[REVIEW] OnePlus 7T: “symbool voor waar OnePlus voor staat”
De bladeren vallen langzaamaan van de bomen, de dagen van 30 graden celsius liggen achter ons en de winterjas kan voorzichtig weer uit de kast. Dat betekent maar een ding: het najaar is begonnen! En met de komst van het najaar, hoort ook de komst van de OnePlus 7T. Althans, voor dit jaar dan.
Net zoals ieder jaar lanceert OnePlus ook in 2019 zowel in het voorjaar als in het najaar een nieuwe smartphone. Echter ging dat feestje begin dit jaar net iets anders door de komst van de OnePlus 7 en 7 Pro. Zo had het bedrijf in het voorjaar al twee nieuwe toestellen in de schappen liggen. Inmiddels liggen deze lanceringen al even achter ons en kunnen we ons bezig houden met het volgende hoofdstuk van het bedrijf. En dat hoofdstuk komt in de vorm van de OnePlus 7T. Ik vertrok een week naar Italië voor vakantie en nam dit toestel met mij mee. En eerlijk is eerlijk: het was weer ouderwets genieten geblazen!
Geen zin om te lezen? Check hieronder dan onze review in videovorm!
OnePlus 7T voorzien van vernieuwd design
Zoals gezegd lanceerde OnePlus eerder dit jaar twee verschillende toestellen: de OnePlus 7 en 7 Pro. De OnePlus 7T is een opvolger van die eerste en is, in tegenstelling tot de 7, voorzien van een nieuw design. Het vorige model was identiek aan het design van de 6T die vorig jaar rond deze tijd het daglicht vond.
Het eerste wat opvalt aan dit nieuwe design is het camerasysteem. OnePlus heeft ervoor gekozen om het toestel dit keer te voorzien van een rond systeem zoals we dat inmiddels kennen van de smartphones van Motorola. Dit keer is het systeem voorzien van drie camera’s, maar daar praten we later deze review verder over.
Wat verder opvalt is dat het ontwerp dit keer iets rechthoekiger is. Het design van de OnePlus 7 was iets ronder en breder dan zijn opvolger. Ook lijken de schermranden iets dunner uit te vallen in dit nieuwe ontwerp en is de druppelnotch een stukje kleiner geworden. Verder beschikt het toestel gewoon nog over de standaard indeling van de knoppen en is ook de onderkant van het toestel nagenoeg hetzelfde gebleven. Het enige verschil dat je nog zou kunnen zien is de grill die bovenaan de selfiecamera zit, daar zit net als bij de 7 Pro een vernieuwde speaker (met Dolby Atmos).
Ondanks het feit dat het camerasysteem voor de ogen in het begin echt even wennen is, moet ik eerlijk bekennen dat het design van het toestel met heel erg bevalt. Het rechthoekige ontwerp valt wat beter in de smaak dan het rondere ontwerp, wat er dus ook direct voor zorgt dat het toestel wat lekkerder in de hand ligt.
90Hz moet standaard worden
Het toestel is dus iets rechthoekiger, de schermranden zijn iets dunner en de druppelnotch is iets geslonken. Het zijn allemaal elementen die alles behalve nadelig zijn voor het display van de OnePlus 7T. Het toestel beschikt ditmaal over een 6.55-inch Fluid AMOLED-scherm. Van de kleuren tot aan de scherpte: het zit allemaal wel goed met dit display. Maar als we kijken naar de verversingssnelheid, dan steekt dit display er met kop en schouders bovenuit bij zijn concurrenten.
De OnePlus 7 Pro werd eerder dit jaar geprezen vanwege het feit dat de smartphone over een verversingssnelheid van 90Hz beschikte. Terwijl dit voornamelijk bedoeld is om games soepeler te laten lopen op smartphones, is dit ook in het dagelijks gebruik goed terug te zien. Of je nu scrolt door je Twitter-feed of een artikel aan het lezen bent: het oogt ontzettend lekker. Helaas ontbrak deze functie nog op de OnePlus 7, maar is het bij dit toestel wel aanwezig.
Ik riep het destijds al bij de 7 Pro en ik roep het nu weer: 90Hz moet wat bij betreft standaard worden. Het oogt zo lekker en went zo snel, dat iedere andere smartphone zonder deze functie traag overkomt. Smartphones met 90Hz-schermen: ik ben fan!
OnePlus 7T komt met uitstekend alternatief voor draadloos opladen
Op het gebied van de batterij worden de toestellen van OnePlus gehaat en geprezen. De toestellen worden geprezen vanwege het feit dat de batterij uiterst lang meegaat en dat de oplaadtechnologie ervoor zorgt dat deze batterij ook heerlijk snel gevuld is. Het minpunt waar mensen tegenaan lopen is het gemis aan de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden.
