Hoe NASA de maan wil laten smelten om op Mars te kunnen bouwen
Over een paar jaar gaan astronauten een tijdje op de maan wonen in een soort ruimtestation. Met het experiment wil NASA uitzoeken of mensen op Mars kunnen bouwen. Maar daar gaan ze eerst even de maan voor smelten.
In het gebouw zullen experimenten worden gedaan om te kijken hoe mensen zich voelen als ze langere tijd in de ruimte wonen. De NASA-missie staat onder leiding van het Moon to Mars Planetary Autonomous Construction Technology (MMPACT) team. Dit team bereidt zich voor op de eerste bouwprojecten op Mars.
NASA wil de maan smelten voor Mars
Als NASA terugkeert naar de maan gaan de astronauten dus tijdelijk wonen in een soort huis. Het MMPACT-team richt zich op duurzame, langdurige bouwconstructies. Maar als je al dit materiaal van de aarde meeneemt, ben je heel wat geld kwijt. Daarom gaan de astronauten hun onderkomen maken van materiaal dat al op de maan ligt. Ze smelten dit om tot een soort klei en daarmee kunnen ze met behulp van een 3D-printer verschillende objecten maken.
Het team gaat in 2027 hun eerste project uitvoeren. NASA wil een robotarm met een graafmachine aan de zijkant van een maanlander bevestigen. Die gaat dan stof sorteren en stapelen. Bij volgende missies willen ze machines gebruiken om huizen, wegen, kassen en energiecentrales rondom raketlanceerplatforms te bouwen.
Lasers en magnetrons
De eerste stap richting 3D-printen op de maan is het smelten van stoffen met lasers of magnetrons. Het probleem is alleen dat maanstof heel anders is dan het materiaal op aarde. Daarom is het nog niet duidelijk hoe ze verschillende stukken aan elkaar kunnen zetten.
Een van de uitdagingen waar het team nu voor staat, is hoe ze van de stof een sterk en duurzaam bouwmateriaal kunnen maken. Ten eerste kunnen stoffen van de maan ijs bevatten, omdat toekomstige Artemis-missies in de buurt van de zuidpool zullen plaatsvinden. En ten tweede heeft NASA geen echt maanstof en -stenen om op aarde mee te experimenteren. Wetenschappers hebben alleen monsters van de Apollo 16-missie.
NASA gaat een landingsplatform bouwen
In 2024 gaat NASA testen hoe ze materiaal van de maan kunnen smelten in een vacuümkamer met lasers of magnetrons. Het team wilde beide technologieën tegelijkertijd gebruiken, maar dat kost meer tijd en geld dan ze momenteel hebben.
Ze gaan dan ook hun 3D-printtechnologie testen door de eerste stukjes van een landingsplatform te printen. Dat is belangrijk omdat een veilige infrastructuur op het maanoppervlak topprioriteit heeft.
Als ze geen landingsplatforms bouwen, kan het stof dat door ruimtevaartuigen wordt opgeworpen, belangrijke structuren beschadigen of de landing omstandigheden vertroebelen.
Niet alleen op Mars en de maan
Als NASA leert hoe we op de maan moeten bouwen, kunnen we de eerste menselijke missie naar Mars mogelijk maken. Maar het kan ook grote voordelen opleveren voor op aarde als we leren hoe we gebouwen kunnen bouwen onder extreme omstandigheden met lokaal beschikbaar materiaal. En als we dit onder de knie hebben, kunnen we op aarde ook goedkoper en sneller huizen bouwen.
David Goodloe, de leider van het programma van NASA, zegt dat deze missie veel mogelijk maakt. “De bouw op de maan is eigenlijk een broedplaats voor nieuwe ideeën. En dat gaat de hele bouwsector ten goede komen.”
Maak kennis met NASA’s robotslang die buitenaards leven moet vinden