AI haalt True uit True Crime met veelbesproken Netflix-docu
Netflix wordt beschuldigd van het gebruiken van AI in een recente true crime-documentaire. En dat zou niet geen slimme zet zijn.
AI komt steeds vaker voor in ieder onderdeel van de wereld. Zo wordt er muziek mee gemaakt, maar wordt het ook gebruikt voor foto’s en video’s. En deze AI wordt steeds realistischer, waardoor het steeds moeilijker wordt om gegenereerde beelden te onderscheiden van echte.
Toch denken mensen dat ze nu een AI-foto hebben opgepikt in een recente Netflix-docu, en ze zijn er niet blij mee. De documentaire in kwestie heet What Jennifer Did, en het is niet zomaar een film. What Jennifer Did, de docu waarin AI-beelden zijn gespot, is namelijk een true-crime documentaire. En true-crime hoort, zoals de naam wel zegt, echt te zijn.
What Jennifer Did op Netflix
What Jennifer Did op Netflix is een true-crime documentaire over Jennifer Pan. In 2010 kreeg de alarmcentrale 911 een belletje van Jennifer dat haar ouders waren neergeschoten. Maar het onderzoek naar deze schietpartij neemt een onverwachte twist.
Jennifer Pan is hierna veroordeeld omdat ze iemand had ingehuurd om haar ouders te vermoorden. Dit is niet helemaal gelukt. Jennifer haar vader heeft de schietpartij niet overleefd, maar haar moeder wel. De mislukte moord op haar moeder heeft er dan ook voor gezorgd dat Jennifer is gearresteerd.
AI-beelden gespot
Netflix wordt nu beschuldigd van het gebruik van AI-beelden in de true-crime documentaire en kijkers zijn er niet blij mee. Er is steeds meer controversie over het gebruik van AI in muziek en in film. En als mensen AI denken op te merken in een true-crime documentaire, is dat verre van positief.
Wanneer Jennifer wordt beschreven in de Netflix-documentaire wordt er gebruik gemaakt van oude foto’s. En bij deze foto’s denken mensen AI-gebruik te kunnen zien. Er zijn namelijk een paar kleine dingen te zien op de foto’s die niet natuurlijk zijn.
Een voorbeeld hiervan is de foto waar Jennifer Pan een peace-teken maakt met haar handen. Op deze foto lijken de vingers van Jennifer helemaal misvormt. Zo lijkt de duim veel te lang en lijken er andere vingers geheel te ontbreken.
Op een andere foto waar Jennifer lacht lijkt er een gat in de wang van Pan te zitten. Ook lijkt haar voortand hier helemaal uitgerekt. Al deze details hinten naar het gebruik van AI. Want zo ziet een mens er niet echt uit, tenminste niet Jennifer Pan.
AI in de Netflix-docu
Het is nog niet zeker of de foto’s in de serie daadwerkelijk zijn bewerkt of gemaakt met AI. Netflix heeft zelf nog niks laten weten over deze recente controversie. Maar de kans dat AI iets te maken heeft met de misvormingen in de foto’s lijkt groot.
Als er AI is gebruikt, dan is het hoogstwaarschijnlijk gebruikt om de foto’s te bewerken. De foto’s van Jennifer Pan waren uit haar jeugd, de kwaliteit was dus niet optimaal. Er bestaat een kans dat Netflix AI heeft gebruikt om de fotokwaliteit te verbeteren zodat ze er beter uitzagen op het televisiescherm. Denk hierbij aan AI-powered upscaling of foto restoratie.
Toch blijft het geen slimme zet om AI te gebruiken om deze foto’s te verbeteren. Al helemaal omdat What Jennifer Did een true-crime documentaire is, die draait om de waarheid. Ook is AI-gebruik al controversieel, nu de software steeds sterker wordt. Het is maar de vraag of Netflix ooit gaat reageren op de beschuldigingen, toch is de kans groot dat AI wel een rol heeft gespeeld in de misvormde foto’s.
Hollywood’s nachtmerrie wordt werkelijkheid: OpenAI maakt zijn opwachting