De temperatuur op Neptunus blijft veranderen (en niemand weet waarom)
Er is iets vreemds gaande op Neptunus. Dat wordt duidelijk nadat onderzoekers gegevens analyseren die afkomstig zijn van maar liefst zes verschillende telescopen.
De temperatuur op de planeet lijkt als een malle te veranderen. Iets waar tot nu toe nog niemand een duidelijke verklaring voor lijkt te hebben.
Neptunus heeft te maken met opvallend fenomeen
Veertig jaar. Dat is hoelang een seizoen op Neptunus duurt. In bepaalde gebieden op de planeet is het al sinds 2005 zomer. De temperatuur kan gedurende deze periode uiteraard een beetje schommelen, maar recent onderzoek toont aan dat dit op grote schaal gebeurt. Onderzoekers snappen er niets van.
Tussen 2003 en 2018 werd vastgesteld dat de temperatuur op Neptunus ruim 18 graden daalde. Op de Zuidpool van de planeet steeg tussen 2018 en 2020 de temperatuur zo’n 11 graden. Het is inmiddels bekend dat deze plek te maken heeft met zogeheten atmosferische turbulentie, waardoor de temperatuur bepaald wordt. Dat deze zo snel stijgt, terwijl de rest van de planeet afkoelt, is echter niet te verklaren.
Wetenschappers en onderzoekers kunnen op dit moment slechts speculeren wat er aan de hand is. Zo suggereert de Europese Zuidelijke Sterrenwacht dat Neptunus te maken zou kunnen hebben met een weerfenomeen of een verandering in de chemie van de planeet. Met zekerheid is dit echter niet te zeggen. Onderzoekers zullen de komende jaren de planeet goed moeten bestuderen om het antwoord te kunnen vinden.
Welke gegevens zijn er gebruikt?
Zoals gezegd zijn de gegevens afkomstig van zes verschillende telescopen. Deze werden tussen 2003 en 2020 gebruikt om meer over de klimaat van Neptunus te weten te komen. Het nieuwe onderzoek, dat gepubliceerd is via The Planetary Science Journal, is gedaan op basis van de gegevens van de volgende telescopen:
- Very Large Telescope | Europese Zuidelijke Sterrenwacht
- Spitzer Space Telescope | NASA
- Gemini South | Gemini-observatorium
- Gemini North | Gemini-observatorium
- Subaru Telescope | National Astronomical Observatory Japan
- Keck Telescope | Mauna Kea-observatorium
Op de hoogte blijven van meer Space-gerelateerde nieuwtjes? Hou dan deze pagina op onze website goed in de gaten.