Bizarre boyband-docu roept vraag op of Netflix écht zo ver mag gaan

Films & Series Jeroen Kraak 25 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix gedraagt zich in de nieuwe documentaire Dirty Pop: The Boy Band Scam als een echte bad boy. Mag het überhaupt?

Netflix haalt veel gedoe op de hals met een bizarre documentaire over een boy band. In Dirty Pop: The Boy Band Scam doet de streamingdienst dingen waarvan wij ons afvragen of het eigenlijk wel mag.

Een succesvolle boyband is er in iedere generatie wel geweest, maar op een of andere manier hangen er ook altijd schimmige deals omheen. Lou Pearlman was vaak de verantwoordelijke in deze en daar brengt Netflix nu een documentaire over uit. Maar dan wel op een manier die de stempel schimmig eigenlijk ook wel verdient.

Netflix gaat op boyband-tour

Dirty Pop: The Boy Band Scam is een hit op Netflix, maar niet alleen de hoofdpersoon in deze documentaire lijkt een scam te zijn. De streamingdienst kan er zelf ook wat van en balanceert op het randje van wat ethisch verantwoord is.

Dirty Pop: The Boy Band Scam gaat over Lou Pearlman. De man was het brein achter veel verschillende boybands uit het verleden zoals de Backstreet Boys en NSYNC. Daarnaast heeft hij ook een Ponzi-fraude op zijn naam staan.

Hoewel de zangers volledig verbaasd waren, zal jij er waarschijnlijk van staan te kijken dat ze amper geld terugkregen. Dat zat namelijk in de zakken van Lou Pearlman die nergens meer te bekennen was. Een verhaal dat aan de hand van nostalgische beelden uit de jaren ’90 nu dus op Netflix wordt verteld.

Kan Netflix dit maken met AI?

Naast beelden van de boybands zien we ook Pearlman zelf in beeld. Al lijkt er wel iets met die video’s aan de hand te zijn. Hoewel het beeld er vrij authentiek uitziet, is de stem van Lou dat allesbehalve. De reden is ook niet gek, want Netflix heeft hier AI voor gebruikt.

Het zijn wel zijn uitspraken, maar uitgesproken heeft hij ze niet. De zinnen die hij zegt komen uit zijn eigen biografie en zijn dus door middel van kunstmatige intelligentie onder zijn beelden gezet. Tja, en dan valt te betwijfelen of we ook echt te maken hebben met een citaat van Lou Pearlman, omdat het net lijkt alsof hij de woorden uitspreekt.

Lou Pearlman kan zich in ieder geval niet meer verdedigen, want hij is in 2016 overleden. Tja, en waar hij het overduidelijk niet al te nauw nam met de regels vragen we ons serieus af of Netflix dat in dit geval ook niet een beetje doet.

HBO Max aapt Netflix na met nieuwe serie van Tiger King-maker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen