7 redenen waarom je Android-smartphone te langzaam oplaadt

Smartphones Sam Dille Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Je moet je Android-smartphone nu eenmaal opladen, dus je wilt dat het zo snel mogelijk gedaan is. Soms duurt het echter veel langer dan verwacht, maar waarom is dat eigenlijk?

Duurt het uren voordat je Android-smartphone volledig is opgeladen? Of heb je een melding gekregen dat je telefoon langzaam oplaadt nadat je hem aan de oplader hebt gelegd? Dat is enorm vervelend, vooral als je maar een paar minuten bij een stopcontact bent.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je dit het beste kunt aanpakken. Je vrienden van WANT hebben de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet. Soms hoef je alleen maar een paar kleine gewoonten aan te passen om het probleem op te lossen.

Dit is waarom je Android zo langzaam oplaadt

Met deze tips laadt je Android hopelijk een stuk sneller op. Hier komen ze.

#1 De batterij werkt niet meer goed

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je Android niet goed oplaadt. De meeste smartphones maken gebruik van lithium-ionbatterijen, die zijn opgebouwd uit een kathode, anode en een scheidingslaag.

Als die onderdelen beschadigd raken, werkt de chemische reactie niet meer goed. Dit is heel normaal en gebeurt met de tijd. Je kunt de batterij laten vervangen of gewoon een nieuwe smartphone kopen.

slaapstand android batterij leeg
Hartstikke leeg (Afbeelding: Unsplash/Alexander Andrews)

#2 De Android is te warm

Telefoons zijn best gevoelig voor waar je ze neerlegt, omdat ze van metaal, glas of plastic zijn gemaakt. Glas en plastic kunnen warmte vasthouden, dus als je jouw smartphone in de zon laat liggen, wordt hij snel warm van binnen.

Als de temperatuur te hoog is, kunnen de chemische reacties in de batterij verstoord raken, omdat de ionen dan sneller bewegen (en de batterij daardoor sneller leegloopt). De meeste mensen laden hun telefoon op bij kamertemperatuur, maar het kan zijn dat je hem eerst moet laten afkoelen voordat je hem oplaadt. De ideale temperatuur voor je telefoon ligt tussen de 0 en 35 graden Celsius.

#3 Een kapotte oplader

Net als bij een kapotte batterij kan het zijn dat de oplader van je Android te oud is. Kabels slijten namelijk ook na een tijdje. Als je kabel beschadigd is, wil je natuurlijk de oplader van je smartphone vervangen. Een kapotte kabel kan gevaarlijk zijn en zorgt ervoor dat de stroom niet goed doorgegeven wordt.

Is je oplaadsnoer in orde, dan kan het probleem bij het stopcontact liggen. Probeer je telefoon op een ander stopcontact aan te sluiten of gebruik een multimeter om het stopcontact te testen.

7 redenen waarom je Android-smartphone te langzaam oplaadt
(Afbeelding: Anker)

#4 Je gebruikt je Android te veel tijdens het opladen

Als je door apps navigeert, games speelt of dingen doet die veel energie verbruiken, is het niet gek dat je Android langzamer oplaadt.

Zware apps en games gebruiken veel CPU, waardoor de batterij sneller leegloopt. Elke keer dat je scherm aan blijft, kost dat ook batterij. Het is dus slim om je toestel even te laten liggen tijdens het opladen.

#5 Een te vieze oplader

Opgehoopt vuil, zoals pluisjes en stof, in je oplaadpoort kan het opladen beïnvloeden. Het verstoort de verbinding tussen je Android en de oplader of het stopcontact. Door de poort schoon te maken, kan je die verbinding weer herstellen.

Maar wees voorzichtig dat je niks beschadigt. Je wilt tenslotte niet voor niets een nieuwe oplader kopen.

#6 Te vaak draadloos opladen

Draadloos opladen is over het algemeen nogal traag. Het kan wel 30 tot 80 procent langer duren om je apparaat helemaal op te laden dan met een kabel. Dat komt doordat draadloos opladen minder efficiënt is in het doorgeven van stroom.

Sommige draadloze oplaadstandaarden hebben ook limieten op het vermogen, waardoor je telefoon minder stroom ontvangt en het opladen nog trager verloopt. Als je sneller wilt opladen, is bekabeld opladen de beste optie.

#7 Je Android heeft een fabrieksfout

Dit is een zeldzame, maar nog steeds goed om te benoemen. Soms kan een nieuwe telefoon uit een slechte productronde komen. Misschien faalt de chip of levert de batterij niet genoeg stroom. Als je al geprobeerd hebt om de fabrieksinstellingen terug te zetten en de problemen blijven, heb je waarschijnlijk een hardwareprobleem.

Dan is het handig om gebruik te maken van de garantie van je telefoon. De meeste toestellen hebben minstens een jaar garantie. Als je denkt dat er iets mis is met je telefoon, neem dan contact op met de klantenservice van de fabrikant voor een vervanging of reparatie.

Dit zijn de beste vertaal-apps voor iOS en Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen