Enorm dure maanraket van NASA gaat deze week eindelijk naar buiten
Het heeft even geduurd, maar we gaan weer naar de maan. Letterlijk dan want NASA heeft haar maanraket zo goed als af.
Donald Trump wist het zeker: in 2024 moet er weer een Amerikaan op de maan staan. 2024 gaat waarschijnlijk niet lukken, maar dat betekent niet dat NASA stil zit. Sterker nog, het ruimtevaartinstituut was al voor het presidentschap van Trump bezig met het ontwikkelen van een enorme raket, of zoals NASA het zelf noemt: het Space Launch System.
NASA boekt vooruitgang met het Space Launch Systeem
Het Space Launch System is slechts een onderdeel van de maanraket van NASA. Ook de Orion, een speciaal ruimtevaartuig voor astronauten maakt deel uit van de lancering. Het moet volgens het ruimtevaartinstituut mensen verder brengen dan ooit tevoren. Eigenlijk moest de enorme raket al eerder gelanceerd worden, maar het geldverslindende project is meerdere malen uitgesteld.
Als alles goed gaat kan NASA maandag de maanraket eindelijk testen, meldt Techcrunch. Als eerste moet de raket worden uitgerold vanaf de bouwplaats. Dit gaat 11 uur duren. Daarna is het de bedoeling dat het ruimtevaartinstituut verschillende tests uitvoert, zoals het testen van de software. Uiteindelijk moet de raket verschijnen op de lanceerplaats van het Kennedy Space Center in Florida.
Dit is de tweede fase
Het naar buiten brengen van de raket gebeurt deze week. Twee weken later, op drie april, vindt volgens NASA de ‘generale repetitie’ plaats. Tijdens dat moment doet NASA verschillende pre-launch-tests en vult het instituut het ruimtevaarttuig de propellant tanks, oftewel de brandstof.- Wanneer de raket daadwerkelijk de ruimte ingaat is nog onbekend.
Zowel het Space Launch System als Orion maken deel uit van het Artemis-project. De bedoeling is dat via het project astronauten naar de maan en later naar Mars worden gebracht. NASA gaat er zelf vanuit dat het mogelijk in 2025 een bemande vlucht naar de maan kan uitvoeren.