China heeft een mysterieus vliegtuig waar wetenschappers niet over raken uitgepraat
China heeft eerder met succes een experimenteel herbruikbaar vliegtuig van de ruimte teruggebracht naar zijn lanceerbasis. Het vaartuig vloog 276 dagen lang in een baan om de aarde.
Volgens officiële staatsmedia werd de missie toentertijd uitgevoerd onder leiding van de China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC). Het vliegtuig voltooide zijn landing geheel volgens schema op het Jiuquan-lanceercentrum in de Gobi-woestijn. Verder blijven de Chinese media opvallend stil over het vliegtuig en de missie. Daarom speculeren wetenschappers erop los.
Hoe ziet het mysterieuze vliegtuig eruit?
Er werden geen details gegeven over de zeer geheime missie en er zijn geen beelden van het vaartuig vrijgegeven. Kevin Pollpeter, een onderzoekswetenschapper bij het Center for Naval Analyses, denkt dat het Chinese vliegtuig vergelijkbaar is met het Amerikaanse ruimtevaartuig, de Boeing X-37B. Dit is een onbemand ruimtevaartuig, dat lijkt op een kleine spaceshuttle, en ook is ontworpen om lange perioden in een baan om de aarde door te brengen.
Het Chinese vliegtuig schijnt, net als de X-37B, vrij klein te zijn. Het werd in augustus gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China en weegt waarschijnlijk tussen de vijf en acht ton.
Hij lijkt ook te klein om bemanningsleden mee te vervoeren. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor China’s ruimtevaartprogramma, dat al sinds de jaren negentig bezig is met een opmars. Tegen 2030 wil het land haar eerste bemande maanmissie gaan uitvoeren.
Satellietonderhoud
Hoewel China nog geen details over het vliegtuig heeft vrijgegeven, speculeren wetenschappers erop los. Zo schijnt China op dit moment te oefenen met het loslaten en plaatsen van satellieten. Er werd zelfs een object losgelaten dat in januari uit een baan om de aarde verdween en in maart ineens weer opdook. Het zou kunnen zijn dat het Chinese ruimtevliegtuig het object heeft gevangen en heeft meegenomen. Dat zou betekenen dat het ruimtevliegtuig vracht kan vervoeren.
China houdt voorlopig nog de kaken stijf op elkaar. Het Chinese ruimtevaartprogramma wordt namelijk grotendeels gerund door het leger, waardoor de missies meestal geheim moeten blijven. Zelfs als het mysterieuze vliegtuig slechts wordt gebruikt voor satellietonderhoud en -reparatie.
Waarom we de maan met man en macht moeten beschermen tegen ruimtemissies