[REVIEW] Oppo A9 2020: eindeloos veel power
Oppo is nog niet zo lang in Nederland actief, maar heeft laten zien dat ze here to stay zijn. Bijzondere vlaggenschepen, innovatieve features en toestellen die het net wat anders aanpakken kenmerken dit bedrijf. Dat geldt ook voor de Oppo A9 2020; een nieuwe middenklasser met een gigantische batterij. In deze Oppo A9 2020 review checken we of hij de moeite waard is.
De meeste middenklassesmartphones hebben een zo snel mogelijke chipset, een zo mooi mogelijk scherm, een zo goed mogelijke camera en een batterij die voldoende is om dat allemaal een dag up-and-running te houden. De Oppo A9 2020 pakt dat anders aan: hij is snel genoeg, heeft een uitgebreide camera en het scherm is voldoende, maar hij blinkt vooral uit met zijn accu. Die heeft een capaciteit van 5000mAh, gaat lekker lang mee en je kunt hem zelfs als powerbank gebruiken. Tijd om hem in gebruik te nemen, te kijken of die grote batterij echt zo’n voordeel is en of er addertjes onder het gras zitten.
Bekijk onze videoreview hieronder voor alle informatie over de Oppo A9 2020, of lees verder onder de video.
Kleurrijk ontwerp
Chinese smartphonefabrikanten staan bekend om hun uitbundig gekleurde smartphones, en de Oppo A9 2020 stelt niet teleur. Het toestel is verkrijgbaar in een funky paarsblauwe Space Purple versie en de meer ingetogen Marine Green kleur die ik in handen heb. Los van die kleuren ziet ‘ie er vooral uit als een doorsnee moderne smartphone: groot scherm met druppelnotch aan de voorkant en een look van glas en metaal. In werkelijkheid is hij helemaal gemaakt van plastic, wat een beetje goedkoop aanvoelt. Nou ja, je kunt niet alles hebben.
Het toestel is aan de dikke kant, wat alles met zijn gigantische accu te maken heeft. Die extra ruimte wordt echter ook op andere manieren goed gebruikt. Het toestel heeft ruimte voor drie kaartjes: twee simkaarten en een geheugenkaart. Daarnaast heeft hij stereospeakers die best goed klinken en een audiojack. De A9 2020 is dus lekker compleet.
Een irritatiepuntje is dat de volumeknoppen aan de zijkant vrij ver uitsteken. Dat zorgt ervoor dat je ze redelijk makkelijk per ongeluk indrukt, bijvoorbeeld als je het toestel in en uit je broekzak schuift.
Focus op de accu
Dat wat dikkere ontwerp maakt ruimte voor een giganatische 5000mAh-accu, die Oppo ook nog eens op alle mogelijke manieren geoptimaliseerd lijkt te hebben. Bijvoorbeeld door een 6,5-inch HD-scherm in het toestel te stoppen. Dat is een duidelijk lagere resolutie dan veel smartphones in deze klasse hebben. Dat zorgt ervoor dat het scherm er niet erg mooi uitziet, maar ook dat hij minder stroom verbruikt. En ook de software draagt zijn steentje bij aan het verlengen van de batterijduur.
Het resultaat mag er zijn. Tenzij je de Oppo A9 2020 heel veel gebruikt, kom je er twee dagen mee door. Mocht je dat niet nodig hebben, dan kun je die extra batterijcapaciteit ook inzetten als powerbank en zo je vrienden blij maken.
De grote batterij is kortom een duidelijk voordeel van de Oppo A9 2020. Het was nog mooier geweest als Oppo hem ook nog van snelladen had voorzien zodat die accu snel weer vol zit, maar dat is helaas niet het geval.
Presteert voldoende
De Oppo A9 2020 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 665-chipset gekoppeld aan 4GB werkgeheugen. Dat is ongeveer gemiddeld in deze klasse en presteert in de praktijk prima. De smartphone loopt soepel, de software is stabiel en tenzij je veel zware taken uitvoert zul je met de A9 2020 goed uit de voeten kunnen.
Software boven verwachting
Toen ik vorig jaar voor het laatst Oppo’s Color OS gebruikte voor een vergelijking van drie smartphones, was ik niet erg te spreken. De software was erg druk, meldingen werkten niet goed en zo waren er nog wat vervelende puntjes. Met dat in mijn achterhoofd moet ik zeggen dat de Oppo A9 2020 mij positief verraste.
De A9 2020 draait op Color OS 6 over Android 9. Dat is nog steeds niet mijn favoriete schil en Android 9 begint inmiddels behoorlijk oud te worden, maar de software is zeker acceptabel. In tegenstelling tot veel Chinese skins heeft Color OS een hoofdmenu en ziet het er grafisch redelijk rustig uit.
De grootste problemen van de vorige versie zijn opgelost en er zijn wat handige features bijgekomen. Er is bijvoorbeeld een balkje met snelkoppelingen die je kunt openen door van de zijkant te vegen. Je kunt kiezen om apps die om persoonlijke gegevens vragen fake data door te sturen als je je gegevens niet wilt opgeven.
Color OS kent nog steeds nadelen, zoals redelijk veel bloatware en wat vage vertalingen in de instellingen. Toch is het een stuk beter dan ik verwacht had en ongeveer op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de EMUI-schil van Huawei.
Maakt mooie plaatjes
Oppo adverteert trots met het feit dat de A9 2020 vier achtercamera’s heeft. Hoewel dat in principe waar is, zijn eigenlijk maar twee van die camera’s nuttig: de 48-megapixel hoofdcamera en de 8-megapixel groothoekcamera. De andere twee zijn 2-megapixelcamera’s; eentje voor diepteherkenning en van de ander heb ik het nut niet kunnen achterhalen. Die diepteherkenning kun je echter ook al doen met de andere twee camera’s, dus het lijkt erop dat beide 2-megapixelsensoren vooral voor de sier zijn.
Efin. De twee nuttige camera’s presteren gelukkig wel goed. De hoofdcamera maakt foto’s in 12-megapixelresolutie, waarbij vier pixels samengevoegd worden tot een pixel die meer detail kan vastleggen. Volledige 48-megapixelfoto’s maken behoort niet tot de mogelijkheden. Dat maakt weinig uit: de 12-megapixelfoto’s die het toestel maakt zijn mooi een detailrijk. Ze hebben een goede dynamische range, mooie kleuren en zijn in het donker ook nog redelijk goed. Wel valt me daar op dat lichtbronnen, zoals een straatlantaarn, niet erg netjes vastgelegd worden. Maar je kunt natuurlijk niet alles hebben in een budgetsmartphone.
Foto's geschoten met de hoofdcamera van de Oppo A9 2020. Foto's: WANT/Dominick Vietor
De groothoekcamera schiet kwalitatief duidelijk mindere plaatjes en is qua kleuren niet helemaal hetzelfde als de hoofdcamera. Toch vind ik het fijn dat hij erop zit: in veel situaties is het erg handig om die grotere beeldhoek tot je beschikking te hebben.
Foto's geschoten met de verschillende camera's van de Oppo A9 2020. Foto's: WANT/Dominick Vietor
Aan de voorkant van de A9 2020 zit een 16-megapixel selfiecamera. Die heeft veel opties, waaronder een beautymodus waarmee je bijvoorbeeld je gezicht smaller of je kin kleiner kunt maken. Belangrijker nog is dat hij mooie plaatjes schiet. Selfies die je met de A9 2020 maakt hebben mooie kleuren en veel details.
Oppo A9 2020 review conclusie
Uiteindelijk moet ik zeggen dat de Oppo A9 2020 mij positief verrast heeft. Het is een fijne en mooie middenklasser die vooral opvalt door zijn gigantische accu. Dat is echter zeker niet het enige voordeel: ook de goede camera en de stereospeakers zijn pluspunten van deze smartphone.
Daar staat tegenover dat de software niet ideaal is en dat de schermresolutie nogal laag is. De mierenneuker in mij wil graag nog even kwijt a dat het fijn geweest was als de gigantische accu van de A9 2020 ook een snellaadoptie gehad had, maar het kan niet altijd feest zijn. Bovendien gaat de accu zo lang mee dat even snel bijladen bijna nooit nodig zal zijn.
De Oppo A9 2020 is dus vooral een aanrader voor batterijliefhebbers en mensen die een mooie middenklasser met stereospeakers willen. Vind je dat niet zo belangrijk? Dan raad ik je aan om ook eens naar onze recente budgetsmartphonevergelijking te kijken. Daarin kwamen de Xiaomi Redmi Note 8 Pro en Motorola Moto G8 Plus als winnaars uit de bus, en dat zijn goede alternatieve voor deze Oppo A9 2020.
Enthousiast geworden over de Oppo A9 2020? Dan kun je hem onder andere hier kopen.