Astronomen ontdekken planeet waar een jaar 16 uur duurt

Wetenschap Jeroen Kraak 26 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je soms het idee dat de tijd tergend langzaam gaat? Dat is zeker niet het geval op een net ontdekte planeet. Daar duurt een jaar minder dan een dag.

Het heelal is ontzettend groot en daarvan kennen we maar een heel klein stukje. Gelukkig weten astronomen door middel van telescopen iets meer van het grote mysterie te ontbloten. Zo zijn er heel veel planeten ontdekt die nog veel te ver weg zijn om te kunnen bezoeken. Zo ook de nieuwste ontdekking: planeet TO-2109b.

Een nieuwe planeet

We kennen natuurlijk allemaal de planeten in ons zonnestelsel, zoals Mars, Pluto en Jupiter. Toch zijn er buiten ons zonnestelsel heel veel andere werelden. In totaal zijn er al meer dan 4.000 ontdekt via telescopen. Helaas weten we niet al te veel over ze, omdat ze ver weg zijn. Zo zijn er grote gasreizen zoals Jupiter, maar zijn er ook mogelijk exoplaneten die wellicht op onze aarde lijken.

Nu hebben astrologen TO-2109b ontdekt. Leven op die planeet zit er niet in, aangezien deze een gasreus is zoals Jupiter. Bovendien is er nog een ander teken waardoor het daar niet leefbaar is. Op de net ontdekte planeet is het ontzettend warm. De temperatuur op het oppervlak is 3.226 graden Celsius, waarmee het daar bijna net zo war is als een kleine ster.

NASA wil een ruimtevaartuig laten crashen op asteroïde: dit is waarom

Een jaar in 16 uur

Het meest interessante feit over deze planeet, is dat een jaar maar 16 uur duurt. Dat komt omdat hij in die tijd een gehele baan rondom zijn ster maakt. Onze aarde doet daar zoals we weten 365 dagen over. Wetenschappers denken dat er sprake is van baanverval, waardoor de planeet langzaam naar de ster gaat. Daardoor is het mogelijk dat deze daar op een dag tegen botst.

De ontdekking van de bijzondere planeet is afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomical Journal. Het onderzoek kan mogelijk ook meer zeggen hoe de planeet verder richting de ster beweegt. Ze deden het onderzoek met de NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) satelliet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen