Hoe Netflix de term ‘bingewatchen’ wilden wegwerken (maar geen kant op kon)
Het is geen nieuws dat het overgrote deel van de bevolking hopeloos verslaafd is aan Netflix of een andere streamingdienst. Daarnaast is er zelfs een woord uitgevonden voor het veelvuldig kijken van online content, namelijk ‘bingewatchen’. De vraag is alleen, waar komt die term eigenlijk vandaan? Een Netflix medewerker heeft hier onlangs enkele uitspraken over gedaan.
Netflix vertelt over bingewatching
Je hebt van die woorden waar 10 jaar geleden nog vrijwel niemand ooit van gehoord had, maar inmiddels algemeen bekend zijn. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Bingewatchen’, oftewel het veelvuldig achter elkaar kijken van televisieseries. Bijvoorbeeld op Netflix of een andere streamingdienst.
Deze term komt van het woord ‘bingen’, dat in het Engels weleens gebruikt wordt voor het overmatig nuttigen van drank of voedsel. Toen in 2013 het eerste seizoen van House of Cards in zijn geheel op Netflix werd gezet heeft acteur Kevin Spacey blijkbaar gezegd dat ”kijkers instaat zouden moeten zijn om te kunnen bingen”.
Netflix is niet degene waardoor de term bedacht is, maar de dienst heeft wel bijgedragen aan het verspreiden ervan. In een recent interview ter ere van het nieuwe seizoen van Orange Is the New Black gaf een medewerker echter aan dat het bedrijf in eerste instantie niet zo over het woord te spreken was:
Ondanks dat hier wordt aangegeven dat ze besloten om het woord maar te accepteren deed Netflix in 2018 nog een poging om de term ‘bingen’ te verbieden.
Comakijken
Er is echter ook een Nederlandse variant van bingewatching, namelijk ‘Comakijken’. Dit woord blijkt zelfs in het woordenboek opgenomen te zijn. Desondanks kennen wij vrijwel niemand die het gebruikt. Een ander alternatief is ‘marathonkijken’.
En nu we het toch over bingen hebben, mocht jij nog materiaal zoeken voor een dagje ”marathonkijken” dan kun je hier zien welke films en series er onlangs aan Netflix zijn toegevoegd.