Deze Android-malware steelt je geld en verwijdert al je data

Apps Jeroen Kraak 1 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je een Android-telefoon hebt, moet je oppassen voor de BingoMod-malware. Deze is niet alleen uit op je geld, maar verwijdert ook al je data.

Een nieuw soort malware is ontdekt dat rondgaat op Android. En hoewel je echt nooit malware op je smartphone wil, is deze nog een stukje erger.

BingoMod, zoals die heet, heeft het doel om financiële transacties op je Android-toestel uit te voeren. Maar dat is niet alles, want hij verwijdert meteen al je gegevens van je smartphone als die klaar is. Een valse bingo, eigenlijk.

Zo werkt de nieuwe Android-malware

BingoMod werkt hetzelfde als alle andere Android-malware die recent ontdekt is. De app doet zich voor als een andere app, in dit geval officiële antivirussoftware. Tijdens de installatie komt er een prompt naar boven die de gebruiker vraagt om toestemming te geven voor toegang tot de Toegankelijkheidsmenu. Als de gebruiker dit doet, installeert de app de kwaadaardige software die uit is op je geld.

Heb je dat gedaan? Dan draait BingoMod op de achtergrond van je smartphone. Het wil je gegevens onderscheppen door op te slaan wat je typt en ondertussen onderschept hij sms’jes waarop je mogelijk beveiligingscodes krijgt toegestuurd.

Deze Android-malware steelt je geld en verwijdert al je data
De malware doet zich voor als deze twee apps. (Afbeelding: Cleafy Labs)

De gevolgen van BingoMod

Als de hackers de data hebben waarmee ze kunnen inloggen op je systeem, nemen ze het Android-toestel over en beginnen met het uitvoeren van banktransacties. Als dat is gebeurd, worden alle gegevens van je toestel verwijderd. Dus bijvoorbeeld ook alle documenten en foto’s.

BingoMod is behoorlijk kwaadaardig. Op de achtergrond maakt hij het bijvoorbeeld moeilijk om je systeeminstellingen te veranderen en blokkeert bepaalde apps. Sommigen verwijdert hij zelfs als het nodig is.

Hoewel BingoMod verder niet heel geavanceerd is, brengt de malware nog steeds flinke risico’s met zich mee. De onderzoekers van Cleafy waarschuwen dan ook om goed op te passen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen malware op Android?

De grote les die we hieruit kunnen trekken is dat je nooit zomaar apps permissies moet geven, vooral aan apps die je totaal niet kent. Daarnaast doe je er verstandig aan om apps alleen van betrouwbare appwinkels zoals de Google Play Store te downloaden en Play Protect aan te zetten. Goed, dat zorgt er niet voor dat je 100 procent beschermd bent, maar het verlaagt de kans op malware en andere schadelijke software enorm.

Overigens doe je er ook goed aan om bekende apps niet zomaar overal toegang tot te geven in verband met bijvoorbeeld privacy. Waarom wil je Instagram bijvoorbeeld toegang geven tot je microfoon en camera, als je nooit een foto via de app zelf schiet? Ook is het niet altijd nodig om elke app toegang tot je locatie te geven. Denk dus altijd goed na als je een verzoek krijgt.

Pas op: gevaarlijke malware Android doet zich voor als virusscanner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen