OnePlus Watch: aantrekkelijk ontwerp, pijnlijke software

Gadgets Mark Hofman 27 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Na jaren van succes in de smartphonemarkt komt OnePlus eindelijk met een ander product in Europa. Het bedrijf kondigde onlangs de nieuwe OnePlus Watch aan en in alle eerlijkheid waren we op de redactie dolenthousiast. Alleen kregen we sterk de indruk dat de maatregelen rondom COVID achter ons lagen en we eindelijk weer eens naar een kermis konden. Het weer was alleen niet heel best, want we kwamen vrij koud thuis van die kermis.

Na bijna een week aan de slag te zijn geweest met de nieuwe smartwatch vertel ik je in dit artikel wat je precies in huis haalt.

OnePlus Watch: eindelijk meer dan smartphones!

Om dit product te begrijpen moeten we heel even kijken naar het bedrijf zelf. OnePlus wist een paar jaar geleden de smartphonemarkt te veroveren met vrij goedkope smartphones die toch verdomd goed wisten te presteren. Inmiddels is het bedrijf doorgegroeid en maakt het voornamelijk goedkopere vlaggenschepen die echt meedoen aan de top van de markt. Het succes rondom OnePlus is al jaren groot en de fanbase blijft ook steeds meer groeien. Niet heel gek dus dat het bedrijf verder kijkt dan alleen smartphones. Zo bracht het eerder al de OnePlus TV uit in India en krijgen we nu een OnePlus Smartwatch.

Alhoewel: voor €159 haal je een OnePlus Watch in huis, maar of we dit ook echt een smartwatch kunnen noemen? Ik leg je in dit artikel uit wat er aan de hand is!

OnePlus voegt populaire Apple Watch-functie toe aan smartwatch

Vrij groot, maar toch zeer prettig

Voordat ik me richt tot de tegenvallen punten van de OnePlus Watch, wil ik het eerst even over de positieve punten hebben. Want die zijn e rook zeker! Zo ziet de OnePlus Watch er ongelofelijk strak uit. Ik ben groot fan van de Apple Watch, maar vind het ronde ontwerp toch echt een stuk mooie dan het vierkante. Maar goed, dat is smaak en over smaak valt niet te twisten. De OnePlus Watch is gemaakt van roestvrijstaal, heeft twee knoppen aan de zijkant voor de bediening en is vrij groot. Met een grootte van 46mm is hij 2mm groter dan de grootste Apple Watch, waardoor ik mensen met kleine polsen (of eigenlijk normale polsen) heel veel succes wil wensen.

Het feit dat de OnePlus Watch zo groot is brengt overigens wel een voordeel met zich mee. Er is namelijk voldoende ruimte voor het beeldscherm en die ruimte wordt door het bedrijf, met een 1.39-inch AMOLED beeldscherm, dan ook goed benut.Dat scherm is dan wel niet voorzien van een Always-on functie, maar doet uitstekend zijn werk. Het is een kwalitatief hoogstaand beeldscherm die zowel binnen als buiten goed af te lezen is. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden is het feit dat een softwarefoutje ervoor zorgt dat het horloge het in de buitenlucht soms wat moeilijk heeft. Maar dat wordt met een aankomende update gefixt!

Aan de onderkant tref je de sensoren aan voor zaken als de Gyroscoop, luchtdrukmeter, hartslagmeter en de meter die het zuurstof in je bloed meet. Ding heeft een hele lastige naam, dus ik speel gewoon op safe! Oh! Het is overigens ook goed om te weten dat je de bandjes gewoon kunt verwijderen en er andere op kunt zetten.

OnePlus Watch: indrukwekkende batterij

Er zijn zeker zaken die de OnePlus Watch beter moet doen, maar op gebied van de batterij is dat zeker niet nodig. Het bedrijf geeft zelf namelijk aan dat de consument twee weken met een volle lading kan doen. Nu zijn dit soort uitspraken niet altijd 100% te geloven, maar in het geval van de OnePlus Watch zeker wel. Na vier dagen testen zag ik dat het horloge nog 75% accu had, waardoor twee weken zeker te halen is. Al is dat niet de enige magie die speelt.

De OnePlus Watch laadt namelijk ook ontzettend snel op. Zo is het horloge al binnen twintig minuten voor de helft opgeladen, wat dankzij de lange accuduur echt heel indrukwekkend is. Wie het apparaat voor twintig minuten aan de lader legt kan het dus een week lang gebruiken. Damn…

De concurrentie is wat dat betreft echt nergens te bekennen.

OnePlus 9 Pro probleem zorgt voor irritatie bij gebruikers

Waar is de Play Store?

Helaas is er ook een reden dat de concurrentie op dat vlak nergens te bekennen is. De OnePlus Watch doet namelijk ook gewoon minder. En dat komt voornamelijk door het ontbreken van een Play Store. De Watch draait niet op Google’s Wear OS en is voorzien van Realtime OS. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk bent aangewezen op wat OnePlus je geeft. Klinkt misschien niet zo heel erg, maar de praktijk leert ons wel iets anders.

Er worden namelijk geen third-party apps ondersteund en daardoor mis je een hoop. Geen Spotify, geen fijne podcast-app en geen fitness-app. Je moet wat die laatste betreft je workouts doen met Google Fit. Uitstekend om even snel je stappen en verbranden calorieën bij te houden, maar zeker niet genoeg voor de fanatieke sporter. Denk overigens ook eens aan wijzerplaten. OnePlus geeft je er 50 en ook daar moet je het mee doen.

OnePlus Watch: de software doet pijn

Het bovenstaande is natuurlijk jammer, maar helaas houdt het daar niet op. De software doet namelijk gewoon een beetje pijn.

De OnePlus Watch is te verbinden door middel van de OnePlus Health app. Een handige manier om alles bij te houden, mits je een Android-toestel hebt. Heb je dat niet, dan heb je pech gezien de app niet beschikbaar is in de App Store. Het is daarnaast mogelijk om te antwoorden op appjes die je binnenkrijgt. Althans: op slechts vijf verschillende diensten: WhatsApp, Line, Telegram, Discord en Facebook Messenger. En als je dus al kunt antwoorden, kun je slechts kiezen uit vier antwoorden. Geen detectie met de stem of het intikken van een kort bericht.

De OnePlus Watch is overigens wel te verbinden met je Televisie. Als je een OnePlus TV in huis hebt. Je weet wel: dat ding dat alleen in India te koop is. Oh en meldingen? Die zijn niet weg te vegen en blijven in je scherm staan.

De OnePlus Watch doet het gewoon niet zo goed op software-gebied en dat gaat ten kosten van de functionaliteiten. Daarbij mist deze smartwatch echt wel essentiële dingen als een slimme assistent, een agenda-app en zoals gezegd de ondersteuning voor apps van derde partijen.

OnePlus 9 vs OnePlus 9 Pro: welke van de twee moet jij hebben?

OnePlus Watch: aantrekkelijk, maar pijnlijk

Ik ben gek op OnePlus. Ik ben fan van het merk en ook zeker fan van de meeste smartphones. Ik had dus echt heel veel zin in deze smartwatch…maar het is geen smartwatch. Dit is een zeer stijlvolle, maar zeer beperkte, fitnesstracker die functionaliteiten mist die de goedkoopste modellen van de markt hebben. Mensen die opzoek zijn naar een daadwerkelijke smartwatch of echt fanatiek willen sporten: die kunnen beter opzoek gaan naar een alternatief. Mensen die gewoon een keer een smartwatch willen proberen…tja, die kunnen dat voor minder geld doen.

De OnePlus Watch heeft een heerlijk ontwerp, uitstekende batterij en een goed beeldscherm. De prijs van €159 is oke…maar wat je er vervolgens voor terug krijgt niet… Sorry OnePlus, maar het wordt echt tijd om terug naar de tekentafel te gaan. En geloof me als ik zeg dat ik dat oprecht jammer vind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen