Ironisch: Nothing’s aanval op Apple strandt door strenge regels Google

Apps Jeroen Kraak 20 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Als iets te goed lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook het geval. Bij Nothing is precies dat aan de hand. Het bedrijf kondigde aan dat het via hun chat-app mogelijk was om iMessage te gebruiken op Android. Nu steekt ironisch genoeg Google daar een stokje voor.

Google vecht al jaren tegen Apple om iMessage op te krijgen en Nothing leek vorige week even het bedrijf te zijn die dat voor elkaar kreeg. Hoewel de aankondiging van Apple om RCS te ondersteunen de applicatie nog niet de nek omdraaide, doet Google dat vanuit de Play Store wel. En dat is, als je het plat bekijkt, best wel ironisch.

Apple’s iMessage op Android

Nothing dacht de kip met de gouden eieren gevonden te hebben. Eindelijk een manier om toegang tot iMessage van Apple te krijgen. Het geintje blijkt echter van korte duur te zijn, want de oplossing is alles behalve veilig. Zelfs zo onveilig dat Google de Nothing Chats-app uit de Play Store trekt.

In ons land is iMessage niet zo groot. Veel gebruikers sturen hun berichten via WhatsApp, omdat niet iedereen een iPhone heeft. In de Verenigde Staten ligt dat heel anders. Vooral jongeren gebruiken daar vaak een iPhone. Veel berichtenverkeer (zoals groepsapps) gaat dan ook via iMessage. Het is dan ook een van de redenen dat jongeren liever een iPhone dan een Android-telefoon kopen. Logisch dus dat Google wil dat iMessage open gaat zodat er meer Android-telefoons verkocht kunnen worden.

Nothing Chats is niets

Hoewel iMessage dus een gesloten platform is voor iPhones, wist Nothing op een opvallende manier toch toegang te geven tot de berichtendienst via de eigen chat-app Nothing Chats. Het werkte hiervoor samen met het bedrijf Sunbird. Maar dat bleek echter niet zo veilig voor de gebruikers.

Sunbird heeft een app ontwikkeld die allerlei berichtendiensten moet samenvoegen tot één app. Een van die diensten is iMessage van Apple. Het is mogelijk om door in te loggen met een Apple ID iMessage te openen in de app. Als je die niet hebt dan kun je er online een aanmaken.

Sunbirds heeft speciale Mac-servers die berichten van iMessage naar de Nothing Chats-app kunnen doorsturen. Met die service krijg je overigens niet alle functies van de berichtendienst van Apple, maar wel de meest gebruikte. Echter lijkt het allemaal voor niets, aangezien Google die app uit de Play Store heeft gehaald.

Niet zo veilig

Want veiligheid is namelijk een groot probleem in deze app. Hoewel Sunbird en Nothing zeggen dat ze geen gegevens opslaan en berichten coderen, ligt het in de praktijk heel anders. Je logt namelijk niet zelf in op je Apple ID, want dat doet de speciale server van Sunbird. Dat gebeurt met een speciaal inlogtoken. Hoewel deze niet je gebruikersnaam en wachtwoord weet, heeft het in theorie echter wel toegang tot alles wat met je Apple ID te maken heeft.

iMessage
iMessage logo (Afbeelding: Apple)

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Sunbird en Nothing dit zouden doen, kunnen kwaadwillenden er misbruik van maken. Als de server gehackt wordt krijgen criminelen dus toegang tot alle verbonden Apple ID’s en de informatie die ze vasthouden.

Daarnaast is er nog wat anders aan de hand. Hoewel Sunbird en Nothing zoals gezegd beweren dat ze berichten coderen, blijken deze in werkelijkheid niet versleuteld te zijn. Daarnaast slaat het ook nog eens alle mediabestanden op in Firebase, een webdatabase platform van Google. Deze zijn makkelijk toegankelijk. Toen dat naar buiten kwam besloot Nothing om de app meteen uit de Play Store te halen, aangezien het niet aan de regels van Google voldoet.

Wat gaan Nothing en Apple nu doen?

Nothing werkt nu samen met Sunbird aan een oplossing, maar de vraag is of het überhaupt nut heeft. Apple kan daarna wellicht eisen dat de app opnieuw verdwijnt, aangezien het niet aan de voorwaarden van het bedrijf voldoet. Toch lijkt dat laatste onwaarschijnlijk, aangezien het lijkt dat Nothing het daar juist om te doen is.

Het is allemaal heel ironisch. Apple geeft veiligheid als een van de officiële redenen voor het gebrek aan Android-ondersteuning, waardoor Google zich drukmaakt en het als onzin verklaard. Maar zodra Nothing met een app komt die de oplossing lijkt te bieden, is het Google die er een stokje voor steekt. Daar moeten we best wel een beetje om gniffelen. Hoe terecht of onterecht dat ook wel niet is.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen