Wetenschappers zijn erover uit: Pokémon heeft ons brein aangetast
Ben je opgegroeid met Pokémon? Dan is je brein volgens wetenschappers voorgoed veranderd. Er is namelijk iets heel raars aan de hand. De onderzoekers leggen het uit.
Als je vanaf de jaren ’90 bent opgegroeid kun je onmogelijk Pokémon hebben gemist. Het begon natuurlijk met de Red en Blue-games op de Game Boy en later kwamen natuurlijk ook series, kaarten en films.
Pokémon nog steeds populair
Eigenlijk is er anno 2022 nog niet veel veranderd. Pokémonkaarten en games zijn nog steeds populair. Ook worden er nog steeds series gemaakt die gevangen kunnen worden door middel van Pokéballs (niet te verwarren met Poke Bowls die je op kunt eten).
En Pokémon is nu ook letterlijk niet meer weg te denken uit je leven, blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. De kleine monstertjes die Ash Ketchum uit Pallet Town wil vangen, hebben namelijk een speciaal plekje in je brein.
Hoe je hersenen worden beïnvloed
Dat plekje in je hersenen is de cortex temporalis inferior, een gedeelte van je temporale kwab, dat aan de zijkant van je hoofd zit. De primaire taak van dit onderdeel is om zaken te herkennen. Weer een gedeelte daarvan is speciaal voor de herkenning van gezichten.
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat een speciale neurale cel wordt geactiveerd als een bepaald persoon herkend wordt. Dit wordt ook wel de ‘grandmother cell’ genoemd. Maar niet alleen familieleden, maar ook Pokémon worden herkend.
Van je oma tot Pokémon
De wetenschappers hebben een publicatie daarover in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Human Behavior. Zij kwamen er achter dat zo’n grandmother cell-regio werd geactiveerd door beelden van Pokémon.
Dat deden ze door proefpersonen met elkaar te vergelijken. De ene groep had Pokémon gekeken in de jeugd, terwijl de controlegroep dit niet had gedaan. Bij die laatste groep werd de grandmother cell niet geactiveerd.
Belangrijk onderzoek
Dit lijkt misschien een nutteloos onderzoekje, maar dat is het volgens wetenschappers zeker niet. Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze theorieën over hersenontwikkeling ondersteunen. Het zou kunnen suggereren dat visuele tekortkomingen als dyslexie het resultaat kunnen zijn van de manier waarop mensen naar objecten kijken. Hiermee kan het dus wellicht voorkomen worden.
Wat dus ook blijkt is dat Pokémon perfect zijn ontworpen voor het brein van de mens. Iets wat wellicht het succes van de serie verklaart. Mensen genieten ervan en tegelijkertijd onthouden ze en herkennen ze het omdat ze ervan genieten.