[REVIEW] Bose Noise Cancelling Headphones 700: trouwe reisgenoot
Draadloze koptelefoons met actieve ruisonderdrukking. Als je regelmatig in het vliegtuig zit of een kantoorbaan hebt ken je ze wel. Misschien omdat je er zelf een hebt, misschien omdat je soms een jaloerse blik werpt op die collega die er wél een heeft. Bose heeft met de Noise Cancelling Headphones 700 recent een nieuw huzarenstukje afgeleverd. Wat wij daarvan vinden lees je in deze Bose Noise Cancelling Headphones 700 review.
Jaren was de QuietComfort-lijn van Bose de duidelijke winnaar in de markt van noise cancelling headphones. Tot vorig jaar, toen Sony die titel opeens claimde met de WH-1000XM3. Een antwoord van Bose kon natuurlijk niet uitblijven. Het is inmiddels beschikbaar in de vorm van de Noise Cancelling Headphones 700.
Een onmogelijke naam, maar gelukkig zeker geen onmogelijk product. Sterker nog: de Bose Noise Cancelling Headphones 700 zijn een van de beste headsets die je op reis mee kunt hebben. Of ze daarmee ook winnen van Sony’s WH-1000XM3 lees je hieronder.
Comfortabel en modern
Hoewel de QC35 erg comfortabel was, zag ‘ie er nogal gedateerd uit. Dat heeft Bose volledig omgegooid met deze Noise Cancelling Headphones 700. De oorschelpen zijn gemaakt uit een stuk en zien er erg strak uit. Ze zitten vast aan de hoofdband via een stokje dat door een gleuf schuift om de koptelefoon te verstellen.
Het is even wennen, maar ik vind het er wel gaaf uitzien. Ik kan me echter ook voorstellen dat je het misschien iets té modern vindt. Ach ja, smaken verschillen. De 700’s zien er in ieder geval niet generiek uit.
Comfortabel is hij zeker nog steeds. De headset is behoorlijk licht en drukt niet te hard op je oren. Dat betekent urenlang luisteren zonder problemen. Wel jammer is dat je de headset niet kan opvouwen, waardoor de case net wat aan de grote kant is.
Ruisonderdrukking in verschillende standen
Door naar het belangrijkste onderdeel van deze headset: de ruisonderdrukking. Die komt dit keer in een tiental standen. Dus niet meer aan of uit, maar ‘zo aan’ als je het zelf wilt. Wisselen tussen je favorieten doe je via de ruisonderdrukkingsknop achterop de headset. Ik kan me voorstellen dat die nuance in sommige situaties van pas komt, maar ik gebruikte het in de praktijk eigenlijk niet.
Wat ik wél gebruikte, was de conversatiemodus. Die kun je activeren door de ruisonderdukkingsknop even ingedrukt te houden. Je muziek wordt dan gepauzeerd; de koptelefoon speelt in plaats daarvan geluiden van buiten af. In een daadwerkelijke conversatie is dat misschien een beetje onbeschoft. Als je bijvoorbeeld een omroepbericht in de trein of het vliegtuig wilt horen is het ideaal.
De ruisonderdrukking zelf is – zoals we van Bose gewend zijn – erg goed. Vooral achtergrondruis filtert hij erg goed weg, ideaal in het vliegtuig of de trein. Op dat vlak is ‘ie grofweg net zo goed als de Sony WH-1000XM3 en is het een van de toppers op de markt. Voor op kantoor is hij net wat minder goed dan de Sony; die is wat beter in het buiten houden van stemmen.
Lekker geluid
Ik kan niet anders concluderen dan dat de Bose Noise Cancelling Headphones 700 lekker klinken. Het geluid is ruimtelijk, vol en heeft een prima bas. Precies zoals veel mensen prettig vinden.
Bose gaat dus voor dat bass heavy geluidsprofiel dat je in veel moderne consumentenheadsets hoort. Het schiet daar echter niet in door, wat voor sommige andere headsets wel geldt. De hoge- en middentonen komen ook goed tot hun recht, en wat dat betreft hebben de 700’s een prima balans.
Spraakbediening
Zoals tegenwoordig de norm is, kun je de Noise Cancelling Headphones 700 bedienen met je stem. Dat kan via de Google Assistent, Siri of Alexa. Zo kun je muziek afspelen, maar ook bijvoorbeeld binnenkomende appjes luisteren en zelfs beantwoorden. Niet uniek, wel erg handig.
Basale bediening gaat via een drietal knopjes en een aanraakgevoelig oppervlakte. Die knoppen zijn voor aan/uit, spraakbediening en ruisonderdrukking. Muziek pauzeren of afspelen doe je door twee keer op de rechter oorschelp te tikken. Door naar voren of naar achteren te vegen blader je door je muziek, en omhoog of omlaag vegen past het volume aan. Werkt allemaal prima. Je kunt overigens het een en ander instellen en veranderen via de Bose Music-app. Helaas heeft die zo nu en dan wat problemen met verbinden.
Verder erg handig is dat je de headset met verschillende apparaten tegelijk kunt koppelen. Muziek luisteren via je computer en vervolgens overschakelen op een belletje op je smartphone? No problemo! Overigens klinkt dat bellen ook nog eens goed. Top!
Uitstekende batterij
Volgens Bose kun je met de headset tot twintig uur non-stop muziek luisteren op een accu. Dat red ik niet helemaal, maar een uur of 18 lukt wel. Ruim voldoende lijkt me zo. Bovendien heeft Bose het erg makkelijk gemaakt om bij te houden of je bijna moet laden. Elke keer dat je de headset opstart vertelt hij hoeveel uur hij nog meekan.
Opladen gaat via usb-c. Dat mag je anno 2019 wel verwachten, maar is toch helaas nog niet altijd het geval. Bose heeft het dus in ieder geval goed voor elkaar.
Bose Noise Cancelling Headphones 700 review conclusie
Dat Bose met de Noise Cancelling Headphones 700 goed werk heeft afgeleverd staat buiten kijf. De kwaliteit van het geluid en de ruisonderdrukking is tegenover de QC35 II misschien niet heel erg vooruit gegaan. De ruisonderdrukking is wel veelzijdiger geworden en de headset is een stuk moderner, mooier en geavanceerder. Niet verkeerd lijkt me zo.
Met zijn mooie sound en goede ruisonderdrukking is dit zonder twijfel een van de beste draadloze headsets met noise cancellation. Toch weet Bose wat mij betreft de overall top spot in de markt niet terug te winnen. De WH-1000XM3 van Sony heeft iets betere ruisonderdrukking en klinkt wat mij betreft net wat lekkerder. Dat laatste is echter vrij persoonlijk. Bovendien is hij €100 goedkoper op het moment.
Dat wil niet zeggen dat de Bose het per se verliest van de Sony. Hij is wat comfortabeler, kan met meerdere apparaten tegelijk verbinden en de bediening zit wat beter in elkaar. Mocht je veel bellen dan moet je ook hier zijn: de belkwaliteit van de Noise Cancelling Headphones 700 is erg goed. Hij is dus vooral wat praktischer dan de Sony, terwijl de Sony het wint op kwalitatief vlak.