Onderzoek naar blauw licht: Dark Mode en nachtmodus werken averechts
Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.
Wetenschappers van de University of Manchester hebben een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat dit blauwe licht helemaal niet zo problematisch is voor onze slaap als gedacht. Het onderzoek werd opgepikt door het Engelse Guardian.
Blauw licht lijkt niet zo slecht als gedacht
Uit het onderzoek blijkt dat de kleur van het scherm in mindere mate van belang is. De helderheid van het scherm daarentegen is wel bepalend voor de kwaliteit van je scherm. Volgens het onderzoek is blauw licht dat van onze laptops, tablets en smartphones af komt in ieder geval minder schadelijk dan eerder werd aangenomen.
Het idee achter het verminderen van blauw licht is het verbeteren van je slaap. Dit onderzoek stelt echter dat de nachtmodus en Dark Mode je lichaam juist in de war brengen. Daardoor behalen de modi juist het tegenovergestelde effect van wat gewenst is. Verder is in het onderzoek te lezen dat als geel licht en blauw licht even ver gedimd zijn, het blauwe licht rustgevender is dan het gele. Dat is een opmerkelijke uitkomst, aangezien de nachtmodus juist overschakelt naar geel licht voor- en na het slapen.
Dark Mode en nachtmodus niet meer nodig?
Voor het onderzoek naar blauw licht werd gebruik gemaakt van LED-licht dat speciaal werd ontworpen voor het experiment. De onderzoekers konden de kleur van het licht veranderen zonder dat de helderheid er van toenam. De resultaten van het onderzoek zijn echter gebaseerd op experimenten met muizen die naar het LED-licht keken. En dus niet mensen met smartphones in hun hand. Maar de resultaten blijven derhalve interessant en relevant dat er vast vervolg onderzoek komt naar dit populaire onderwerp.
Voor nu zullen Google en Apple hun Dark Mode en nachtmodus nog gewoon actief houden. Maar wie weet dat je in de toekomst wel weer naar een scherm met blauw licht kijkt voor je in slaap valt.