maximale verversingssnelheid van 165 Hz en 2400 nits helderheid. Zelfs met 32 graden op het buitendek van een boot in de felle zon zie ik alles prima op mijn scherm.

Motorola razr 50 ultra: het beste AI-gadget van dit moment?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Het 6.9-inch scherm aan de binnenkant heeft eveneens een 165 Hz AMOLED-scherm. Daarnaast heeft het met 3000 nits een iets grotere piekhelderheid (al vraag ik me bijna af zoveel nits echt nodig zijn). Ook dat is een heerlijk scherm om bijvoorbeeld je favoriete content op Netflix te kijken. Waar ik wel aan moest wennen, was de verhouding, want doordat het een vouwtelefoon is, is het scherm wat langwerpiger, maar wel wat smaller dan de gemiddelde ‘candybar-smartphone’.

Het kleinere scherm aan de voorkant

En die apps zien er ook wat anders uit aan de voorkant, omdat ze niet allemaal geoptimaliseerd zijn voor het kleinere scherm. Het viel op, maar storen deed het me niet. Instagram is daar een voorbeeld van. Hoewel Stories bijvoorbeeld niet helemaal te zien zijn (door een vierkant scherm in plaats van rechthoekig), scrolde ik er heel simpel doorheen en was ik echt up-to-date. Ik gebruikte Instagram zelfs vaker op het kleine dan het grote scherm. En eigenlijk is het ook wel zonde dat het zo werkt, want ik ben minder geneigd mijn smartphone in mijn zak te steken.

Toch is de belangrijkste functie op die voorkant voor mij Google Gemini. Die is wel geoptimaliseerd en daarmee kun je in een handomdraai alles vragen wat je wilt. De smartphone is onbedoeld de ideale AI-assistent. Een compacte AI-gadget die in je handpalm past. En waar hebben we dat eerder gehoord? Precies de Rabbit R1! Die kan door de Motorola edge 50 ultra definitief in de prullenbak worden gesodemieterd, voor zover je dat nog niet had gedaan.

In New York vroeg ik Gemini welke restaurants in Chinatown een echte aanrader zijn, en via Google Maps wist ik precies hoe ik moest lopen. Hoewel ik het richtingsgevoel heb van een dronken meeuw in een storm, is verdwalen geen optie meer.

Motorola razr 50 ultra: het beste AI-gadget van dit moment?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Processor

Aan de binnenkant van de smartphone kiest Motorola, net zoals bij de edge 50 ultra, weer niet voor de snelste chip op de markt, maar voor de Snapdragon 8S Gen 3. Bij navraag bij Motorola zelf zegt het bedrijf dat deze chip voldoet aan alle taken die de gebruikers willen en dat er dus geen gewone 8 Gen 3-chip nodig is. Al zou je het misschien bij een smartphone van deze prijs wel mogen verwachten.

En eigenlijk heb ik zelf geen problemen ondervonden met de chip. Als ik wisselde tussen verschillende apps ging dat allemaal soepel en ook als ik een game speelde in de metro ging dat van een leien dakje, al kon de telefoon af en toe toch behoorlijk warm worden.

Batterij

Waar ik minder enthousiast over ben is de accuduur, en dat komt deels door het ontwerp van de Motorola razr 50 ultra. Batterijen zijn niet zo makkelijk in te bouwen in vouwtelefoons, dus makers doen concessies bij de capaciteit. Zo heeft dit exemplaar een accu van 4000 mAh. Dat is minder dan de capaciteit bij een regulier Android-vlaggenschip dat niet opvouwbaar is.

Natuurlijk hoeft de capaciteit niet alles te zeggen, aangezien bijvoorbeeld de iPhone Pro Max een minder grote accu heeft dan een Samsung Galaxy S24 Ultra, maar wel langer meegaat. Dat heeft alles te maken met softwareoptimalisatie en de zuinigheid van bijvoorbeeld de chip. Zelf haalde ik op reis constant het einde van de dag niet. Vooral door veel foto’s en video’s maken gaat het batterijpercentage van de smartphone sneller omlaag dan mijn creditcardsaldo in New York, wat een hele prestatie is.

Motorola razr 50 ultra: het beste AI-gadget van dit moment?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Het voordeel is echter wel dat je de batterij razendsnel weer oplaadt. Dat kan door middel van 45W turbocharge.

Camera’s

Waar de batterij bij de Motorola razr 50 ultra tegenvalt, is dat niet het geval met de camera. Ook daar heeft Motorola concessies gedaan. Bij een gewoon vlaggenschip zitten normaal gesproken drie lenzen op de achterkant; bij een vouwtelefoon is dat onpraktisch aangezien je dan te veel van het beeldscherm wegneemt. Toch heb ik die extra lens niet gemist.

Met de 50-megapixelhoofdcamera schiet ik heerlijke beelden in New York, en zelfs in het donker werkt die prima, zoals je in de Chinatown-foto ziet. Motorola heeft ervoor gekozen om de tweede camera te vervangen ten opzichte van de razr 40 Ultra. Er zit nu een telelens met twee keer optische zoom in plaats van een groothoeklens.

En ook dat zoomen ging me behoorlijk goed af. Deze lens weet de hoofdcamera goed aan te vullen. Daarnaast is er ook nog een 32-megapixelselfiecamera, die vergelijkbaar is met haast elke andere smartphone.

Het fijnste is dat je door de vouw ook makkelijk je hoofdcamera als selfiecamera kunt gebruiken. En dat is ideaal, want voor een weinig fotogeniek persoon als mezelf lukken selfies eindelijk. Je hoeft alleen maar op scherm te tikken, waarna de camera automatisch een foto maakt.

Software

Toch maakt de software van Motorola de camera’s op de smartphone echt bijzonder. Als je bijvoorbeeld je smartphone half opvouwt, verandert je smartphone in een ouderwetse camcorder. Zo kun je heel makkelijk je omgeving filmen. De 4K 60fps kwaliteit levert dan ook mooie beelden op.

Als je ‘m opengevouwen op tafel zet, kun je juist weer heel makkelijk TikToks en Stories opnemen. De onderkant van het scherm gebruik je dan juist weer voor de instellingen. Dus ook onder de toekomstige influencers onder ons die wél fotogeniek zijn, is het een fijne toevoeging.

AI

Motorola’s eigen AI is ook een fijne toevoeging op de software. In samenwerking met Google zorgt het er in ieder geval voor dat je het meeste uit de telefoon haalt. Geinig is bijvoorbeeld het feit dat het toestel een foto maakt op het moment dat je naar de camera lacht.

Motorola razr 50 ultra: het beste AI-gadget van dit moment?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Ook kun je de AI van Motorola zelf een achtergrond laten maken. Het enige nadeel is dat hij soms Nederlands niet helemaal begrijpt. Ik vroeg hem om een achtergrond in de stijl van Vincent van Gogh te maken en het toestel bleef maar laden. In het Engels was het echter zo gepiept.

Android-updates

Tegenvaller is dan wel weer dat de Motorola razr 50 ultra maar drie jaar aan systeemupdates krijgt. Dat is weinig, want menig Samsung-toestel loopt inmiddels rond met 7 jaar aan ondersteuning en ook de Pixel-smartphones krijgen veel langer ondersteuning.

Motorola geeft als reden dat gebruikers niet langer dan drie jaar met een toestel doen. Dat mag dan wel zo zijn, maar de concurrentie in deze prijsklasse zet juist in op langer gebruik. Beter voor de planeet en beter voor de portemonnee. Dus die reden is vrij makkelijk gevonden. Te makkelijk.

Motorola razr 50 ultra: prijzen en beschikbaarheid

Over die prijsklasse gesproken. De Motorola razr 50 ultra heeft een pittig prijskaartje. Voor 1.199 euro haal je de smartphone in huis. Iets dat bij een opvouwbare telefoon past, maar mensen naar mijn idee niet snel voor een Motorola neer zullen leggen.

@wantnl

De nieuwe Motorola razr 50 Ultra is hier, maar wat zijn de beste functies? 🤔 #android #motorola #motorolarazr #razr #smartphones #razr50ultra #techtok

♬ origineel geluid – WANT

Er is wel een alternatief beschikbaar. De goedkopere razr 50 heeft een kleiner scherm aan de buitenkant, iets mindere specificaties en een prijskaartje van 899 euro.

Motorola razr 50 ultra: kopen of laten liggen?

1.199 euro is veel geld, maar tegenwoordig helaas ‘normaal’ voor een high-end smartphone. Zonder de meest recente chip en een gebrek aan langdurige Android-updates twijfel ik of de Motorola razr 50 ultra voor die prijs echt veel verkocht zal worden.

Desondanks is de Motorola razr 50 ultra voor mij een heerlijke smartphone, wat vooral komt door het grote en goede scherm aan de voorkant. Het zorgt er echt voor dat je je smartphone minder vaak openklapt doordat ook apps daarop gewoon goed werken, hoewel ze niet allemaal geoptimaliseerd zijn. Het is onbedoeld mijn favoriete AI-gadget geworden. En dat ik nu eindelijk fatsoenlijke selfies kan nemen, is helemaal mooi meegenomen.

razr 50 ultra

Motorola

7 Score

Pluspunten

  • Uitgesproken uiterlijk
  • Beeldschermen
  • AI maakt de telefoon
  • Snelheid
  • Camera's
  • Unieke softwarefuncties

Minpunten

  • Batterijduur
  • Prijzig
  • Minder Android-updates dan de concurrentie

De Motorola razr 50 ultra is met een prijs van 1.199 euro zeker niet goedkoop. Desondanks zal je er veel plezier aan beleven als je zoveel geld kan/wil besteden aan een smartphone, ondanks dat je niet zoveel Android-updates krijgt als de conucrrentie. Het is het AI-gadget die een mislukte Rabbit R1 nu al helemaal overbodig maakt. Sterker nog, met prachtige selfiefuncties en apps zoals Google Maps op de voorkant, is het misschien wel de ideale smartphone op reis. Als je 'm meeneemt op vakantie doe je er ieder geval goed aan om je oplaadkabel mee te nemen, want de batterij gaat sneller leeg dan je denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen