[PREVIEW] Dit is de Microsoft Surface line-up voor 2020
Begin deze maand hield Microsoft in Amerika een groot evenement voor al zijn nieuwe Surface-producten. Eerder deze week deed het bedrijf dat in Nederland nog eens over voor de lokale markt. Hoog tijd om te kijken wat de Surface-lijn in Nederland het komende jaar te bieden heeft. In deze preview bespreken we de nieuwe Microsoft Surface Pro X, Surface Pro 7 en Surface Laptop 3.
De Surface Pro 7 en Surface Laptop 3 zijn redelijk voorspelbare updates van hun voorgangers. Betere hardware, een usb-c poort en nog wat kleine veranderingen. Het echte nieuws is dan ook de Microsoft Surface Pro X. Een Surface Pro die meer gericht is op draagbaarheid en gebruik onderweg. Dat komt terug in het ontwerp, maar ook zeker in de hardware van het device. Wie trouwens meer informatie over de opvouwbare Surface Duo en Surface Neo hoopte te krijgen moeten we teleurstellen. Die apparaten komen pas eind 2020 op de markt, en waren niet bij het Nederlandse Surface-event aanwezig.
Dit verhaal liever bekijken? Dat kan via onderstaande video!
Microsoft Surface Pro X
Het grootste nieuws van Microsoft’s Surface-event is de Surface Pro X. Dat is een volledig vernieuwde versie van de Surface Pro-lijn, meer gericht op gebruik onderweg. Voorlopig bestaat hij naast de ‘gewone’ Surface Pro 7, maar het zou ons niks verbazen als hij die positie op een gegeven moment gaat innemen.
De Surface Pro X is met zijn 7,3 millimeter dunner dan ooit en heeft kleinere schermranden. Dat zorgt er niet alleen voor dat hij er veel strakker uitziet, maar ook dat hij praktisch gezien dichter bij een reguliere tablet komt. Hij is bijvoorbeeld maar iets meer dan een millimeter dikker dan een gemiddelde moderne iPad.
Om ‘m nog wat dichter richting de tabletmarkt te brengen, heeft de Surface Pro X een krachtige batterij met snellaadfunctie. 4G-connectiviteit is standaard aanwezig én de tablet is voorzien van een volledig nieuwe chipset. Die Microsoft SQ1-chip is gebaseerd op het Snapdragon-platform van Qualcomm en scoort qua energiezuinigheid een stuk beter dan een laptopprocessor. Ook grafisch is ‘ie volgens Microsoft sterker dan de chipset van de Surface Pro 7. Ik ben erg benieuwd hoe het apparaat precies zal presteren tegenover een meer traditionele convertible; het enige dat ik nu kan zeggen is dat hij op basis van mijn eerste ontmoeting snel aanvoelt.
Die SQ1-chip betekent trouwens niet dat je geen volledige Windows-programma’s kunt draaien. Microsoft zegt dat 99% van de 32bits programma’s het doen op de Surface Pro X. 64bits programma’s zullen volgens het bedrijf individueel getest moeten worden. Het kan dus zijn dat je software tegenkomt die het niet doet op de Pro X, maar de meestgebruikte programma’s zullen geen problemen opleveren.
Gelukkig maar, want uiteindelijk is de Surface Pro X gewoon een volledige convertible laptop. Hij heeft een kickstand, is uitgerust met de volledige versie van Windows en te voorzien van een magnetische toetsenbordcover. Die komt in twee versies: met of zonder pennetje. De variant met pennetje heeft een gleuf waar die pen in opgeladen wordt en volledig in verdwijnt. Klik je het toetsenbordje omhoog in typmodus, dan is de Surface Pen helemaal verborgen.
Microsoft Surface Pro 7
Wie graag een Intel Core-chipset wil, moet bij de Surface Pro 7 zijn. Dat is de opvolger van de Surface Pro 6 met vooral wat nieuwere hardware. Zo is hij voorzien van de 10e generatie Core-chipsets van Intel en is hij eindelijk uitgerust met een usb-c poort.
Verder is het vooral ook een traditionele Surface Pro, met zo’n beetje hetzelfde uiterlijk als de Surface Pro 6 en compatibiliteit met alle accessoires van dat apparaat. Je kunt hem krijgen met een i3-, i5- of i7-chipset en de prijs loopt afhankelijk van de configuratie uiteen tussen de €899 en €2499.
Microsoft Surface Laptop 3
Het grote nieuws bij de Surface Laptop is de introductie van een 15-inch variant. Die optie spreekt mij zeker aan, gezien ik mijn laptop veel gebruik voor bijvoorbeeld het editen van video’s en foto’s. Natuurlijk is ook hier de nieuwste hardware aanwezig, hoewel daar iets raars aan de hand is. De 13,5-inch variant van de Surface Laptop 3 komt met een Core i5- of Core i7-processor, terwijl de 15-inch versie een AMD Ryzen 5- of Ryzen 7-processor heeft. Voor consumenten althans: op de zakelijke markt heeft ook de 15-inch Surface Laptop 3 een chip uit de Intel Core-lijn. Snap jij ‘m nog?
Verder zitten de grootste wijzigingen tegenover de Surface Laptop 2 ‘m in de behuizing. Die is nu voorzien van een usb-c poort naast de usb-a poort. Onder het toetsenbord is ruimte gekomen voor een grotere trackpad en het gebied rond het toetsenbord is niet meer van Alcantara zoals bij de eerdere Surface-laptops. Het basismateriaal is nu van metaal. Mocht je heel graag toch Alcantara willen: die optie bestaat nog, maar alleen op de 13,5-inch variant.
Enfin. Los van de toevoeging van de 15-inch variant heeft de Surface Laptop geen erg spannende update gekregen, maar zo gaat dat tegenwoordig nou eenmaal in de laptopmarkt. Het is voor zover ik nu kan beoordelen nog steeds een mooi product dat zich goed kan meten met de ultrabook-concurrentie.
Microsoft Surface line-up 2020 conclusie
De Microsoft Surface line-up was al ijzersterk en dat is ‘ie nog steeds. De toevoeging van een 15-inch Surface Laptop zorgt voor welkome extra keuze en de Surface Pro X is een interessant product. Uitgebreidere tests zullen moeten uitwijzen hoe de Microsoft Surface Pro X presteert en of hij echt kan meekomen als productiviteitstool. In ieder geval vervaagt de Surface Pro X de lijn tussen een tablet en een laptop nog verder. Dat kan ik alleen maar toejuichen.