NAVO stuurt drones de zee op om internet te beschermen

Gadgets Jeroen Kraak 9 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

De NAVO wil sabotage van internetkabels in de zee voorkomen. Hiervoor wil het drones inzetten die het internet moeten beschermen.

Wellicht heb je het meegekregen: de laatste tijd raken internetkabels die op de zeebodem liggen ineens beschadigd. Men vermoedt sabotage, waarbij vooral naar Rusland wordt gekeken. Om het internet te beschermen, overweegt de NAVO drones in te zetten.

Maar hoe werken die drones in en onder water, en kan ons internet echt worden beschermd? Wij leggen het uit.

De NAVO wil het internet beschermen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ons internet komt niet zomaar uit de lucht (tenzij je een abonnement op Starlink van Elon Musk hebt). Het grootste deel van het internetverkeer verloopt via enorme kabels. Een aantal daarvan liggen op de bodem van de zee om verbindingen tussen continenten te verzorgen.

Als een kabel beschadigd raakt, hoeft dat niet meteen grote problemen te veroorzaken. Maar zoals recent in de Baltische Zee bleek, kan sabotage ernstiger gevolgen hebben. Op 17 en 18 november werden daar twee ondergrondse internetkabels van NAVO-landen gesaboteerd.

Een kabel tussen Litouwen en Zweden werd doorgesneden en een kabel tussen Duitsland en Finland beschadigd. Naast de frustratie dat je bijvoorbeeld geen Netflix kunt kijken, brengt dit ook de veiligheid in gevaar. Logisch dat de NAVO in actie komt.

Dit wil de NAVO koste wat kost voorkomen. Maar hoe kun je de zeebodem beschermen? Duikboten zouden kunnen patrouilleren, maar die kunnen niet alles in de gaten houden en het kost veel tijd en geld. Daarom heeft de NAVO een ander idee: drones.

Zo werken de drones onder water

Bij drones denk je waarschijnlijk vooral aan apparaten die door de lucht vliegen, maar ze kunnen ook anders worden ingezet. Voor de bescherming van kabels wil de NAVO graag onbemande oppervlakteschepen inzetten, ook wel unmanned surface vessels (USV’s) genoemd.

De NAVO staat nog aan het begin van de ontwikkeling van deze onbemande vloot. Eerst richt men zich op drones die zich aan de oppervlakte van het water bevinden. In de toekomst zouden ook onderzeese drones ingezet kunnen worden. Het plan zou al zijn goedgekeurd door het centrale NAVO-commandocentrum voor alle marinekrachten.

Voor deze technologie lijkt de NAVO te vertrouwen op de TASK Force 59 van de Amerikaanse marine, meldt Defense News. Deze eenheid heeft al verschillende experimenten uitgevoerd met droneformaties en inzetplatforms, onder andere in de Golfregio. Daar opereert een eenheid vanuit Bahrein met behulp van kunstmatige intelligentie, samen met bemande schepen.

Met deze ontwikkelingen lijkt de NAVO vastberaden om sabotage van onderzeese kabels zoveel mogelijk te voorkomen. Het samenwerkingsverband is door de recente gebeurtenissen in ieder geval gewaarschuwd.

Deze elektrische fiets voor militairen kan 130 kilometer per uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen