OnePlus: 5 OxygenOS tips die iedere gebruiker zou moeten kennen
Eerder deze week werd de gloednieuwe OnePlus 9 serie aangekondigd. Wederom een moment om niet alleen de hardware, maar ook zeker de softwarematige toepassingen van OnePlus te waarderen. OxygenOS behoort tot de beste Android-software van de markt waar jij als gebruiker heel veel uit kunt halen.
In dit artikel zet ik vijf tips voor je op een rij die iedere OnePlus gebruiker goed zou kunnen gebruiken. Het zorgt er in ieder geval voor dat je, ook als je niet in het bezit bent van de nieuwe OnePlus 9, het systeem volledig onder controle hebt. En wanneer dat het geval is zul je begrijpen waarom OxygenOS zo verschrikkelijk goed is.
OxygenOS: 5 tips voor je OnePlus smartphone
Mensen die al jaren gebruikmaken van OnePlus smartphones, en daarmee ook OxygenOS, zullen de software zonder twijfel onder de knie hebben. Toch ben je nooit te oud om te leren en verbergt de gemiddelde telefoon toch een flink aantal handige functionaliteiten. Je moet soms gewoon even weten waar je moet zoeken, maar als je het eenmaal gevonden hebt kun je soms niet meer om bepaalde features heen.
Daarom zijn de onderstaande 5 tips ontzettend handig voor OnePlus-gebruikers.
#1 OnePlus: plan je Dark Mode zelf in
Het gebruik van een Dark Mode wordt al jaren ondersteund door OnePlus smartphones. Het is dan ook een functionaliteit die veel consumenten gebruiken, zelfs wanneer het overdag licht is. Maar wist je dat je de Dark Mode zelf in kunt plannen?
OnePlus maakt het namelijk mogelijk om de feature te automatiseren op basis van de zon. Je kunt de Dark Mode dus gebruiken in de avonduren en overdag gebruik maken van de Light Mode. Zo stel je het in:
- Ga naar de Instellingen
- Selecteer Scherm
- Zoek bij Scenes naar Donkere Modus
- Druk vervolgens op Automatisch Inschakelen
- Maak een keuze tussen Automatisch inschakelen van zonsondergang tot zonsopgang of Aangepaste periode
Bij die laatste optie kun je zelf dus een tijdstip instellen waarop de Dark Mode actief is en wanneer hij weer uitgeschakeld moet worden.
#2 Zoek snel naar je favoriete app op
Als jij ook maar een beetje op mij lijkt zal het vinden van een bepaalde app niet altijd even makkelijk zijn. Ik heb namelijk aardig wat apps op mijn OnePlus smartphone staan en hanteer zelf een minimalistisch thuisscherm. Dat betekent dat de meeste apps dus alleen in de App Lade te vinden zijn. Gelukkig is het mogelijk om je favoriete app snel te vinden door hem, via een handig trucje, op te zoeken.
Dat doe je als volgt:
- Ga naar je thuisscherm en knijp met twee vingers naar het midden
- Selecteer Instellingen startscherm
- Kies vervolgens Gebaren voor snel zoeken
- Stel de functionaliteit in
Wanneer je nu omhoog veegt op het thuisscherm (om de app lade te openen) kun je het scherm in het midden vasthouden. Op die manier opent zich een snel zoekvenster waarin je snel je apps kunt vinden.
#3 Quick Launch
De in-screen vingerafdrukscanner is een handige tool om je smartphone te ontgrendelen. Maar wat als ik je zou vertellen dat je via deze weeg ook bij je favoriete apps kunt komen? Door de vingerafdrukscanner ingedrukt te houden ben je in de mogelijkheid om gebruik te maken van een paar korte snelkoppelingen. OnePlus noemt dit de Quick Launch functionaliteit.
Je stelt de functie als volgt in:
- Ga naar de Instellingen
- Selecteer de optie Hulpprogramma’s
- Kies voor de functie Snel Starten
- Activeer de optie Snel starten inschakelen
Via de instellingen is het mogelijk om snelkoppelingen toe te voegen die je zelf wilt gebruiken.
#4 Fysieke OnePlus-knop voor de Google Assistent
Wie vaker een Samsung-smartphone in handen heeft gehad weet dat er een speciale knop is voor Bixby. De slimme assistent is alleen niet zo’n succes en daarom zijn er maar weinig gebruikers die er gebruik van maken. Niet verkeerd dus dat de mogelijkheid er is om deze knop een andere functie te geven. Maar wist je dat er een soortgelijke mogelijkheid is bij OnePlus?
Via deze weg is het mogelijk om de Google Assistent via een fysieke knop te openen. Dit stel je als volgt in:
- Ga naar de Instellingen
- Selecteer de optie Knoppen & gebaren
- Kies voor Houd de aan-uitknop ingedrukt
- Selecteer de functionaliteit die het moet hebben
#5 Ondertiteling in real-time!
Wie regelmatig zijn tijd besteed op YouTube zal zien dat video’s tegenwoordig voorzien zijn van ondertiteling. Het gaat hierbij om captions die door het algoritme van het platform gemaakt worden. Maar wist je dat je OnePlus smartphone dit ook kan doen?
Je stelt de feature op de volgende manier in:
- Ga naar Instellingen en selecteer Geluid & trillen
- Kies vervolgens voor de optie Live ondertiteling
- Veeg het schuifje naast Live ondertiteling naar rechts om te activeren.
In het menu is het mogelijk om de ondertiteling volledig naar eigen wens in te stellen. Misschien handig wanneer je niet teveel geluid kunt maken, maar essentieel voor mensen die slechthorend zijn. Een geweldig functionaliteit van OnePlus, dus!