Waarom orka’s steeds meer boten beginnen aan te vallen

Wetenschap Sam Dille 8 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Orka’s zien er misschien lief uit, maar zijn een stuk gevaarlijker dan je denkt. Eerder dit jaar vielen de dieren boten aan in de Middellandse Zee. De aanvallen lijken op mensen te zijn gericht.

Hoewel dit gedrag bekend is aan de kust van Spanje en Portugal, is het iets om ons zorgen over te maken. Orka’s die niet verbonden zijn met groepen uit de Middellandse Zee vertonen namelijk hetzelfde gedrag. Maar waarom doen ze het eigenlijk?

Een kwaadaardige Oma

Hoewel de dieren bekend staan als ‘orka’s’, zijn ze leden van de dolfijnenfamilie. Dat betekent dat ze heel slim zijn, maar ook erg sociaal. Ze leven in groepen van maximaal 40 individuen. De groepen, ook wel peulen genoemd, hebben een sterke band en communiceren met elkaar door middel van klik-, fluit-, en piepgeluiden.

Grootmoeder orka’s, die wel 80 jaar oud kunnen worden, zijn de leiders van zo’n groep. Ze geven belangrijke jachtvaardigheden door aan de nieuwe generatie. Wetenschappers denken dat de aanvallen afkomstig zijn van zo’n grootmoeder. Ze heeft de naam ‘White Gladis’ gekregen.

De theorie is dat ze eerder in haar leven een traumatische ervaring met een boot heeft meegemaakt. Sindsdien leert Omalief haar kroost hoe ze boten moeten aanvallen.

Mensen zijn concurrenten voor orka’s

Er is nog een mogelijke reden. Deze aanvallen vinden namelijk plaats in een periode waarin de blauwvintonijn door de Europese zeeën trekt. De orka’s zien de boten daarom wellicht als concurrentie voor voedsel.

Het is best bijzonder dat orka’s zomaar weten hoe ze een boot moeten aanvallen. De dieren hebben immers niet zelf een boot waar ze mee kunnen oefenen. Sommige experts denken dat groepen in staat zijn om deze vaardigheden zelf in te schatten en door te geven aan groepsgenoten.

Hoe lang gaan orka’s ermee door?

Wees niet bang. De kans is heel klein dat orka’s kwade bedoelingen hebben met mensen. Het komt vaak voor in de dierenwereld dat groepen dingen aanleren, die later snel weer verdwijnen. Een soort ‘rage’. Er hebben al eerder soortgelijke dingen plaatsgevonden.

Salon meldt bijvoorbeeld dat tuimelaars een paar jaar geleden zeesponzen op hun neus droegen voor de kust van Australië. Maar zo snel als deze ‘rage’ verscheen, verdween hij ook weer. Dus orka’s gaan vast snel weer op zoek naar een andere trend.

Dolfijnen bewijzen dat tegen baby’s praten als een mafkees normaal is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen