Vijf redenen om (niet) voor Philips Hue lampen te kiezen
De Philips Hue lampen zijn waarschijnlijk de bekendste slimme lampen op de markt. De collectie blijft groeien en je kun kiezen tussen verschillende lampjes om in te schroeven met of zonder kleurtjes of zelfs ledstrips, inbouwspotjes en tafellampen. Met het systeem ben je heer en meester over je verlichting, maar er zijn uiteraard ook nadelen. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor Philips Hue lampen te gaan.
Spreek en er is licht
Je kunt je Philips Hue lampen via de app bedienen zonder van de bank af te komen, maar wat fijn is aan de lampen is dat je ze ook gewoon kunt toespreken. De lampen werken namelijk samen met Amazon Alexa, Apple’s Homekit en Google Home. Een afstandsbediening was al handig, maar nu kun je je lampen ook besturen zonder ook maar een vinger te verroeren.
The sky is the limit
Als je een beetje technisch bent aangelegd, kun je de Hue lampen echt helemaal naar je hand zetten. Je kunt namelijk de functionaliteit van de app zelf verder vergroten door aan de gang te gaan met de API. In principe zou je zo de lampen kunnen verbinden met alle elektronische apparaten die via een computersysteem worden bestuurd. Bedenk bijvoorbeeld je eigen lichtroutines of laat je lampen het verhaal achter dat emotionele nummer meevertellen. Als je er niet uitkomt is er een ontwikkelaars forum, waar je al je vragen kunt stellen. Zowel andere ontwikkelaars als Philips zelf zijn meestal niet te beroerd om je verder te helpen.
Belichting afhankelijk van je foto
Zelfs zonder met de API aan de gang te gaan kun je echter al behoorlijk veel doen met je Hue lampen. Uiteraard kun je op afstand je lampen aan en uitdoen en je kunt ze natuurlijk ook dimmen. Daarnaast kun je ook de kleur van je lampen veranderen en zelfs foto’s gebruiken om belichting scènes te creëren. Je kunt verder ook van alles op een timer zetten en deze timers instellen per individuele lamp. Hoewel sommige andere systemen inderdaad goedkoper zijn, komen ze meestal wel met minder functionaliteit.
Philips Hue is redelijk duur
Hoewel het fijn is om van alles te kunnen instellen met betrekking tot je lampen, is het Philips Hue systeem redelijk duur. De losse lampjes variëren in prijs van zo’n 20 tot 50 euro per stuk. Er zijn verschillende alternatieven, die wat goedkopere lampen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Milight. Deze lampje kun je al voor rond de 15 euro kopen. Uiteraard komt ook Milight echter weer met zijn eigen nadelen.
Geen slimmigheid zonder de Bridge
Als je alleen de Philips Hue lampen koopt ben je er helaas nog niet. Daarnaast moet je ook nog investeren in een Philips Bridge om je lampen daadwerkelijk slim te maken. Hiervoor mag een een extra 50 euro neertellen. Als je denkt dat je dan voor altijd verlost bent van verdere investeringen, heb je het helaas ook weer mis. Je Bridge kan namelijk op een gegeven moment verouderd raken. Wanneer er een nieuwe Bridge uitkomt met nieuwe features, zou het kunnen dat je deze moet kopen om van de features gebruik te kunnen maken. Er komen uiteraard wel om de zoveel tijd updates uit voor je Bridge, maar doorgaans stoppen bedrijven met het uitbrengen van updates voor apparaten die naar hun mening te oud zijn geworden.
Ook HTC kwam onlangs met een slimme lamp. De lamp is echter niet echt bedoeld om voor sfeervolle verlichting te zorgen, maar zou wel je leven kunnen redden.