De Multiverse is echt, maar het is bij lange na niet wat je denkt

Wetenschap Sam Dille 24 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel fans van films als Spider-Man: No Way Home dromen van een multiverse in het echte leven. Dit zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. Er zijn namelijk een aantal aanwijzingen die zouden kunnen duiden op een parallel universum.

Een multiverse, of parallel universum, is een wereld die op het eerste oog identiek is aan de ‘normale’ wereld, maar schijn bedriegt. In films kunnen de verschillen uitlopen van heel klein, naar geheel andere regels in bijvoorbeeld natuurkunde. Veel natuurkundigen hebben nagedacht over de vraag of parallelle universums zouden kunnen bestaan. Hier hebben ze verschillende theorieën voor.

Een oneindig heelal?

De eerste populaire multiverse-theorie is gebaseerd op iets wat natuurkundigen allang weten. Met de jaren breidt het heelal zich uit. Dit betekent dat sterrenstelsels steeds verder van elkaar komen te staan. Dit proces wordt kosmische inflatie genoemd. Je kan het vergelijken met het opblazen van een ballon. Aan het begin is een ballon klein, maar zodra je hem opblaast wordt het oppervlak steeds groter. Hierdoor rekt het rubber uit.

Als dit proces lang genoeg duurt, zal het voor ons steeds lastiger worden om verre sterrenstelsels te bereiken. Er zijn op dit moment al punten in het universum die we nooit zullen bereiken en waar niks over bekend is. Het zou daarom zomaar kunnen dat ook daar sterrenstelsels zijn die exact op de onze lijken. Sommige natuurkundigen beschrijven deze delen van het universum als een afzonderlijk, parallel universum. Een soort multiverse dus.

Universum bubbels

Een andere theorie over de multiverse kijkt naar het aantal keer dat kosmische inflatie plaatsvindt. De inflatie begon namelijk meteen na de oerknal op meerdere plaatsen. Het idee is dat dit proces ervoor zorgde dat er afzonderlijk enorme universumbellen werden opgeblazen. In alle bubbels zitten verschillende sterrenstelsels met elk andere natuurkundige processen.

Universum bubbels
In elke bubbel zit een afzonderlijk universum. (Afbeelding: Unsplash)

Natuurkundigen vinden deze theorie interessant, omdat het zou kunnen verklaren waarom we sommige elementen niet in ons universum hebben, die je wel zou verwachten. Een voorbeeld hiervan zijn magnetische monopolen. Dit zijn magneten die aan beide velden een positieve of negatieve kant hebben. Ze zouden in plaats daarvan kunnen bestaan in het ander onderdeel van de multiverse.

Een nieuwe multiverse dankzij een legoblokje?

De laatste theorie gaat over een soort wetenschap die we kwantummechanica noemen. Bij deze wetenschap draait alles om het gedrag van minuscule deeltjes. Als je een legoblokje bijvoorbeeld op een muur afvuurt kan hij twee dingen doen: terugstuiteren of dwars door de muur reizen. Kwantummechanica vertelt ons welke het meest waarschijnlijk is. Nu begint de multiverse een rol te spelen: beide processen kunnen tegelijk plaatsvinden. Alleen zien wij maar één van de twee.

Mensen die in deze multiverse-theorie geloven beweren dat elke keer als je zo’n klein deeltje terug ziet stuiteren er een nieuw universum ontstaat. Hoewel deze theorie ontzettend bizar is, zullen we hem nooit kunnen bewijzen. Dit komt doordat het volgens aanhangers onmogelijk is om te communiceren met het parallel universum.

Bestaat er dan echt een multiverse?

Op papier is elke theorie mogelijk, maar als je kijkt naar de ruimte van de multiverse loop je al snel tegen de muur. Bij de theorie met het legoblokje is er genoeg ruimte voor verschillende universums, maar als je kijkt naar de bellen-theorie en het oneindige universum dan kun je dit met een rekensom al snel uitsluiten.

De kans dat 1.000 deeltjes zich twee keer op precies dezelfde manier ontwikkelen is 1 op 10 ^ 2477. Dit is een 10 gevolgd door 2477 nullen, een ongelofelijk kleine kans dus. Het universum kent veel meer deeltjes dan 1.000, waardoor je met zekerheid kunt zeggen dat het onmogelijk is dat er een tweede aarde bestaat.

Gigantische komeet komt onze kant op: moeten we ons zorgen maken?

We weten tot op de dag van vandaag nog steeds niet of er echt een multiverse bestaat. Natuurkundigen proberen manieren te vinden om de besproken theorieën te bewijzen, maar dit is bijna onmogelijk. Voorlopig blijven het dus theorieën. Wie weet hebben wetenschappers uit een ander universum het al uitgezocht!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen