NASA werkt aan een eigen Star Destroyer om ISS uit de lucht te halen
Het International Space Station (ISS) is nu al zo’n 20 jaar lang een belangrijk onderdeel van ruimte-onderzoek. Dat is dus al stukken langer dan de verwachtte 15 jaar dat het station operationeel zou blijven. Als het aan NASA ligt komt er nu toch echt een einde aan. Tijd voor een heuse Star Destroyer!
Het plan van het ruimtevaartinstituut is om het ISS te vernietigen. Het idee voor de operatie ligt al klaar, en het lijkt erop dat NASA van plan is een soort Star Destroyer in te zetten.
Wat gaat NASA doen met het ISS?
Oké, de gigantische pijlvormige schepen uit de Star Wars-franchise gaan we niet in de lucht zien de komende tijd. Het idee van NASA heeft meer weg van een ‘sleepboot’, maar uiteindelijk leidt die het ISS toch ook naar zijn einde. Volgens de planning moet de operatie in 2030 starten.
Het plan van NASA is om deze ruimtesleepboot het ISS mee te laten nemen naar Point Nemo, binnen onze atmosfeer en zo ver mogelijk van landelijke gebieden vandaan, zodat het daar kan verbranden.
De sleepboot bestaat al. De Russische Progress wordt omgebouwd om het ruimtestation naar de aarde te trekken. Dit ruimteschip werd vooralsnog gebruikt om voorraden en andere vracht naar het ISS te brengen door de Russen.
Hoe gaan ze de Star Destroyer betalen?
NASA onthulde afgelopen maandag officieel hun plan, nadat de eerste details opdoken in de budgetaanvraag van afgelopen week. Het Witte Huis zou NASA bijna twee miljard dollar meer toewijzen dan het afgelopen jaar.
In de persconferentie van maandag werd duidelijk dat de opstartkosten om het ISS uit de lucht te halen zo’n 180 miljoen dollar zouden bedragen. Het uiteindelijke prijskaartje van de operatie zou dichter bij een miljard dollar liggen.
Vooralsnog is het nog maar de vraag in hoeverre de samenwerking tussen Amerika en Rusland hierin gaat verlopen. De oorlog die Rusland is aangegaan met Oekraïne heeft de communicatie tussen de twee landen flink belemmerd.
Planeet X: verborgen gevaar in ons zonnestelsel bedreigt het leven op aarde