De slimme deurbel: wat is het, hoe installeer je het en waarom wil je het?
De nieuwe slimme deurbel van Netatmo belooft veel goeds, maar hoe goed is hij in de praktijk? WANT-redacteur Maarten Verkoren koppelde hem aan de Nest Audio en zocht het voor je uit.
Slechter dan onze huidige deurbel, kan het nauwelijks, dus de verwachtingen zijn hoog. We zijn tot nu toe gewend aan een dertien-in-een-dozijn draadloze deurbel van de bouwmarkt. Buiten dat dit lekker allitereert, heb je bijzonder weinig aan zo’n product. Er is altijd wel een batterij leeg of een storing, waardoor je geregeld niet weet dat er aangebeld wordt.
De slimme deurbel van Netatmo
Daarmee onderscheidt de slimme deurbel zich dan ook meteen van het stuwmeer aan slimme gadgets dat tegenwoordig de markten overspoelt. Veel gimmicks die leuk zijn om te hebben, maar niet per sé problemen oplossen of het leven makkelijker maken. En dat zijn wel belangrijke criteria om een slim product te beoordelen, wat mij betreft.
Ik wil namelijk geen huis vol onnodig ingewikkelde apparaten die vooral stroom kosten en het netwerk belasten maar weinig toevoegen.
We schreven al eerder over slimme rookmelders, die ook echt beter bleken te werken dan hun analoge collega’s. Daarnaast installeerden we ooit een slim deurslot. Hiermee kun je op afstand de deur open doen en dat kan in potentie natuurlijk heel goed samenwerken met een slimme deurbel.
Wat heb je er precies aan?
Nu kun je de pakketbezorger niet alleen te woord staan als je niet thuis bent (of niet in staat bent aan de deur te komen), maar ook meteen de deur voor hem open doen en instructies geven waar het pakketje neergezet kan worden. Via de bewaarde videobeelden kun je bovendien precies zien wie er aan de deur was, mocht je twijfels hebben of je de deur open doet.
Maar welke slimme deurbel moet je dan kiezen? We wilden niet aan het zoveelste abonnement vastzitten, dus merken die je een maandelijkse bijdrage in rekening brengen, vielen af. We kozen voor Netatmo, gezien de zeer positieve ervaring die we hadden met het testen van hun slimme rookmelder.
De installatie van de Netatmo-deurbel
Na het uitpakken van de doos, even diep ademhalen. Best veel onderdelen en pagina’s in de gebruiksaanwijzing, maar al snel zie ik dat ik voor mijn deur niet alles nodig heb. Om te beginnen, heb ik geen gong. Dus dat scheelt aardig wat pagina’s en draadjes aansluiten op een transformator. Als je wel een gong hebt, wil dit overigens niet zeggen dat je installatie ingewikkeld is, want op papier ziet het er eenvoudig te doen uit, niet moeilijker dan een IKEA-kastje bouwen.
Bij mij was het meeste werk nog om een goede verbinding te maken tussen de meterkast en de Netatmo-deurbel. Dit heeft als reden dat ik in een oud huis woon met een heel dik, ornamentenkozijn. Hier moet doorheen geboord worden. Bij de meeste huizen zal hier al een opening aanwezig zijn of anders een veel minder dik stuk overbrugd moeten worden.
Toen ik eenmaal de draad had getrokken, was de rest van de installatie eenvoudig. De bel hing snel. Daarna ben je klaar met het montagestuk en begint de digitale installatie. Dit kan met een soort wizard, die je activeert door de deurbel lang in te drukken.
Er gaat dan een wit lichtje knipperen, je koppelt de bel aan de app op je telefoon en de rest van de installatie vindt plaats op je telefoon. De Netatmo-app had ik overigens al vanwege de aanwezigheid van de slimme rookmelder van ditzelfde merk.
De ultieme test
Ik voeg de bel eenvoudig toe aan mijn huis (in de app) en stel hem in. Je kan allerlei dingen kiezen, bijvoorbeeld of je meldingen wil van alles wat er voor je deur passeert, of alleen als er aangebeld wordt. Of helemaal niet, dat kan natuurlijk ook.
Ik kies voor alleen meldingen bij aanbellen. Ik test het en het werkt. Voortaan kan ik als er iemand aanbelt, via mijn telefoon een waarschuwing krijgen, maar ook via de in de bel aanwezige camera zien wie er voor de deur staat én met deze persoon communiceren via een soort intercom.
Ook neemt de camera beelden op van passanten en aanbellers en kun je die later nog terugkijken. Dat is allemaal al heel mooi en ik ben blij dat het meteen werkt. Nu moet ik nog zorgen dat de bel ook in huis te horen is, want het is niet handig als er alleen op mijn telefoon een melding komt natuurlijk.
Ik maak een paar gebruikers aan zodat ook andere bewoners de melding krijgen, dat scheelt al enorm.
De Google Nest Audio als gong
Maar dan zijn we er nog niet. Ik wil ook een audiomelding in de gang krijgen. Aangezien ik geen gong heb, kan dit echter niet. Geen nood, de slimme deurbel van Netatmo werkt ook samen met slimme speakers. Die hadden we echter nog niet in huis, maar met de Nest Audio (van Google) kwam daar verandering in.
De Nest Audio van Google is betaalbaar, mooi qua design en zeer eenvoudig te installeren. Hij fungeert ook heel handig als spraakassistent, zelfs mijn vierjarige zoon kan er uitstekend mee overweg. Hij roept steevast “Hé Goebel!” en de speaker begrijpt zelfs deze verhaspeling. Ook het geluid van Spotify komt verrassend goed tot zijn recht op de Nest Audio.
Nu de koppeling met de Netatmo Deurbel. Op zich gaat het koppelen van de Google Home app aan de Netatmo Security app eenvoudig, ook het geven van de toestemmingen over en weer wijst zich vanzelf. Maar op de een of andere manier lukt het me toch niet om ergens aan te geven dat de Nest Audio het belgeluid moet afspelen. Uiteindelijk vind ik dit ergens diep in de instellingen.
Nu werkt het uitstekend. Als er wordt aangebeld, krijg ik direct een melding op mijn telefoon en kort daarna hoor ik ook een deurbel via de Nest Audio, gevolgd door de mededeling: “Er staat iemand voor de deur!”. Duidelijker kan het niet en we missen nooit meer een aanbeller. Extra voordeel: je kunt hem plaatsen waar je wil in huis, dus ook bijvoorbeeld in de tuin als je buitenzit.
Spotify en Nest Audio soms wat lastig
Het enige nadeel van de Nest Audio als muziekspeaker gebruiken, is dat als je in Spotify je muziek zachter zet, de Nest Audio ook zachter staat. Hier kwamen we achter toen er een paar keer werd aangebeld maar niemand de bel hoorde, omdat de speaker ineens heel zacht stond. Gelukkig hadden we de app nog.
Als Google of Netatmo nog tips heeft hoe we dit kunnen voorkomen, hou ik me aanbevolen.
Is de slimme deurbel van Netatmo de moeite waard?
De slimme deurbel van Netatmo bevalt goed, is niet zomaar een gadget, maar lost daadwerkelijk problemen op én maakt het leven makkelijker. Zoals het ook hoort bij innovaties. Immers, de wasmachine, droger, koelkast, vriezer en stofzuiger zijn ook blijvertjes gebleken om die redenen.
Het nut van slimme apparaten wordt zelfs exponentieel, als je hun slimme functies gaat combineren om elkaars voordelen te versterken. De combinatie slimme deurbel, slimme speaker en slim slot heeft ons in korte tijd al heel wat mooie situaties opgeleverd.
Het blijkt verdraaid handig te zijn om (op afstand) via de camera en intercom te kunnen beoordelen wie er aan de deur staat en indien gewenst deze persoon binnen te laten!
De Netatmo Slimme Video Deurbel kost €299,99 en is hier te bestellen. De Nest Audio bestel je hier, voor €99,99.