Wie het warm krijgt van dat laatste zal ook bij de OnePlus 7T thuiskomen van een koude kermis. Maar geloof me als ik je zeg dat er een uitstekend alternatief tegenover staat. De 3800mAh batterij van dit toestel heeft meer dan voldoende capaciteit om je de dag door te brengen. Echter is dit alleen niet waar de magie zit van de batterij. De OnePlus 7T is uitgerust met Warp Charge 30 T: een vernieuwde versie van de technologie die in de OnePlus 6T McLaren Edition en de OnePlus 7 Pro te vinden was.
Door deze technologie is het mogelijk om je smartphone uiterst snel op te laden. Een volle lading neemt uiteraard nog wel wat tijd in beslag, maar het zijn de kleine oplaad-sessies die het verschil lijken te maken. Wanneer ik in de ochtend opsta met 30% capaciteit, leg ik het toestel even snel aan de lader. Op het moment dat ik een half uur later de deur uit zou gaan, zit ik al snel rond de 90% batterij. Vervolgens ben ik weer voorzien van genoeg accu om de dag door te komen.
Uiteraard blijft de technologie anders dan dat van draadloos laden, maar eerlijk is eerlijk: waarom zou je dat willen wanneer dit de standaard is? Ik ben persoonlijk van mening dat OnePlus een uiterst goed alternatief heeft voor draadloos laden.
Camerasysteem sterk verbeterd
Zoals ik eerder al aangaf is het camerasysteem van de OnePlus 7T duidelijk aanwezig. Ditmaal hebben we te maken met een rond systeem dat zich op de achterkant van de smartphone bevindt. Dit systeem beschikt over drie verschillende camera’s: een 48 megapixel camera, een 12 megapixel ultra-wide camera en een 16 megapixel telefoto camera. Op papier ziet het er sterk uit, maar is dat in de praktijk ook zo? Het snelle antwoord op deze vraag is: ja.
De OnePlus 7 was een uitstekend toestel, maar wat ons betreft viel de kwaliteit van de camera ons iets teveel tegen. Met de komst van dit nieuwe systeem is dit wel verleden tijd te noemen. De OnePlus 7T beschikt over nagenoeg hetzelfde systeem als de OnePlus 7 Pro, maar dan met een aantal nieuwe features. Zeker de Macro-stand voor foto’s zorgt ervoor dat foto’s van dichtbij een stuk beter uit de verf komen dan voorheen. Daarbij is de gehele kwaliteit aardig verbeterd op het toestel.
Hieronder zie je drie foto’s die op hetzelfde punt genomen zijn, maar dan wel in de drie verschillende standen.
Normaal
Ultra-wide
Telefoto
En als we dan toch bezig zijn: kijk dit pareltje eens!
Heeft OnePlus de capaciteit om de scherpste en beste foto’s van de markt te maken? Nee, maar het resultaat valt me ditmaal alles behalve tegen en wat dat betreft is dat een hele vooruitgang op de OnePlus 7!
Oxygen OS 10 gebaren: jammer dit
De OnePlus 7T draait op Oxygen OS 10, wat een aangepaste versie is van het nieuwe Android 10. Het besturingsysteem komt met allerlei nieuwe functies, welke prima werken op deze smartphone. Maar onder de nieuwe functies vallen ook de nieuwe gebaren. Naast het feit dat je onderin een balk kan activeren waarin je een knop hebt voor “terug”, “home” en “recente apps”, is het ook mogelijk om je telefoon met gebaren te bedienen.
Deze gebaren deden het uitstekend bij Android 9 Pie, maar komen in deze versie van Oxygen OS niet altijd lekker uit de verf. Wanneer je terug wilt gaan naar je homescherm en naar je recente apps wilt, is er niets aan de hand. Wil je terugkeren, dan is dat helaas iets minder aan de orde. Dit keer veeg je namelijk van de linker of rechterhoek naar het midden van het scherm om terug te gaan naar de vorige pagina. Maar bij heel veel applicaties is de handeling vanaf de linkerkant gekoppeld aan het openen van het hamburger-menu. En dat werkt bij Android 10 dus niet meer.
Uiteraard is het een klein puntje in een heel groot systeem, maar het zorgt er wel voor dat fanatieke gebruikers van het hamburger-menu niet aan de haal kunnen gaan met de “gebaren”. Geen ramp, maar best “jammer” te noemen.
OnePlus 7T: symbool voor het bedrijf
Op het moment dat we de review schrijven is er officieel gezien nog geen prijs bekend van de OnePlus 7T. Althans, geen Nederlandse prijs. Wat we wel weten is dat het toestel in Amerika $599 gaat kosten. Wanneer we dat (inclusief BTW) omrekenen naar een Nederlandse prijs, komen we bij een bedrag van €650 uit.
Wat dat betreft staat de OnePlus 7T dus symbool voor datgeen wat OnePlus zo ontzettend populair maakt. Het is een toestel met hoogstaande features, een uitstekende batterij, een heerlijk display en een oplaadtechnologie waar je blij van wordt. En dat voor een uiterst betaalbare prijs. De OnePlus 7T is op het gebied van prijs/kwaliteit gewoon weer een typisch OnePlus smartphone. En dat is simpelweg een heel goed teken te noemen.