Noise-cancelling: wat is het voor functionaliteit en hoe werkt het precies?
Als je een koptelefoon of earbuds koopt heb je de term noise-cancelling vast weleens voorbij zien komen. Maar wat is het precies en hoe werkt het? WANT-redacteur Jeroen vertelt het je, zodat je een juiste beslissing kunt maken.
Steeds meer koptelefoons en earbuds krijgen noise-cancelling. Waarbij de techniek vroeger vooral op premium-modellen was te vinden, hebben nu ook veel standaard oortjes de functie. En dat is heel fijn, aangezien het een onmisbare functie lijkt.
Wat is noise-cancelling?
Laat ik beginnen bij het begin en dus wat je hoort: geluid. Geluid is eigenlijk niets meer dan de verandering van luchtdruk. Je oren vangen deze golven met amplitude en frequentie op en zetten het om tot een signaal naar de hersenen. Des te hoger de amplitude, des te hoger het geluid. En hoe sneller, des te hoger de toonhoogte.
Noise-cancelling elimineert geluidsgolven om je heen door andere geluidsgolven te maken bij je oren. Hierdoor is de zogenaamde ruis van buiten niet meer te horen. Je hoort daarom soms een geluid wat lijkt te blazen in je oren als je een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling in hebt. Als je echter muziek afspeelt, verdwijnt dat naar de achtergrond waardoor het niet meer opvalt.
Hoe werkt het?
Alle koptelefoon en oortjes maken gebruik van fase-inversie om anti-ruis te creëren. Hiervoor maakt het apparaat gebruik van geluidsgolven die elkaar kunnen opheffen. De toppen van de een komen overeen met de dalen van de anderen. Hierdoor hoor je ze uiteindelijk niet. Op deze manier kan geluid van buitenaf gefilterd worden.
Om te weten hoe hoog of laag deze geluidsgolven moeten zijn, zijn er in een koptelefoon speciale microfoontjes gemonteerd. Deze luisteren naar alle geluiden en zetten de informatie om tot geluidsgolven die nodig zijn om het geluid om je heen op te heffen.
Doet de functie het altijd?
In theorie klinkt het natuurlijk heel mooi, maar in de praktijk gaat het toch niet altijd perfect. Het is moeilijk voor de apparatuur om altijd de juiste frequentie te vinden. Voor aanhoudende geluiden zoals een ventilator of tijdens het vliegen is het vrij simpel omdat het hetzelfde lage geluid is. Voor onvoorspelbare geluiden is dit lastiger, aangezien je noise-cancelling ‘live’ werkt. Het kan dus zijn dat je af en toe wat hoort.
Het produceren van die geluidsgolven kost energie en daardoor heeft het ook flinke gevolgen voor je batterijduur. Als je dus langer moet doen met een lading, kun je het best de noise-cancelling af en toe uitschakelen. Dat kun je ook doen als je een gesprek met iemand voert. Met de functie worden namelijk ook de stemmen van anderen gefilterd.
Wat zijn de nadelen van noise-cancelling?
Het klinkt tot nu toe als een topuitvinding, toch? Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Sommige mensen worden duizelig, of krijgen last van hoofdpijn en misselijkheid. Dat is omdat noise-cancelling je hersenen voor de gek houdt. De laagfrequentie geluidsgolven die worden gebruikt kunnen de haartjes in de oren stimuleren. Die geven normaal aan de hersenen door of je hoofd beweegt. Het lijkt dus dat je in beweging bent, terwijl de ogen een ander beeld doorgeven. Er is dus een soort mismatch in de hersenen die dus zorgt voor negatieve effecten.
Andere gebruikers hebben een zuigend gevoel in de oren en horen daardoor de ruis. Dit komt omdat de hersenen denken dat er een luchtdrukverschil is met buiten je oren. Sommige oordopjes proberen dit te voorkomen door ventilatieopeningen te creëren. Echt gevaarlijk is het niet. Wel moet je oppassen dat je jouw volume niet te hoog zet om deze ruis niet te horen. Dat kan natuurlijk wel langdurig negatieve gevolgen hebben
https://www.want.nl/bowers-wilkins-uitdager-airpods-max/
Moet je het wel of niet kopen?
Na dit gelezen te hebben is de grote vraag natuurlijk of het voor jou wel of niet interessant is om een koptelefoon met noise-cancelling te kopen. Het ligt er natuurlijk aan of je wel of niet gevoelig bent voor de effecten van de functie. Het heeft natuurlijk weinig nut als je er hoofdpijn van krijgt of duizelig te worden.
Daarnaast ligt het er natuurlijk aan waar je ze gebruikt. Als je in een omgeving zit waar je regelmatig met mensen praat, is het niet handig als dat geluid wordt weggefilterd. Gelukkig zijn er nu ook oortjes en koptelefoons die een speciale spraakmodus hebben. Zo worden bepalen tonen niet gefilterd, waardoor je bijvoorbeeld gewoon gesprekken hoort.
Als geen van beiden het geval is, kan ik je bijna alleen maar aanbevelen om een koptelefoon met noise-cancelling te gebruiken. Zelf zet ik de functie bijvoorbeeld altijd aan als ik in een vliegtuig zit. Je hoort het brommen van de motoren niet en daarnaast filteren mijn oortjes ook het geluid van krijsende kinderen. Ideaal om lekker uitgerust aan je vakantie te beginnen! Wat dat betreft is het de paar tientjes extra helemaal waard.