Nieuwe techniek maakt fossiele energie en windmolens overbodig
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fzbynek-burival-4NhqyQeErP8-unsplash.jpg)
Wetenschappers hebben een nieuwe energiebron ontdekt, die groen is en je uitzicht niet bederft. Het heeft allemaal te maken met het draaien van de aarde.
Zoals we weten draait de aarde niet alleen om de zon, maar ook om zijn eigen as. Juist doordat de aarde draait, hebben wetenschappers ontdekt hoe ze die beweging kunnen inzetten om energie op te wekken.
En dat heeft flink wat voordelen. Fossiele brandstoffen zijn niet nodig en we zijn niet afhankelijk van omstandigheden voor windmolens en zonne-energie. De aarde blijft immers altijd draaien.
Hoe de aarde fossiele energie en windmolens overbodig kan maken
Dit nieuwe onderzoek is afkomstig van de prestigieuze Princeton Universiteit uit de Verenigde Staten. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke medium Physical Review Research. Daarin laten de onderzoekers zien dat de beweging van de aarde zorgt voor een continue spanning, die ontstaat door een magnetisch veld dat gecreëerd wordt door de rotatie van de aarde.
Het idee is niet nieuw, want al sinds de negentiende eeuw proberen wetenschappers het draaien van de aarde om te zetten in energie. Toch bleek het lastiger te zijn dan gedacht om een geleider die door een magnetisch veld beweegt stroom te laten opwekken. Dat veranderde echter in 2016, toen natuurkundige Christopher Chyba nieuwe omstandigheden ontdekte waardoor het wél kon werken.
Om die theorie te testen, hebben de knappe koppen van Princeton een apparaat gebouwd. En wat blijkt? Het werkt ook nog eens. Ze kunnen hierdoor passief gegenereerde elektriciteit synthetiseren.
Het apparaat dat energie opwekt, heeft een cilindrische behuizing van mangaan-zinkferriet, die in lijn is met het magnetisch veld van de aarde. Daardoor konden elektronen in de schil de elektrische kracht die door rotatie wordt gecreëerd niet opheffen. Hierdoor ontstaat er een kleine, maar consistente spanning.
Er moeten nog stappen genomen worden
Deze spanning is veel kleiner dan wat een persoon dagelijks verbruikt, maar toch is dit een bijzonder resultaat. Het is namelijk een passieve vorm van elektriciteitsopwekking, zonder fossiele brandstoffen of afhankelijkheid van weersomstandigheden zoals wind of zon.
Hoewel het resultaat nu nog klein is, kan het door verder onderzoek een goede bron van energie worden, zonder dat er een externe factor nodig is. Het blijft echter een grote uitdaging om de energieopwekking op te schalen. Dit proces zal dus nog wel jaren duren. Nu zullen we het dus nog wel even moeten doen met windmolens en zonnepanelen.