Tipje van NASA: kijk morgennacht naar boven voor een zeldzaam fenomeen
Onder andere ruimte-organisatie NASA heeft uitstekend advies als je van het heelal houdt. Vanaf morgennacht is namelijk een zeer zeldzaam fenomeen te zien: een groene komeet die eens in de tienduizenden jaren langskomt.
De komeet, met de pakkende naam C/2022 E3 (ZTF), of zoals wij hem liefkozend noemen, de Green Lantern, kan voor het eerst in 50.000 jaar worden waargenomen. Hij werd in maart 2022 ontdekt in een observatorium in San Diego. Deze maand komt het fenomeen rondom een kortere baan om de zon en vliegt dus vlak langs de Aarde.
NASA stelt: geen haast, de komeet komt vaker voorbij
Vaak is het zo dat je je wekker dient te zetten om zoiets bijzonders te kunnen zien. Dat is natuurlijk nog steeds aan te raden, maar mocht je je verslapen of geen zin hebben om de kou in te gaan staan: Lantern helpt je op weg. Volgens NASA is hij namelijk tot het einde van de maand te zien.
In de eerste plaats: de komeet zwerft al een spreekwoordelijke eeuwigheid rondom onze zon, maar in de verre regionen van ons zonnestelsel. Nu komt zijn baan dus bijzonder dichtbij de zon én de aarde.
De komeet heeft namelijk een baan die hem uiteindelijk op 1 op 2 februari het dichtste bij de aarde brengt. Hij passeert dan op slechts 42 miljoen kilometer van onze blauwe knikker. Geen zorgen: dat is meer dan genoeg afstand, maar levert wel een mooi plaatje op. Hier is een afbeelding van de komeet te vinden.
Geen super dure apparatuur nodig
Mocht je in eerste instantie Lantern al willen spotten vanaf dag één, heb je wel een telescoop nodig. En als je een goede verrekijker bezit, is de kans ook al groter. Toch verwacht bijvoorbeeld de site EarthSky dat de komeet rond eind januari ook met het blote oog te spotten is. Dat hangt natuurlijk ook af van eventuele bewolking en lichtvervuiling.
De komeet zeilt overigens rond de zon in tegenovergestelde richting waarop de planeten rond de ster draaien. Dat zal Lantern extra snelheid geven waardoor hij potentieel ook makkelijker te zien zou zijn.
Het ruimte-object zal ‘opkomen’ vanuit het noorden en vervolgens naar het zuiden reizen. Hierbij laat het zijn opvallende groene kleur zien en zijn lange staart die onder andere bestaat uit ijs.
Handige ruimte-apps die helpen
Mocht je moeite hebben om precies uit te vogelen waar C/2022 E3 (ZTF) zich bevindt als je naar de hemel staart, zijn er een paar handige hulpmiddelen. Zo kan je updates en aanwijzingen vinden op EarthSky en waarschijnlijk ook bij NASA.
Ook zijn er enorm handige én indrukwekkende apps te vinden die je real-time helpen met het spotten van de komeet en andere hemellichamen. Onze tips zijn Stellarium, SkyView, en Starmap 2. Voor de beste ervaring moet je echter wel voor die apps betalen, maar geloof ons: dat is het meer dan waard. Ze zijn zowel in de App Store als Google Play te vinden.
Als je trouwens een foto wilt maken van de komeet, dan raadt EarthSky aan om je camera globaal te richten op de plek waar hij passeert en een lange exposure-tijd in te stellen van 20 tot 30 seconden voor het beste effect (op een statief natuurlijk).
Dus mocht je een mooi kiekje hebben gemaakt van Lantern, drop het in de comments! Hopelijk komt het in de buurt van dit prachtige shot dat NASA maakte van ons universum.
Oh en mocht je deze maand nog meer indrukwekkende dingen willen zien, dan heeft NASA een fijne video voor je.