Madonna zorgt voor ophef met deepfake van paus

Pop-Culture Hanna Ozinga Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus duikt regelmatig op in deepfakes die viraal gaan. Zo ook vorige week, toen hij Madonna innig leek te omhelzen.

Vorige week plaatste popster Madonna een foto van haarzelf en paus Franciscus op haar eigen Instagram-pagina. Hierop was te zien dat de paus vrij klef aan de popster hing. Het ging natuurlijk om een deepfake, maar toch zorgde de afbeelding voor flink wat ophef. 

Fans reageerden verdeeld op de foto’s, die volgens de popster als grap waren bedoeld. Sommigen vonden de deepfakes creepy of ongepast, anderen vonden het juist erg grappig

Dat de paus gebruikt wordt voor deepfake is logisch

Het is niet de eerste keer dat mensen de paus gebruiken voor deepfake-afbeeldingen. Zo ging er vorig jaar een foto viraal waarin hij een Balenciaga pufferjack droeg. Mensen deelden het beeld massaal. Paus Franciscus kon er zelf niet om laggen: in januari noemde hij de foto in een toespraak en waarschuwde hij het publiek voor deepfakes

Volgens experts is het logisch dat de paus veel voor soortgelijke afbeeldingen wordt gebruikt. Er is namelijk een enorme hoeveelheid content van hem online te vinden. Daarnaast wordt hij geassocieerd met bepaalde strenge gebruiken die te maken hebben met zijn functie. Dat maakt het voor deepfake-bedenkers grappig om een afbeelding te maken waarop hij iets doet dat ongebruikelijk is.

(afbeelding: Instagram/Madonna)

Diepfakes kunnen ver gaan

Paus Fransiscus is zeker niet de enige die vaak opduikt in deepfakes. Ook acteurs, politici en andere beroemdheden zijn regelmatig te zien in de afbeeldingen. Dat is niet alleen maar leuk en positief: het lastige is dat je niet altijd meer goed kunt zien dat het om een nepvideo of -afbeeldingen gaat.

Zo is er een TikTok-account dat Tom Cruise, met behulp van deepfake, perfect weet te imiteren. Met een goede analyse zie je dat het imitatie is, maar voor het blote oog is het nauwelijks van echt te onderscheiden. Je ziet nu nog dat het om een deepfake gaat, maar het gevaar is dat dat in de toekomst door niet meer mogelijk is, en echt niet meer van nep te onderscheiden valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen