OnePlus- en Oppo-smartphones lijken binnenkort nog meer op elkaar
OnePlus en Oppo maken bekend dat de bedrijven hun R&D-afdelingen samengevoegd hebben. Oppo staat voortaan aan het roer van de afdeling. Dat blijkt uit Chinese berichtgeving, die hun nieuws baseren op interne bronnen. Het zou zomaar dus kunnen dat beide smartphonemerken dichter naar elkaar groeien de komende tijd.
De afkorting R&D staat voor research and development. Dat is de afdeling die verantwoordelijk is voor design en nieuwe functies. De interne bronnen melden dat de integratie van beide afdelingen afgelopen december plaatsgevonden heeft en dat ze nu onderdeel zijn van de Olga Group.
Daarnaast is naar buiten gebracht dat het samenvoegen geen effect gaat hebben op de unieke functies van de smartphonemakers. Het OxygenOS blijft het OxygenOS, terwijl het ColorOS het ColorOS blijft. Dit zijn de Android-softwareschillen van beide Chinese fabrikanten.
OnePlus en Oppo werken nauw samen
Als je niet weet dat OnePlus en Oppo hetzelfde moederbedrijf delen, dan komt dit nieuws wellicht wat vreemd over. Maar dat is echt zo. BBK Electronics is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor die twee merken, evenals Vivo en Realme. Binnen dat bedrijf is er weer een aparte onderneming genaamd Oplus, die verantwoordelijk is voor de synergie tussen alle merken, behalve Vivo. Daar waar Realme en OnePlus een soort spin-off zijn van Oppo, is Vivo dat niet.
Oplus wordt aangestuurd door OnePlus-mede-oprichter Pete Lau. Helaas is er verder weinig bekend over deze onderneming, die voortaan dus verantwoordelijk is voor drie, grote Chinese smartphonemerken. Waarschijnlijk gaan de smartphones van die fabrikanten meer op elkaar lijken dan nu het geval is. Zo lijkt de OnePlus 8 Pro bijvoorbeeld al op de Oppo Find X2 Pro. En de Nord N10 en Nord N100 lijken dan weer ontzettend veel op toestellen van Realme en Oppo.
Verder is het zo dat de snelle oplaadtechnologie van Oppo, bekend onder de noemer VOOC, al een tijd door OnePlus gebruikt wordt. Die fans kennen de technologie dan weer als Warp Charge. Kortom: de integratie was al een tijdje gaande, maar nu is die officieel gemaakt.