Eerste reviews Rabbit R1 alles behalve positief over AI-product
Terwijl de Humane AI pin een grote mislukking is, staat 2024 in het teken van nog een AI-gadget. Kan de Rabbit R1 wel aan de verwachtingen voldoen?
De Rabbit R1 was een van de grote verrassingen tijdens CES 2024. De AI-gadget kost 199 dollar en moet volgens de maker de simpelste computer ooit worden, een metgezel die je overal kunt raadplegen.
Net zoals de Humane AI Pin, moet ook de Rabbit R1 je smartphone overbodig maken. Maar lukt dit ook? Wij doen een rondje langs de recensenten die het apparaatje al hebben mogen testen.
Dit is de Rabbit R1 met AI
De Rabbit R1 is een klein vierkant apparaat van 7,8 cm bij 7,8 cm met een retro-uitstraling. Daarop zit een 2.88-inch touchscreen, een push-to-talk-knop, een analoog scrolwieltje en een camera die 360 graden kan draaien. Binnenin zit een MediaTek MT6765 octa-core chip die een snelheid van 2,3 GHz haalt, 4 GB geheugen en 128 GB opslag.
De bedoeling van de makers is dat je niet overal meer een speciale app voor nodig hebt. In plaats daarvan moet de AI al je taken simpel kunnen uitvoeren. Dit doet het door middel van rabbitOS, een speciaal besturingssysteem.
Dat klinkt aantrekkelijk, want om telkens door tig apps te swipen op onze smartphone zien we soms door de bomen het bos niet meer. Dat wil Rabbit voorkomen door middel van een nieuw taalmodel dat gebaseerd is op AI. De bedenkers noemen het dan ook een ‘real-world Pokedex’.
De theorie achter de Rabbit R1 klinkt dus goed, maar of het in de praktijk ook echt zo is, weet je pas door het product te testen. Verschillende buitenlandse media zijn al met het apparaat aan de slag gegaan en de reacties zijn wisselend.
Dit vinden de techmedia van de Rabbit R1
Zo geeft CNET het apparaat een zesje. Hoewel de Rabbit R1 goed begrijpt wat je zegt, heeft het wat moeite met de uitvoering. Veel diensten werken nog niet of niet goed op de gadget. Zo zijn apps van Uber en Doordash op je smartphone veel uitgebreider.
Daarnaast had het apparaat ook moeite met het herkennen van monumenten en was de internetverbinding volgens CNET niet stabiel. Ook de batterijduur was beperkt, maar het bedrijf werkt aan een update. De Rabbit R1 kan volgens het medium nog niet aan de ambitie voldoen.
Een Android-app in plaats van AI-gadget
Android Authority maakt het nog net een beetje erger. Het medium zegt dat het apparaat eigenlijk gewoon een Android-app moet zijn. Het vermoedt dat het op Android draait in plaats van het eigen besturingssysteem rabbitOS. Het kan dan ook niets wat een Android-telefoon niet kan.
De redactie kon het besturingssysteem zelfs gemakkelijk aan de praat krijgen op een oude Google Pixel-smartphone. Het vraagt zich dan ook af waarom je 199 dollar zou neerleggen voor een apparaat dat niets meer is dan een gewone app.
Ook volgens The Verge kun je het beter bij je smartphone houden. In een test die het uitvoerde, bleek Google Assistent meer te kunnen onderscheiden dan de AI van Rabbit. Echt toegevoegde waarde lijkt het apparaat niet te hebben, behalve dat het een coole retro-look heeft.
Meer slecht dan goed
Ook Marques Brownlee is niet te spreken over de gadget. Volgens hem doet het meer slecht dan goed. Het heeft een onhandig ontwerp (er is bijvoorbeeld geen terug-knop) en daarnaast kan het geen basistaken uitvoeren.
Ondanks de camera kan je geen foto’s maken en het is voor het apparaat zelfs onmogelijk om een timer of wekker te zetten. Daarnaast heeft het apparaat een touchscreen, maar kun je dat touchscreen voor niet veel zaken gebruiken.
Kopen of laten liggen?
De Rabbit R1 kun je gewoon in Nederland bestellen, waarna het ergens in juni wordt geleverd. Toch is het de vraag of je dat echt moet doen, want volgens de media heeft het geen toegevoegde waarde ten opzichte van je smartphone.
Daarmee is het de tweede AI-gadget in korte tijd die niet aan de verwachtingen voldoet. De Humane AI-pin, die nog veel duurder is, kon ook niet zijn meerwaarde bewijzen ten opzichte van een smartphone. AI-gadgetmakers hebben dus nog flink wat werk aan de winkel, als ze kunnen opboksen tegen de AI-functies op de ‘good old’ smartphone.
AI ontwricht school: gymleraar laat directeur racistische uitspraken doen