Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)

Tech reviews Mark Hofman 17 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Maak kennis met de Nothing Phone (2): een Android-smartphone met een strak ontwerp, een beter camerasysteem dan zijn voorganger en heel veel vrolijke lampjes. Iets waar jij als consument net iets meer voor moet betalen.

De afgelopen week ging WANT-hoofdredacteur Mark Hofman los met de nieuwe smartphone van Nothing, het bedrijf van OnePlus-oprichter Carl Pei. In dit artikel praat hij je bij over de zaken die jij, naar zijn mening, wilt weten over het toestel.

Het ontwerp van de Nothing Phone (2) is ronduit opvallend

Als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd, is het wel dat bedrijven ongelooflijk veel tijd steken in het ontwerp van hun product. Maar aan het einde van de dag draait het vooral om het gevoel dat de consument erbij heeft.

De één gaat bijvoorbeeld lekker op de matte achterkant van de Samsung Galaxy S23 Ultra, terwijl de ander het camerasysteem van de Google Pixel 7 Pro helemaal te gek vindt. Tja, en ik ga dus wel lekker op de Nothing Phone (2). Ik voel ‘m wel.

Niet gek, want normaal gesproken gebruik ik een iPhone 14 Pro als dagelijkse smartphone. En als er één Android-smartphone is die in de buurt komt van dezelfde uitstraling en hetzelfde gevoel, dan is het wel die Nothing Phone (2).

Al ligt het ontwerp me door het beeldscherm met de hole-punch, de twee lenzen op de achterkant en de open achterkant, net iets beter. En dan heb je ook nog die coole lampjes.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maak kennis met de verbeterde Glyph

Ja, die lampjes zijn wel echt iets anders. De verzameling op de achterkant van de Nothing Phone (2) wordt de Glyph genoemd. Waar deze verzameling vorig jaar bestond uit vijf verschillende onderdelen, zijn dat er dit jaar elf.

Het gevolg is niet alleen een strakke uitstraling (naar mijn mening), maar ook veel meer prikkels. Dat is grappig, want volgens Nothing zelf is dat alles behalve de bedoeling. Een paar voorbeelden.

Door de Flip to Glyph-functie schakelt je Nothing Phone (2) over naar lichtmeldingen zodra je hem met het scherm op tafel legt. Ringtones en meldingen worden vervolgens op spectaculaire wijze weergegeven op de achterkant. Een beetje onrustig, maar wel vet.

Die meldingen zijn ook nog eens zelf te maken met behulp van de Glyph Composer. Druk een paar knoppen in, vind je ritme en neem het ritme vervolgens helemaal op. Maar de lampjes zijn ook voor andere zaken te gebruiken.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nothing Phone (2) doet het net even anders

De Glyph is bijvoorbeeld te gebruiken als indicator voor je Timer, geeft aan hoe vol je batterij is tijdens het opladen en is een minder pijnlijk alternatief voor de zaklamp van je smartphone.

En daarmee doet de Nothing Phone (2) bepaalde dingen wel anders dan zijn voorganger. Zo is er een integratie mogelijk met apps als Uber en Thuisbezorgd, om middels het licht aan te geven hoe ver je chauffeur of bestelling van je verwijderd is.

Het andere stukje is de koppeling tussen contacten en meldingen. Je kunt ervoor kiezen om alle meldingen stil te houden en speciale notificaties in te stellen voor contacten.

Door middel van die aangepaste meldingen weet je dus dat bepaalde, belangrijke, contacten je nodig hebben.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nothing OS 2.0

Al het bovenstaande is volledig in te stellen in de Glyph Interface binnen Nothing OS 2.0. Dat is het vernieuwde besturingssysteem van de Android-smartphone.

De software is ingestoken om je meer mindful en gefocust door het leven te laten gaan. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan de beschikbare widget, die door animaties en verschillende weergaven compact meer informatie geven.

Tegelijkertijd zijn er ook Quick Settings te vinden binnen dat menu, zodat je snel naar je instellingen kan zonder afleiding. Net als dat dit mogelijk is met je favoriete applicaties.

Verder blijft het een Android-smartphone dus bouw je eigen widgets, pas je het startscherm aan, beheer je labels van apps en gebruik je een alternatief thema.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nothing Phone (2) vs de Phone (1)

Wat betreft de Phone (1) klinkt dat redelijk bekend, en de kans dat jij de Phone (2) koopt als je die van vorig jaar hebt, acht ik vrij klein.

Maar als je de twee toch even naast elkaar zet, wat zijn dan de grootste verschillen?

Het klinkt allemaal wel heel bekend voor mensen die ervaring hebben met de Phone (1). De kans dat jij interesse hebt in die Nothing Phone (2) nadat je het toestel vorig jaar hebt gekocht, lijkt me dan ook vrij klein.

Maar voor de geïnteresseerden onder ons: wat zijn nu de grootste verschillen tussen de twee Android-smartphones?

Nothing phone (1), Nothing phone (2), android
Niks (Afbeelding: Nothing)

Pure kracht & camera

Waar de Phone (1) vorig jaar een Snapdragon 778G+ had, beschikt de Phone (2) dit keer over de Snapdragon 8 Gen 1. Een aardige stap vooruit die gepaard gaat met iets meer opslagcapaciteit.

Dit keer is er een 8GB-optie met 128GB opslag, een 12GB-optie met 256GB opslag, en de nieuwe 12GB-optie met 512GB aan opslag. Een kleine wijziging in het aanbod, dus.

Dat geldt overigens ook voor het camerasysteem. De Android-smartphone beschikt wederom over twee 50-megapixel-lenzen, maar is dit keer voorzien van Motion Capture 2.0: een AI die bewegende objecten scherper in beeld kan brengen.

Aan de voorkant is de 16-megapixel selfiecamera vervangen door een model met 32-megapixel.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Beeldscherm & batterij

Het 6.55-inch OLED-scherm van de Phone (1) maakt bij de Nothing Phone (2) plaats voor het 6.7-inch LTPO OLED-scherm. Dit scherm varieert tussen 1Hz en 120Hz om minder druk op de batterij uit te oefenen.

Verder is de maximale helderheid verhoogd van 1200 nits naar 1600 nits, zodat je het scherm beter kunt aflezen in de buitenlucht.

De batterij van de Nothing Phone (2) is met 4700mAh iets groter (voorheen 4500mAh) en laadt sneller op. Het model uit 2022 was binnen 70 minuten volledig opgeladen, terwijl het model van dit jaar er 55 minuten over doet.

Beide toestellen ondersteunen draadloos opladen met een vermogen van 15W.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nothing Phone (2): prijzen en beschikbaarheid

De Nothing Phone (2) is vanaf 21 juli beschikbaar in Nederland in de kleuren wit en donkergrijs. We kunnen kiezen uit twee verschillende modellen:

12GB RAM en 256GB opslag voor €699.
12GB RAM en 512GB opslag voor €799.

5 redenen om de nieuwe OnePlus 11 5G (niet) te kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen