Dit is wat er met een ster gebeurt die te dicht bij een zwart gat komt
Zwarte gaten zijn zonder enige twijfel een van de meest intrigerender fenomenen in ons universum. Daarom zaten mensen van NASA dan ook op het puntje van hun stoel om te observeren hoe het een hele ster ‘opat’.
Dankzij dit soort onderzoeken komen we steeds meer te weten over zwarte gaten. Zo heeft NASA bijvoorbeeld ook die in het midden van ons melkwegstelsel bestudeerd en geobserveerd wat er gebeurt als er twee samenkomen.
Alle ogen van NASA op een vretend zwart gat
NASA heeft meerdere ruimtetelescopen ingezet om deze bijzondere gebeurtenis vast te leggen. Het stuitte namelijk op een zwart gat die een ster opeet.
De arme ster dwaalde te dicht bij de veelvraat die op zo’n 250 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd is. Volgens de organisatie is het pas de vijfde keer dat zo’n event wordt waargenomen.
Om een beeld te geven van de dood van de ster heeft NASA een video gepost waarin een animatie te zien is van hoe de ster eerst plat gedrukt wordt en vervolgens aan stukken wordt gescheurd door het zwarte gat.
Dankzij de inzet van meerdere telescopen heeft data ontzettend veel data verzameld. Hierdoor zijn wetenschappers in staat om op de observatie voort te bouwen. NASA heeft in ieder geval een gespecialiseerd team opgezet dit soort zogenoemde getijdenverstoringen goed in de gaten te houden.
Een getijdenverstoring is een astronomisch fenomeen dat optreedt wanneer een ster voldoende dicht bij een superzwaar zwart gat nadert om uit elkaar te worden getrokken door de getijdenkracht, waardoor spaghettificatie optreedt.
We hoeven ons in ieder geval niet echt heel druk te maken. Het meest dichtstbijzijnde zwarte gat is Gaia BH1. Deze ligt zo’n 1600 lichtjaren van de aarde. Het intrigerende feit is echter dat deze nooit geobserveerd is. De enige reden waarom we weten dat Gaia bestaat, is vanwege het effect dat het heeft op een naburige ster.
Wil je meer over zwarte gaten weten? Dan lees je dat hier.