Op deze gevaarlijke manieren gebruiken oplichters AI
AI heeft veel te beloven voor de toekomst, alleen is dit niet altijd positief. Oplichters doen er ook hun voordeel mee.
Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) wordt het steeds moeilijker om fraudeurs te herkennen. AI wordt namelijk steeds slimmer en dat hebben oplichters door. En daar worden wij helaas de dupe van.
Je hebt vast wel eens gehoord van ‘deepfakes’ of ‘phishing’, maar AI wordt nu op nog veel meer manieren ingezet om mensen op te lichten. In dit artikel leggen we uit welke AI-oplichtingen je kunt tegenkomen en hoe je jezelf kunt beschermen.
Op deze manieren gebruiken oplichters AI
Online dieven kunnen een vuil spelletje met je spelen. Dat doen ze op deze manieren.
#1 Voice cloning: nepstemmen die je kunnen bedriegen
Deze manier van oplichten is echt doodeng. Oplichters maken bij ‘voice cloning’ namelijk gebruik van AI om stemmen te klonen. Ze verzamelen simpelweg een stemmonster via sociale media of andere bronnen en kunnen vervolgens een ongelooflijk realistisch voorbeeld van die stem maken.
Dit stelt hen in staat om bijvoorbeeld een familielid of vriend te imiteren en hen in een noodsituatie om geld te vragen. Het klinkt misschien te bizar om waar te zijn, maar het gebeurt vaker dan je denkt.
#2 Deepfake scams: nepvideo’s van AI die levensecht lijken
Met deepfake-technologie kun je ongelooflijk realistische video’s maken die mensen in allerlei situaties tonen. Dit wordt steeds vaker gebruikt in scams waarbij oplichters zich voordoen als een bekend persoon, zoals een beroemdheid of zelfs een vertrouwd familielid. Ze kunnen de video gebruiken om je te misleiden en je om persoonlijke informatie of geld te vragen.
Als je een video ontvangt die te goed lijkt om waar te zijn, let dan goed op de details. Kijk naar de gezichtsbewegingen en de synchronisatie van de lippen. Bij deepfakes kan dit vaak een beetje off zijn. Vertrouw ook niet zomaar op video’s die via social media worden gedeeld.
Zie jij de verschillen in deze video?
#3 Phishing: AI maakt het nog overtuigender
Phishing is al een bekende vorm van oplichting, maar met de komst van AI is het nog moeilijker geworden om de echte berichten van de nepberichten te onderscheiden. AI kan e-mails en berichten genereren die perfect lijken op de communicatie van vertrouwde organisaties. Scammers kunnen je hierdoor makkelijk naar een valse website lokken om je persoonlijke gegevens te stelen.
Klik daarom nooit zomaar op links in een e-mail of sms, zelfs als de afzender bekend lijkt. Als je twijfelt over de legitimiteit van een bericht, controleer dan altijd zelf de website van de organisatie door deze direct in je browser in te voeren. Vermijd ook het invoeren van persoonlijke informatie op verdachte sites.
#4 Romance scams: de perfecte partner blijkt AI?
Scammers gebruiken AI ook om nep-profielen te maken op datingsites en apps. Ze creëren aantrekkelijk uitziende foto’s en gebruiken automatische chats om een band met je op te bouwen. Nadat ze je vertrouwen hebben gewonnen, zullen ze vaak een dramatisch verhaal vertellen en je om geld of hulp vragen.
Let daarom goed op mensen die je net hebt leren kennen op een datingsite en die snel intieme details met je delen. Als iemand snel vraagt om geld of hulp, is dat een grote rode vlag. AI kan heel overtuigend zijn, maar vertrouw altijd op je gevoel.
#5 Nep reviews: meningen die wel héél positief zijn
Tegenwoordig kan elk goed lopend bedrijf niet zonder goede reviews. En daar kan AI wel een handje bij helpen. Het systeem wordt daarom ingezet om nepbeoordelingen te genereren die bedrijven helpen hun producten beter te laten lijken dan ze werkelijk zijn.
Deze reviews kunnen op populaire platforms zoals Amazon, Google en Trustpilot verschijnen. Het probleem is dat ze vaak zo overtuigend zijn dat het moeilijk wordt om ze van echte beoordelingen te onderscheiden. Lees reviews kritisch door niet alleen de tekst, maar ook de toon en het verhaal te beoordelen. Nepreviews zijn namelijk vaak vaag of overdreven.