Nieuwe Android smartphone? Zo neem je alle apps en data mee!

Apps David van Benthem 27 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Heb je na lang aarzelen eindelijk een fonkelnieuw toestel in huis gehaald? Gefeliciteerd! Natuurlijk is het handig als de overgang naar je nieuwe telefoon zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je dat precies aanpakt. Het stappenplan bestaat zowel uit het maken van een back-up als het overzetten van die back-up.

Allereerst: het maken of checken van je back-up

Zorg er op de eerste plaats voor dat je alle relevante data van je oude telefoon back-upt. Met die gedachte in het achterhoofd is het fijn om te weten dat Google hier automatisch een deel van het werk doet. Het bedrijf uit Mountain View zorgt er namelijk vanzelf voor dat je contacten, je belgeschiedenis, je sms-berichten en je instellingen (zoals wanneer je niet gestoord wil worden) op Google Drive opgeslagen worden. Het fijne hierbij is dat deze back-up geen ruimte inneemt in je opslag.

Toch kan het geen kwaad om hier extra zeker van te zijn. Hiervoor ga je naar je instellingen. Dit doe je door vanaf de bovenkant van je telefoon twee keer naar beneden te vegen en dan rechtsonder in op het tandwieltje te klikken. Scroll vervolgens helemaal naar beneden en druk op ‘Systeem’. Kies dan voor ‘Back-up’ en check of ‘Back-up maken in Google Drive’ aanstaat. Als deze schakelaar al naar rechts stond en blauw kleurt, weet je zeker dat Google al een back-up voor jou klaar had staan. Stond de schakelaar nog niet naar rechts, druk er dan op en je back-up wordt dan alsnog gemaakt.

Zodra je back-up klaar is (als je die niet al had), kan je verder gaan op je nieuwe telefoon. Mocht je daarentegen ook al je foto’s mee willen nemen, dan moet je vooral bij dit artikel een kijkje nemen.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Hoe zit jouw nieuwe telefoon eruit? (Afbeelding: WANT)

Een nieuwe start met al je data

Als je je kersverse telefoon in je handen hebt is het tijd voor het echte werk. Nu ga je namelijk je data van je oude telefoon overzetten. Als je je nieuwe telefoon net opstart, zal er een verwelkomend blauw scherm tevoorschijn komen. Nadat je jouw taal naar eigen voorkeur hebt gekozen en verbonden bent met een wifi-netwerk, krijg je de mogelijkheid om je data over te zetten. Kies hierbij voor de optie ‘Een back-up van een Android telefoon’. Kies vervolgens het toestel waar je vandaan komt.

Hierna is het slechts een kwestie van de instructies op je telefoon opvolgen. Houd wel je vorige telefoon in de aanslag, omdat je via dit apparaat het een en ander moet verifiëren. Hiervan krijg je een melding op je oude telefoon, als de tijd daarvoor rijp is. Wanneer dat het geval is, moet je op die melding drukken en op je oude telefoon de instructies volgen. Het fijne aan deze manier van data overzetten, is dat je hierbij precies kan kiezen wat je overzet. Zo kan je ook selecteren om bepaalde apps niet mee te nemen, wanneer je die toch al niet meer gebruikte.

Dit gehele proces loopt volledig via Google. Daardoor heeft niemand, op dit specifieke bedrijf na, te maken met het overzetten van jouw persoonlijke gegevens.

Google Pixel 4
Google speelt een essentiële rol in het overzetten van je gegevens. (Afbeelding: AFP / Johannes Eisele

Voor de experts

Weet je wat rooten is en wil je graag je data tot in de kleinste details overzetten naar je nieuwe telefoon? Gebruik dan Titanium Backup. Met deze app zet je niet alleen al je persoonlijke gegevens en apps over, maar ook de data van de apps zelf. Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld al je snelkoppelingen van je apps op dezelfde plaats blijven staan. Dit moet je alleen doen als je echt verstand hebt van telefoons en bereid bent eigen risico te nemen. Het rooten van je telefoon hiervoor is immers noodzakelijk en bij de meeste telefoons vervalt hierbij je garantie. Rooten is daarom pas aan te raden als je garantie is verlopen en je graag met een omweg je toestel alsnog nieuwe softwareversies wil blijven geven.

Ben je benieuwd hoe je een back-up maakt bij WhatsApp? Klik dan hier en scroll naar de een naar laatste alinea.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen