Vergeet Palworld & Nintendo, dit zijn de grootste gamingrechtszaken

Games Rik Claessen 29 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Nintendo is geen lieverdje op juridisch gebied. Rechtszaken rondom videogames komen vaak voor. Zelfs Nintendo wordt wel eens aangeklaagd.

Pokémon, maar dan met wapens’. Zo wordt de populaire game Palworld regelmatig omschreven. En die omschrijving is ontzettend accuraat. Het spel ziet er namelijk zo erg uit als ‘Pokémon, maar dan met wapens’ dat Nintendo een rechtszaak is begonnen tegen Palworld.

De wezentjes in Palworld lijken té erg op Pokémons. Nintendo wil dat het spel offline gehaald wordt en eist een forse geldsom van vele miljoenen dollars. Een pittige rechtszaak, maar deze zaak is nog niks vergeleken met deze bizarre rechtzaken rondom videogames.

Nintendo wil Pokémon-met-wapens afschieten

Op 18 september spande The Pokémon Company en Nintendo samen een rechtszaak aan tegen Pocketpair, de makers van Palworld. Nintendo vindt namelijk dat de beestjes in Palworld te veel gelijkenis tonen aan hun eigen monstertjes.

Pokémon-kloon Palworld speel je nog beter dankzij deze tips
(afbeelding: Pocketpair)

Daarom probeert Nintendo Pocketpair nu juridisch onderuit te halen. Ze spelen in op een mogelijk patent op Pokémon-dingen en alles wat ook maar een beetje op een Pokémon lijkt: zoals Palworld dus. Palworld is namelijk in korte tijd enorm populair geworden. Het spel is nog niet eens volledig uit maar het heeft al ruim 15 miljoen spelers.

Dat is misgelopen geld voor Nintendo. De rechtszaak is nog op gang aan het komen en bestaat uit veel juridisch gesteggel. Dit soort taferelen zijn alles behalve ongewoon in de gamewereld. Al sinds de eerste videogames verschenen proberen mensen van alles een rechtszaak te maken.

Nintendo is poeslief vergeleken met deze gamingsrechtszaken

Nintendo is geen onbekende tegenstander in de rechtszaal. Het bedrijf spant om de haverklap een zaak aan tegen mensen die hun op een of andere manier dwarszitten. Toch is het niet alleen Nintendo die graag een smeekbede aan de rechter laat horen.

GTA San Andreas was té sexy

Wie GTA San Andreas goed kent, zal waarschijnlijk wel bekend zijn met de ‘hot coffee mod’. Met deze mod zou je een geheime minigame kunnen krijgen waarin de hoofdpersoon met een vrouw samen ‘koffie ging maken’…

GTA 6: alles wat we tot nu toe weten van de game

Bezorgde ouders en preutse gamers schrokken erg van deze beelden, terwijl deze scene niet eens in de originele game zit. De code voor deze scene zat wel in de opslag van het spel, maar werd niet gebruikt in het eindproduct. Door het gebruik van cheats kon je deze ontgrendelen.

In principe hoorde je de scene dus nooit te zien. Dat weerhield mensen er niet van om een rechtszaak tegen Rockstar aan te spannen. Rockstar vond zichzelf onschuldig. Daar ging de rechter in Amerika maar deels in mee. Het bedrijf moest aan verschillende aanklagers een schadevergoeding van 35 dollar betalen. Het spel is overigens ook beschikbaar op de Nintendo Switch, al dan niet zonder hete koffie.

Eerste spel ooit gemaakt voor de rechter

Rechtszaken over videogames zijn letterlijk al zo oud als videogames zelf. Dat is nog heel ver voordat Nintendo zaken aanspande om Pokémons met wapens. De eerste gamerechtszaak ooit ging over het spel Pong, wat daadwerkelijk de eerste game ooit is.

LEGO Atari Pong
(Afbeelding: Atari)

De allereerste videogameconsole was de Magnavox Odyssey, uitgevonden door Ralph Baer. En Baer had een visie: tafeltennis, maar dan digitaal. Hij was zo enthousiast over het introduceren van pingpong in de Odyssey dat hij een spelconcept liet zien aan de oprichters van Atari. Slechts een paar maanden later kwam Atari met Pong-arcadekasten

Baer was er zo stellig van overtuigd dat Atari zijn idee had gejat dat hij een rechtszaak aanspande. Een paar jaar later werd de zaak geschikt, maar als Baer het tot de rechtszaak had laten komen, was Atari waarschijnlijk ten onder gegaan.

Nintendo Switch had beter gemaakt kunnen worden

Dit keer was het niet Nintendo die mensen naar de rechter sleepte, maar een consument die een appeltje te schillen had met het gamebedrijf. Een moeder van een 10-jarig jongetje was namelijk absoluut niet blij met de Joy-Cons van de Nintendo Switch.

De controllers staan bekend dat hun joysticks na intensief gebruik niet meer goed sturen. Dit zogeheten Joy-Con drift vond de moeder een duur grapje aangezien de prijs van de Nintendo Switch. Ze spande een zaak aan tegen Nintendo.

De zaak duurde maar liefst drie jaar en in 2023 kreeg helaas Nintendo gelijk. Toch is het de moeder gelukt om het probleem wereldwijd op de kaart te zetten en op zijn minst wat imagoschade voor Nintendo kunnen veroorzaken. Hopelijk fixt Nintendo het probleem bij de Switch 2.

Is het nog verstandig om een Nintendo Switch te kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen