De duistere reden waarom chat-icoon Omegle ermee stopt

Apps Jeroen Kraak 9 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Het einde van een tijdperk is hier. Na 14 jaar trekt Leif Brooks, de oprichter van Omegle, de stekker uit zijn iconische chatplatform.

Waar WhatsApp, dat onlangs zijn profielen-functie introduceerde, voornamelijk bedoeld is om in contact te blijven met bekenden, draait Omegle voornamelijk om het contact met vreemden. Of draaide, want om een duidelijke reden verdwijnt het platform van het internet.

Het einde van Omegle

Ah, de goede oude tijd. Wie zich vroeger echt verveelde besloot naar Omegle te gaan en te praten met vreemde mensen. Naast het grote aantal aubergines dat in dat proces voorbijkwam, was het oprecht wel een heel leuk idee.

In 2009 richtte achttienjarige student Leif Brooks Omegle op. Het concept was destijds al hetzelfde. Het succes iets minder groot. Maar in de loop der jaren groeide zijn chatplatform uit tot een interneticoon. Zo waren er vorige maand nog 50 miljoen bezoekers aanwezig.

Omegle heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen, omdat het tijdens de coronapandemie een broedplaats was voor veel duistere activiteiten. Naar eigen zeggen probeer Brooks daar maatregelen voor te treffen, maar dat bleek uiteindelijk niets uit te maken.

Duistere zaken

“Hoe graag ik ook zou willen dat de omstandigheden anders waren, waren de stress en kosten van het runnen van Omegle te hoog”, schrijft Brooks in een blog op de site. “Eerlijk gezegd wil ik geen hartaanval krijgen als ik in de dertig ben.”

Hoewel de originele bedoeling van Omegle waarschijnlijk nieuwe mensen ontmoeten was, bleek uit onderzoek van de BBC dat de dienst een flinke duistere kant kende. Volgens het medium zijn er alleen al vijftig gevallen van kindermisbruik bekend. Volgens anderen is dat zelfs maar het topje van de ijsberg. Door het gebrek aan registratie en controle konden kwaadwilligen gemakkelijk met het platform aan de slag gaan.

Brooks is zelf vooral teleurgesteld in hoe het gebruik van internet is veranderd, laat hij in zijn post weten. “Ik ben bang dat, tenzij het tij snel keert, het internet waar ik verliefd op werd misschien zal ophouden te bestaan. In plaats daarvan zullen we iets hebben dat dichter in de buurt komt van een opgevoerde versie van tv. Grotendeels gericht op passieve consumptie en met veel minder mogelijkheid voor echte menselijke verbinding.”

WhatsApp heeft makkelijke manier om te zien wie je geblokkeerd heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen