Noord-Koreanen gebruiken (helaas) technologie anders: hier is hoe!

Tech Dennis Mons 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Het is niet alsof Noord-Korea geen technologie bezit. Ook daar bestaan computers, internet en tablets. Maar het gebruik ervan is niet te vergelijken met het westen: hier is waarom. WANT-redacteur Dennis Mons ging even snuffelen aan de tech van dit curieuze, onderdrukte land.

Laten ik voorop stellen: een bezoek aan Noord-Korea is ronduit interessant. En nee ik ben geen ‘fan’ maar het moet intrigerend zijn daar rond te lopen. Verwacht echter niet dat ik berichtjes stuurt vanuit Pyongyang: ik ben off the grid. Net als bijna iedereen; er zijn bijna nul connecties met wat of wie dan ook, zelfs op je smartphone.

Noord-Korea heeft meer technologie dan je denkt

Het moge duidelijk zijn dat Noord-Korea over meer technologie beschikt dan je zou denken. Met alle respect: alleen al in de afgelopen tijd heeft het talloze raketten op onder andere Japan geschoten.

In principe zou je dit kunnen afdoen met de rekenkracht van een rekenmachine zoals een Space Shuttle, maar er komt meer bij kijken. Ze gebruiken namelijk ook slimme technologie in het dagelijks leven. Zoals het volgende… (en het is niet te vergelijken met ons).

#1 Technologie of niet: vrijwel niemand is online

Het internet zoals wij het kennen bestaat wel degelijk in Noord-Korea. Het probleem is echter dat alleen buitenlanders en de elite gebruik mogen maken van de wereldwijde dienst.

Kwamyong op een school, Noord-Korea
Met zijn allen online. :( (Afbeelding: Wikipedia)

Het alternatief is dieptreurig: het heet Kwamyong. Het is een internetservice die volledig is afgesloten van de buitenwereld (feitelijk dus intranet) en stuurt je voornamelijk alleen naar Noord-Koreaanse instituties. Klein lichtpuntje: in 2015 werd de eerste online shop gelanceerd met de naam Okryu. Maar goed, daar word je ook de moeder getraceerd.

#2 Geen Facebook maar wel een kloon

Het moge duidelijk zijn dat de dienst van Zuckerberg en consorten niet beschikbaar is in het land. Daarom heeft Noord-Korea simpelweg Facebook gekloond.

Het ziet er exact hetzelfde uit, en een andere mooie overeenkomst: het werd meteen gehackt.

#3 Geniet van je smartphone

In Noord-Korea is een smartphone alleen weggelegd voor héle rijke mensen. Slechts 1 op de 10 mensen heeft er één.

Een merkwaardig feit is dat er slechts één provider is: Koryolink. Wil je met een andere SIM-kaart vanaf het vliegveld even Twitteren of bellen? Dikke pech. Die SIM-kaarten zijn niet alleen illegaal: ze zijn zelfs een risico voor mensen die ze gebruiken. Als ze getraceerd worden, gaan ze de bak in. En dan ga ik nog van het meest positieve uit.

telefoon, smartphone, noord-korea
Niet heel veel veiliger daar. (Afbeelding: Quino Al)

#4 Minder pc’s dan smartphones

Dat 1 op de 10 mensen een smartphone hebben is bijna luxe te noemen. Slechts een héél klein gedeelte van de bevolking heeft namelijk beschikking over een pc. Het zijn voor de hele rijke mensen die een pc (laat staan laptop) hebben, en anderen moeten het doen met computers op scholen en internetcafés, waar je, jawel, eigenlijk geen internet hebt.

En daar nogmaals: je staat onder curatele.

#5 Tablets zijn ineens populair

Vergis je niet: dit zijn geen iPads. Deze Chinese rommel is inmiddels populairder in Noord-Korea aan het worden, maar alleen onder de superrijken. Niet verwonderlijk aangezien ze (ondanks uit China) zo’n 250 euro kosten en dus een godsvermogen in dat land.

Wat krijg je daarvoor? Geen Wi-Fi en geen Bluetooth. Top deal dus.

#6 USB-sticks zijn mode in Noord-Korea

Toonaangevend is ook volgende feit: USB-sticks worden daar niet gebruikt voor data (of meestal niet). USB-staafjes zijn namelijk mode-accessoires. Jongeren in de hoofdstad Pyongyang dragen ze aan kettingen of hun kleding.

Ze kunnen er zonder pc’s feitelijk helemaal niets anders mee. Wat een teneur.

Noord-Korea, USB
Super trendy. (Afbeelding: Human Rights Foundation)

#7 Computers draaien op Linux

Noord-Korea heeft een eigen OS gefabriceerd dat Red Star heet en het is gebaseerd op Linux. Dat heeft ogenschijnlijk voordelen voor dissidenten omdat het een open platform is.

Niets is minder waar. Als je daadwerkelijk een USB-stick het land binnenbrengt om bijvoorbeeld films, nieuws en andere media illegaal te bekijken, weet het systeem meteen wie je bent en wat je doet.

Zet maar vast koffie: de politie komt langs.

#8 Tv bestaat nauwelijks tot niet in Noord-Korea

Het zal niemand verbazen dat tv kijken wellicht nog obscuurder is in Noord-Korea dan internetgebruik. Sterker nog: veel Noord-Koreanen hebben niet eens een tv in huis.

Als je er toch een hebt, of tv kijkt op een publieke plek staat het altijd afgestemd op de staatstelevisie.

Mocht je een gehackte tv hebben (het idee alleen al is bizar) dan kan je waarschijnlijk de politie over de vloer verwachten. Dan komen ze even checken of je met je televisie hebt ‘gekloot’.

Met andere woorden: ik haal hier vaak cynisme aan, want prijs jezelf gelukkig. Dit is allemaal anno 2022 in Noord-Korea en hoe fijn is het dan dat je gewoon Netflix aanmikt en op Instagram rondhuppeld in je blote bips.

Of althans, zou kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen