7 onmisbare Windows-codes die elke gebruiker wil kennen
Een netwerkprobleem of harde schijf controle is zo gefikst in de instellingen van je Windows-computer. Maar vroeger moesten we daar de ouderwetse opdrachtenprompt voor gebruiken. Veel codes die je in dit taakbeheer nodig hebt, zijn ook in 2023 heel nuttig.
Zelfs in onze tijd is de opdrachtprompt, tegenwoordig PowerShell, cruciaal voor IT-beheerders en andere technici. Er zijn talloze opdrachten die je kunt uitvoeren om snel problemen op te lossen op je Windows. Dan moet je natuurlijk wel alle codes uit je hoofd kennen.
@wantnl Double Tap op Apple Watch is niet zo heel nieuw 🤔 #applewatch #applewatchseries9 #applewatchultra2 #watchos10 #apple #techtok
Los problemen met Windows nog makkelijker op dankzij deze codes
Voordat we naar de codes gaan kijken moet je wel weten waar PowerShell te vinden is. Op de meeste versies van Windows is het een app die standaard op je computer staat. Je kunt hem dus vinden via de zoekbalk onderin het scherm.
Daarnaast kun je de opdrachtenprompt vinden door met de muis naar de linkerbenedenhoek van het scherm te gaan. Klik met de rechtermuisknop of druk op de Windows-toets + X. Kies daarna in het taakmenu voor ‘Terminal’.
We nemen hieronder de belangrijkste codes met je door.
#1 Chkdsk
Chkdsk is een sneltoets om te kijken of er fouten op je schijf zijn. Als je denkt dat je Windows traag is of problemen heeft, kun je hem gebruiken om de schijf te controleren. Vroeger was dit vooral handig voor computers met harde schijven. Chkdsk repareert problemen met de bestandstabel, beveiligingsinstellingen van bestanden en foute tijdstempels en bestandsgroottes.
#2 SFC/scannow
Deze tool is handig om je systeembestanden te laten scannen. SFC kijkt naar of je besturingssysteem in orde is door belangrijke bestanden te controleren. Als je Windows traag is, is dit een van de eerste dingen die je kunt proberen. De code wordt vaak gebruikt als belangrijke systeembestanden zijn veranderd of aangepast.
#3 Diskpart
Diskpart is een code waarmee je kunt zien welke schijven op je pc actief zijn en hoeveel opslagruimte ze gebruiken. Het is een soort van tekstvariant op de opslagpagina in de Windows-instellingen. Je kunt bijvoorbeeld ‘list disk’ typen om een lijst van alle aangesloten schijven te zien. Met ‘select disk’ gevolgd door het schijfnummer en ‘clean’ kun je een schijf resetten.
#4 Ver: ontdek welke versie van Windows je gebruikt
Deze code heeft een wat simpeler doel. Als je wilt weten welke versie van Windows je gebruikt, kun je ‘ver’ intypen en krijg je de versie van je besturingssysteem te zien. De tool is vooral handig als je buildnummers en Windows-releases bijhoudt.
#5 Ipconfig
Wil je weten wat je IP-adres is? Ipconfig is daar een handig hulpmiddel voor. Via de code krijg je namelijk een overzicht van alle informatie over je netwerk. Het laat je zien welke netwerken je gebruikt, welke subnetten en gateways er zijn en alle belangrijke netwerkinfo. De tool is ook handig om informatie over je router op te zoeken.
#6 Ping: test de verbinding van je Windows-computer
Enigszins verwant aan ipconfig is ping. Dit is een van de nuttigste tools om te controleren of je verbinding hebt met andere systemen. De opdracht wordt vaak gebruikt als hulpmiddel voor het oplossen van netwerkproblemen. Het verzendt een datapakket naar een ander systeem op het netwerk en wacht op een antwoord. Zo kun je de verbinding van je Windows testen en de status van websites controleren.
#7 Help
Weet je niet hoe je de opdrachtprompt moet gebruiken? Geen zorgen! Als ‘help’ intypt, krijg je een lijst met handige tools voor op Windows. Veel van de codes uit deze lijst staan daar ook tussen. Het is de ideale sneltoets voor beginners.
Loopt je Windows 11-update vast? Geen zorgen, dat is zo gefixt!