Ikea of Wiz? De beste Philips Hue-alternatieven van 2024

Smart Home Jeroen Kraak 10 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Philips Hue is het bekendste merk als het gaat om slimme verlichting, maar tegenwoordig zijn er ook andere aanbieders als Ikea, Wiz en Nanoleaf. Voor welke moet je gaan in 2024?

Wie slimme verlichting zegt, zegt eigenlijk altijd Philips Hue. Het is het bekendste merk als het gaat om automatische verlichting. Als je je huis wilt omtoveren tot een Smart Home, dan zijn de lampen vaak het eerst waarmee je begint.

Maar inmiddels duiken ook genoeg andere merken op de lampenmarkt, waardoor er flinke concurrentie ontstaat. Wellicht ken je namen als Nanoleaf of WiZ, maar tegenwoordig kun je ook bij Ikea en zelfs Lidl terecht. Welke past het best bij jou?

Dit is Philips Hue

Laten we beginnen bij de grootste partij: Philips Hue. Je kan het zo gek niet bedenken of Philips Hue heeft het in verlichtingsvorm. Sinds de zomer van 2023 heeft het zelfs beveiligingscamera’s en sensoren, die je met dezelfde app en Bridge verbindt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook je verlichting aan laten gaan zodra een camera beweging detecteert.

Daarnaast kun je Philips Hue ook zo afstellen dat de kleuren zich aanpassen aan een film of serie op televisie. Het is eveneens een unieke functie die ervoor zorgt dat Philips Hue koploper is in de markt. Dat heeft overigens wel een nadeel, want het is meteen ook het duurste merk als het om slimme verlichting gaat. Voor kwaliteit betaal je dus.

Ikea of Wiz? De beste Philips Hue-alternatieven van 2024
Philips Hue. (Afbeelding: Philips Hue)

Maar misschien wel het fijnste aan Philips Hue is dat het heel makkelijk te koppelen is. Of je nu Google Home of de Apple Woning-app gebruikt, het werkt moeiteloos. Ook de Philips Hue-app zelf heeft een goede gebruikerservaring en heeft veel uitgebreide opties.

WiZ, het broertje van Philips Hue

WiZ kan je het kleine broertje van Philips Hue noemen. Het bedrijf is eigendom van hetzelfde moederbedrijf: Signify. Toch is er een groot verschil. De lampen van WiZ kunnen ook werken zonder een bridge. Je stuurt ze rechtstreeks aan vanaf je app.

Hoewel ze dezelfde eigenaar hebben, waren de lampen lange tijd niet te combineren met elkaar. Het zijn echt twee aparte systemen. Tegenwoordig ondersteunen beide Matter, waardoor je beide systemen gewoon zou moeten kunnen aansturen met Google Home of de Apple Woning-app. Alleen wordt scènes creëren dan een stuk lastiger.

WiZ is wel iets goedkoper dan Philips Hue; voor een normale gekleurde lamp betaal je zo’n 15 euro per stuk als je ze in een voordeelpack koopt. Net zoals de grote broer kun je ook spots, lightstrips en zelfs beveiligingscamera’s kopen, alleen is er net wat minder keuze.

WiZ introduceert met Music Sync dé functie die Philips Hue zou moeten hebben
WiZ. (Afbeelding: WiZ)

Ikea Tradfri

Tradfri is de slimme lampenlijn van Ikea. Deze lampen maken verbinding via wifi en Zigbee en kan ze besturen via de speciale Ikea Home Smart-app. Wel heb je daarvoor Ikea’s eigen Bridge nodig, die de Dirigera wordt genoemd. Je kan ze echter ook verbinden aan een Philips Hue Bridge.

In de toekomst worden dat er nog meer, want de Dirigera moet in de toekomst ook Matter ondersteunen. Echter zit dit nog in een gesloten beta, dus het is wachten wanneer het echt zover komt.

Vergeleken met WiZ en Philips Hue heb je wel echt flink minder keuze uit de soorten lampen. Wel zijn de Ikea Tradfri-lampen goedkoper. Voor een normale gekleurde lamp betaal je 12,99 euro en voor eentje met wit licht 8,99 euro. Als je meer lumen wil ben je uiteraard wat meer kwijt. Doordat je ze kan verbinden met Philips Hue, heb je in ieder geval een fijn alternatief als je niet meteen all-in wilt gaan met de duurdere keuzes.

Nanoleaf is het ideale alternatief voor creatievelingen

Nanoleaf is net wat anders dan Philips Hue en WiZ. Het merk staat vooral bekend om de panelen en lijnen die je met elkaar kan koppelen. Zo maak je als het ware een lichtgevend kunstwerk in je kamer. Daarnaast heeft het merk ook standaard lampen en lightstrips die op eenzelfde manier werken als Philips Hue en WiZ.

Ikea of Wiz? De beste Philips Hue-alternatieven van 2024
Een woonkamer vol met Nanoleaf lampen. (Afbeelding: Nanoleaf)

Verwacht bij het merk echter niet aparte armaturen en lampen zoals Philips Hue die bijvoorbeeld wel heeft. Nanoleaf is dus echt de keuze voor de creatieveling die zijn huis in een lichtkunstwerk wil veranderen.

Net zoals WiZ ondersteunt Nanoleaf ook Matter. Het is dus een ideaal merk om wat extra sfeer toe te voegen aan je standaard lampen in je Smart Home.

Lidl Livarno is het goedkoopste Philips Hue-alternatief

De goedkoopste optie qua slimme verlichting is de Livarno-lijn van Lidl. Hierbij gaat het vooral om wat basislampen die 16 miljoen kleuren en wittinten kunnen weergeven. Wel zijn ze qua uiterlijk iets minder mooi dan de concurrentie.

Net zoals de andere merken heeft ook Lidl een eigen app waarmee je ze kan aansturen. Ook deze lampen werken via Zigbee, dus ook deze kan je bijvoorbeeld aan de Philips Hue Bridge koppelen.

De lampen van Lidl zijn wel de goedkoopste in de lijst. Zo ben je voor één lamp 9.99 euro kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen