Netflix legt praktijken van deze Tinder-oplichter bloot
Op Tinder kun je de liefde van je leven vinden, maar ook je ergste nachtmerrie. Netflix komt met een documentaire over dat laatste scenario.
Tinder is een van de populairste datingapps in de wereld. Met één swipe kun je bepalen of je iemand beter wil leren kennen, of dat je diegene nooit meer wil zien. Die gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat de app door velen wordt gebruikt, maar het zorgt ook voor een aantrekkingskracht voor slechte types. Netflix licht er eentje uit in een nieuwe documentaire, meldt Variety.
Het verhaal over de Tinder-oplichter op Netflix
Netflix heeft de documentaire aangekocht over de ‘Tinder Swindler’, of in het mooie Nederlands: de Tinder-oplichter. De man ontmoette via de app veel vrouwen die hij vervolgens oplichtte.
Op Tinder deed de man zich voor als de Russische oligarch Simon Leviev, de zoon van de bekende diamanthandelaar Lev Leviev. Dat was hij natuurlijk niet. In werkelijkheid ging het om de Israëlische Shimon Hayut. Via de datingapp nodigde hij vooral Scandinavische vrouwen voor tripjes met privévliegtuigen naar dure restaurants en hotels.
Slachtoffers
Van die tripjes kwam het niet. Via Tinder bleef hij maanden in contact met zijn slachtoffers. Vervolgens deed hij alsof hij in de problemen zat en vroeg de vrouwen om hulp. Ze zouden hem kunnen helpen door geld te sturen. Het Noorse VG kwam met twee van zijn slachtoffers in contact. Een daarvan zou zelfs een lening van 2,1 miljoen Noorse kronen hebben afgesloten, wat omgerekend 205.000 euro is, om de man te kunnen helpen. Hayut leefde dus wel een jet-set-leven, maar dezen werd bekostigd door zijn slachtoffers. Netflix vind het interessant genoeg om een docu erover uit te zenden.
De Tinder-oplichter werd in 2019 gearresteerd in Griekenland en werd vervolgens uitgeleverd aan Israël. Daar kreeg hij een straf van 15 maanden cel opgelegd, maar werd al na 5 maanden vrijgelaten. In december 2020 kwam hij opnieuw in het nieuws. Dit keer omdat hij zich voordeed als medisch personeel om zo eerder aan een vaccinatie te komen tegen het coronavirus.
De Netflix-documentaire wordt geproduceerd door de makers van Three Identical Strangers en Don’t Fuck With Cats, twee andere misdaad-documentaires.