Hier zie je de beste films ooit volgens Quentin Tarantino
Veel van Tarantino's films staan op mensen hun favorietenlijstje. Nu draaien we het eens om. Wat kijkt deze topregisseur graag?
Once Upon A Time in Hollywood? The Hateful Eight? of toch Kill Bill? Het zijn veelgenoemde antwoorden als je iemand naar zijn favoriete film van Quentin Tarantino vraagt.
Maar heb je er al ooit eens bij stilgestaan wat Tarantino zelf de beste films vindt? De topregisseur heeft een duidelijk mening over films en is daarom absoluut niet schuw om te delen wat volgens hem de beste films ooit gemaakt zijn. En gelukkig voor ons kun je deze films gewoon thuis streamen.
De beste films ooit volgens Quentin Tarantino
Tarantino behoort al ruim dertig jaar tot de absolute wereldtop in de filmindustrie. Hij heeft met zijn gewelddadige, humoristische en vooral duistere films een grote stempel achtergelaten op het filmlandschap. Zijn mening over films is net zo serieus als zijn eigen films. Volgens de regisseur zelf mag je deze films absoluut niet missen:
The Good, the Bad and the Ugly | Amazon Prime Video
Deze klassieker met Clint Eastwood wordt ook wel de western der westerns genoemd. Weinig films hebben zoveel iconische elementen als deze spaghettiwestern uit de jaren ’60. Spanning, avontuur en een majestueuze soundtrack. Leuk feitje: de componist voor The Good, the Bad and the Ugly, Ennio Morricone, zou later ook voor films van Tarantino componeren.
De favoriete scene van Tarantino is richting de climax van de film. Wanneer de drie hoofdpersonen oog in oog staan op een begraafplaats, zwelt de muziek tot een hoogtepunt. Dan zoomt de camera uit. “Nadat je alle kleine opnames van de jongens die in positie komen hebt gezien, zie je plotseling de hele breedte van de arena en alle graven om hen heen. Het is mijn favoriete opname in de film“, zei Tarantino.
Taxi Driver | Amazon Prime Video
Tarantino houdt overduidelijk van de filmklassiekers. Zo houdt de regisseur ook maar niet op over Taxi Driver. In deze film zien we Robert DeNiro als een taxichauffeur die langzaam alle grip op de werkelijkheid verliest en een gewelddadig karakter krijgt.
‘Een van de beste films ooit gemaakt’, zei Tarantino over de film. We kunnen zien dat Quentin dat zeker meent, want veel van zijn films hebben kenmerken uit Taxi Driver. Bizarre en gewelddadige personages, een trage opbouw van het verhaal en een steengoede twist op het einde: Taxi Driver was zeker een inspiratiebron.
Five Fingers of Death | Amazon Prime Video
Net als de western zien we in Tarantino’s films ook veel terug uit de kung fufilms. En als er een film vol kung fu is waar de regisseur uit zou mogen kiezen is het deze wel: Five Fingers of Death. Het verhaal gaat over een vechtsporter die mag trouwen met dochter van zijn sensei, maar alleen als hij een kung futoernooi wint.
Qua plot is de film niks revolutionairs. De charme zit ‘m puur in de duizelingwekkende actiescènes vol karatetrappen en kung fuklappen. Het is wel duidelijk dat Tarantino van geweld houdt.
Carrie | Netflix
Een tiener die meedogenloos wordt gepest blijkt bovennatuurlijke krachten te hebben. Ze gebruikt deze krachten om wraak te nemen op alles en iedereen om haar heen. Een puur wraakverhaal, naar het boek van Stephen King. Wederom hebben we te maken met een film die wordt beschouwd als cultklassieker.
Het is nu wel duidelijk dat wanneer de bloedspetters van het witte doek spatten dat Tarantino waarschijnlijk met een grote glimlach in zijn bak popcorn zit te grabbelen. Geen wonder dat Carrie dan op zijn lijstje staat. We geven hem geen ongelijk, Carrie is de titel cultklassieker meer dan waard.
Jaws | Netflix
In plaats van uit te leggen waarom Tarantino deze film graag kijkt, zou ik ook het iconische (en mogelijk meest bekende) muziekdeuntje kunnen laten horen. Want: Dun dun. Dun dun. Dun dun dun dun dun dun dun dun...
In andere woorden, of eigenlijk Tarantino’s woorden: ‘Deze film is een elastiekje. De filmmaker heeft deze tot het absolute gestrekt en alles bij elkaar gehouden tot één fantastisch geheel’. Beter zouden we de spanning, actie en de special effects niet kunnen beschrijven.