De redenen waarom je juist geen smart-tv wil kopen

Televisies Sam Dille 6 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Iedereen lijkt tegenwoordig enthousiast over smart-tv’s, maar die ouderwetse 'domme' variant heeft nog altijd zijn voordelen. Hier zijn een paar redenen waarom.

Weet je nog toen een tv gewoon… een tv was? Je kocht er een, sloot je kabel of dvd-speler aan, en klaar. Maar tegenwoordig zit elke smart-tv die je koopt, zit vol met apps, besturingssystemen en slimme functies waar je niet om gevraagd hebt.

En even heel eerlijk: er zijn genoeg redenen om daar niet aan te beginnen. In sommige gevallen levert het namelijk alleen maar frustratie op. Dit zijn de redenen waarom je liever niet aan een smart-tv begint.

Waarom je niet aan een smart-tv moet beginnen

Dit is waarom je die smart-tv toch nog even buiten de deur wilt houden.

Verouderde toestellen waar je aan vastzit

Vroeger ging een tv makkelijk vijf tot tien jaar mee zonder problemen. Maar smart-tv’s verouderen sneller dan een gemiddelde smartphone. Wat bij aankoop nog prima werkt, voelt binnen een paar jaar als een trage nachtmerrie.

Bijvoorbeeld de Amazon Fire TV Omni, die na nog geen drie jaar al zo traag werd dat zelfs opstarten een oefening in geduld was. Een reset werkt misschien tijdelijk, maar uiteindelijk is het een verloren zaak.

Ondermaatse hardware is een ondermaatse ervaring

Fabrikanten maken tv’s om jou mooie beelden te geven. Dat is hun expertise. Maar als het gaat om de software en ingebouwde streaminghardware? Daar wordt vaak op bezuinigd. Zelfs bij een peperdure smart-tv kan de ingebouwde streamingtechnologie slechter zijn dan een goedkope Fire TV Stick of Chromecast.

Trage menu’s, haperende apps en een onbetrouwbare wifi-verbinding verpesten de ervaring volledig. Waarom betalen voor iets dat uiteindelijk toch wordt vervangen door een los streamingapparaat?

Smart-tv’s lopen achter op updates

Updates zorgen ervoor dat software veilig blijft en nieuwe functies krijgt. Maar veel smart-tv’s krijgen amper updates, of ze komen maanden later dan op standalone streamingapparaten.

Een Fire TV Stick ontvangt bijvoorbeeld regelmatig updates, terwijl de ingebouwde Fire TV-software vaak hopeloos achterloopt. Dit maakt smart-tv’s niet alleen trager, maar ook kwetsbaarder voor beveiligingsproblemen.

Advertenties op een apparaat dat jij gekocht hebt

Misschien wel het grootste nadeel: advertenties. Ondanks de aanschafprijs van een smart-tv blijven fabrikanten gebruikers bestoken met reclame. Opstartschermen, aanbevolen content en zelfs pop-ups tijdens het kijken van een serie. Het voelt alsof je een bioscoopkaartje hebt gekocht, maar alsnog twintig minuten reclame moet kijken.

De oplossing: een ‘domme’ tv met een losse streamer

Een non-smart-tv vinden is tegenwoordig een uitdaging. Maar als er een te vinden is, of een monitor met goede beeldkwaliteit als alternatief dient, dan is dat de betere keuze.

Gecombineerd met een Chromecast, Apple TV of Fire TV Stick biedt dit alle voordelen zonder de nadelen. Als de streamer verouderd raakt dan is een nieuwe kopen voor een paar tientjes makkelijker en goedkoper dan een hele nieuwe tv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen