Deze opdrachten zou iedere Android-bezitter moeten kennen

Smartphones Sam Dille 14 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Het gebruik van terminalopdrachten voor Android lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Met de juiste kennis kun je eenvoudig verbinding maken en allerlei handige functies uitvoeren.

De meeste mensen gebruiken geen terminalopdrachten om met hun Android te communiceren, omdat dat er ingewikkeld uitziet en het lastig lijkt om te leren. Maar er zijn een paar handige en eenvoudige terminalcommando’s die je zonder al te veel kennis kunt gebruiken.

Android en je computer kunnen met elkaar praten via iets dat de Android Debug Bridge (ADB) heet. Dit werkt op Windows, macOS, Linux en zelfs op goedkope Chromebooks. ADB is een krachtig hulpmiddel, en we laten je zien hoe je het kunt gebruiken om dingen te doen zoals apps installeren en aangepaste software op je telefoon zetten.

De beste Android-opdrachten voor je smartphone

Terminalopdrachten zijn tekstcommando’s die je invoert in een speciale applicatie op je computer, zoals de terminal of de opdrachtprompt. Deze applicaties stellen je in staat om met je besturingssysteem te communiceren zonder gebruik te maken van grafische interface. In plaats daarvan geef je instructies in de vorm van tekst.

Voordat je aan de slag gaat met ADB, moet je eerst de SDK-tools (Software Development Kit) downloaden van de site van de Android-ontwikkelaar. Het kost je maar 5 tot 10 minuten om alles helemaal in te stellen. Zodra je alles hebt geregeld, kun je onderstaande commando’s uitvoeren.

#1 Zoek informatie over je Android op

Als ADB aan staat, typ je adb devices en druk je op Enter. Je ziet dan een reeks cijfers en het woord “device”. Die cijfers zijn het unieke serienummer van je toestel. De meeste mensen verbinden maar Ă©Ă©n apparaat tegelijk, maar als je meerdere telefoons hebt, helpt dat nummer je om ze uit elkaar te houden.

Als je het commando adb devices -l gebruikt, krijg je extra info over je Android-telefoon, zoals de productnaam en het model. Er komen veel verschillende telefoons uit, dus dit helpt je om te zien welke je hebt, vooral als je ADB gebruikt om een aangepaste ROM te flashen.

Waarom klaagt Android-gebruikers opeens zoveel over WhatsApp?
(Afbeelding: unsplash/Ruan Richard Rodrigues)

#2 Apps installeren en verwijderen

Sideloading betekent dat je apps rechtstreeks installeert met hun .apk-bestanden, en dat kan buiten de officiële app store om. Dit is ideaal als je een app op je Android wilt downloaden die niet in de Play Store te vinden is. Hier is hoe je de twee opdrachten gebruikt:

  • Om een app te installeren, gebruik je: adb install [path/to/app_naam.apk]
  • Om een app te verwijderen, gebruik je: adb uninstall [app_naam.apk]

Bij “adb install” geef je het pad op naar de map waar je je .apk-bestand hebt opgeslagen (zonder de haakjes). En bij “adb uninstall” gebruik je gewoon de naam van je .apk-app.

#3 Los problemen op

Logcat is een handig hulpmiddel dat je laat zien wat er allemaal gebeurt op een Android-telefoon. Het geeft je in real-time een lijst van berichten, zoals meldingen van het systeem, foutmeldingen en informatie van apps. Dit kan je helpen als je een probleem wilt oplossen:

adb logcat -d > [path/to/logcat_output.txt]

Als je logcat gebruikt op je computer, zie je maar een beperkt aantal regels. Om te testen, kun je de informatie opslaan in een bestand en dit naar je computer sturen. Het -d achter het commando betekent dat het de informatie gewoon moet doorgeven zoals het is, en daarna stopt met kijken. De plek waar je het bestand opslaat, werkt op dezelfde manier als de voorbeelden die we eerder hebben gegeven. Vergeet niet het pad aan te passen (zonder de haakjes).

Als je alleen adb logcat gebruikt zonder -d, blijft het programma doorgaan met het tonen van nieuwe informatie. Als je dat wilt stoppen, kun je op Control + C drukken op zowel Mac als Windows.

Deze nieuwe Android 15-functies wil je als eerste proberen
Android gaat ervoor (Afbeelding: Unsplash)

#4 Geavanceerde foutopsporing

Dumpsys geeft je informatie over verschillende systeemdiensten op je apparaat. Je kunt het logboek op dezelfde manier bekijken als met logcat en het uitvoerbestand naar je computer sturen. Er zijn verschillende opties voor dumpsys, en je kunt je richten op specifieke dingen, zoals adb shell dumpsys battery of adb shell dumpsys wifi.

#5 Firmware installeren

Laten we afsluiten met een van de belangrijkste redenen waarom mensen de Android Debug Bridge (ADB) gebruiken: het installeren van aangepaste ROM’s of OTA-updates. Met de adb sideload-opdracht kun je .zip-bestanden van je firmware installeren, of dat nu een officiĂ«le versie is voor je apparaat of een aangepaste ROM zoals LineageOS. Gebruik dan: adb sideload name_of_file.zip

Deze verborgen Android-functies wil je echt gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen