[REVIEW] 5 redenen om de Sennheiser PXC 550 (niet) te kopen
Headphones zijn er in vele vormen en maten, maar er zijn er maar een paar echt heel indrukwekkend te noemen. De afgelopen paar jaar zijn we de Sennheiser PXC 550 geregeld tegen het lijf gelopen in de lijstjes met beste headphones die er zijn, maar ervaring hadden we er nog niet mee. Tot nu. Hoe goed is deze headphone van Sennheiser nu echt?
Sennheiser PXC 550 review: 5 redenen om ’em (niet) te kopen
Om daar achter te komen hebben we de Sennheiser PXC 550 ongeveer een maand lang dagelijks gebruikt. Tijdens dit gebruik kwamen we achter heel veel goede dingen, maar helaas ook een tegenvallend puntje. Daarom zetten we voor jullie 4 redenen op een rij waarom je de Sennheiser PXC 550 naar ons idee aan zou moeten schaffen, en geven we je 1 reden waarom we het je af zouden raden.
Dit zijn de redenen:
#1 Adaptive Nose Cancellation
Wie ooit eens een koptelefoon met Noise Cancellation heeft gehad, zal nooit meer iets anders willen. Het feit dat het geluid om je heen zo verschrikkelijk lekker weggefilterd wordt, is simpelweg fantastisch. Gelukkig heeft Sennheiser het met de PXC 550 helemaal voor elkaar op het gebied van Noise Cancellation. De koptelefoon maakt gebruik van de Adaptive variant en dat werkt ontzettend lekker. Het geluid om je heen filtert uitstekend zonder muziek, maar weet alle geluiden om je heen volledig weg te vagen wanneer er muziek aangezet wordt. Het is simpelweg genieten.
Door twee keer op de touchpad te klikken opent de microfoon aan de zijkant van de doppen, waardoor je het geluid om je heen juist extra goed hoort. Begint iemand dus tegen je te praten of doet de conducteur van de trein een mededeling, dan ben je makkelijk weer bij de mensen.
Wat mij betreft is de Adaptive Noise Cancellation 100% een reden om de Sennheiser PXC 550 te kopen.
#2 Sennheiser PXC 550: Uitstekende geluidskwaliteit
Nu is het uiteraard ontzettend fijn om een goede ANC te hebben, maar dat is niet het allerbelangrijkste voor een headphone uit deze prijsklasse. Wanneer je €259 neerlegt voor een koptelefoon, want zoveel kost de PXC 550, moet de geluidskwaliteit uiteraard goed zijn. En wat dat betreft zit het eigenlijk ook wel snor met de Sennheiser PXC 550. Logisch, want als Sennheiser zich ergens mee bewezen heeft is dat het wel.
De PXC 550 levert uitstekende kwaliteit af op zowel de hoge tonen als de midden tonen en lage tonen. Vooral mensen die met alle liefde naar Hip-Hop luisteren, zullen tevreden zijn met de kwaliteit. Maar ook alle andere genre’s zijn uiteraard gewoon voorzien van goede kwaliteit. Door gebruik te maken van de Sennheiser Captune applicatie is het namelijk mogelijk om je koptelefoon af te stellen op de muziek waar jij graag naar luistert.
#3 Accuduur meer dan prima
Uiteraard is ook de accuduur van een draadloze koptelefoon uiterst belangrijk. Nu is de PXC 550 ook zeker met draad te gebruiken, maar wie draadloos aan de slag wil gaan met dit apparaat kan ook zeker uit de voeten. Sennheiser zelf heeft de accuduur op zo’n 30 uur berekend, maar naar ons idee doe je net iets minder lang met de batterij. Dat wil overigens niet zeggen dat een volle lading niet flink wat uurtjes meegaat overigens. Sterker nog: dat zit wel snor met de Sennheiser PXC 550.
Althans, wanneer je het onderstaande een beetje goed in de gaten houdt. Want de accu kan wel degelijk hard leeglopen.
#4 Onhandig mechanisme van Sennheiser
De Sennheiser PXC 550 heeft namelijk een mechanisme toegepast, waarmee de positie van de oorschelpen als aan- en uitknop dienen. Klap jij de headphone in de positie zoals jij hem op je hoofd wil zetten, dan staat het systeem aan. Draai jij beide schelpen weer terug naar binnen, dan gaat de headphone uit. Een systeem dat zeker kan werken, maar wel geregeld voor ongemakkelijkheden zorgt.
Zo heb ik vaak gehad dat beide schelpen niet helemaal goed opgevouwen waren, of dat deze wisten te verplaatsen in mijn tas. Hierdoor ging de koptelefoon niet uit en zat ik de volgende ochtend, in de trein, met de gebakken peren. Accu leeg, terwijl je hem net opgeladen had. Het gebeurt regelmatig door dit mechanisme. Uiteraard is deze knuppel hem ook vaak genoeg vergeten uit te zetten, door de koptelefoon gewoon snel op te vouwen.
Het heeft de afgelopen maand echt regelmatig voor wat problemen gezorgd. Zonde!
#5 Werking Touchpad ontzettend soepel
De linker schelp van de koptelefoon dient overigens ook als touchpad. Niet zomaar een touchpad, maar een ontzettend gevoelige. Dit resultaat in je gedachten misschien in problemen, maar is wel degelijk positief te noemen. Het activeren van de microfoons, het wisselen van nummers of het harder zetten van het volume: het is met simpele handelingen te doen op de touchpad. Iets dat ontzettend fijn werkt, zeker omdat accidental touches bij mij nog niet aan de orde zijn geweest.
Sennheiser PXC 550: dit vinden we van de headphone
De Sennheiser PXC 550 is een uitstekende koptelefoon die ik met heel veel plezier heb gebruikt. Het apparaat kost je €259, maar dan heb je wel wat. Van de accuduur tot de ACN en van de touchpad tot aan de geluidskwaliteit: het is allemaal tip top in orde. Ik zou deze koptelefoon dan ook bijna perfect willen noemen. “Bijna”, omdat het mechanisme om de koptelefoon aan of uit te zetten precies datgeen is wat me redelijk heeft weten te storen. De accu die leeg is, omdat je koptelefoon bijna de hele avond aan heeft gestaan, is gewoon zonde. Maar kan je daar uitstekend mee omgaan, dan is de PXC 550 zeker weten iets voor jou!